Biatlonové leto odštartuje Blinkfestivalen, po ňom prídu letné majstrovstvá sveta. Chýbať nebude ani exhibícia M. Fourcada - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

1. augusta 2022

Biatlonové leto odštartuje Blinkfestivalen, po ňom prídu letné majstrovstvá sveta. Chýbať nebude ani exhibícia M. Fourcada

August je mesiacom, kedy sa po štvormesačnej pauze opäť predvedú v plnej paráde biatlonisti a biatlonistky. Už v piatok ich čaká exhibícia v nórskom Sandnese. Nasledovať budú letné MS v Ruhpoldingu, majstrovstvá Slovenska v Predajnej a Vyhniach a kvarteto letných súťaží uzavrie ďalšia exhibícia Martina Fourcada.


Blinkfestivalen

Niektorí biatlonisti už absolvovali tradičné 7,5 km siahodlhé stúpanie Lysebotn Opp, v ktorom si na úvod podujatia Blinkfestivalen (3. až 6. august) zmerali sily s bežcami na lyžiach. Sedemnásty ročník bude pokračovať v piatok superšprintmi a streleckými duelmi v uliciach mesta Sandnes, rozdelenými na štvrťfinále až finále. Sobota bude patriť trojkolovým hromadným štartom, opäť s rozdelením na štvrťfinále až finále. Zaujímavé to bude predovšetkým súbojmi elitného nórskeho a francúzskeho tímu v piatkových a sobotňajších večerných hodinách, ktoré zároveň poslúžia ako testovacie preteky uprostred leta. Na štarte nechýbajú ani celkoví víťazi predošlej zimnej sezóny Quentin Fillon Maillet a Marte Olsbuová Røiselandová. Listinu účastníkov dopĺňajú Kanaďania, Číňania, Česi, Estónci, z jednotlivcov sú prihlásení Baiba Bendiková, Jesper Nelin, Linn Perssonová či Federica Sanfilippová


Exhibície sa nezúčastní Anaïs Chevalierová-Bouchetová, dôvodom sú podľa trénera francúzskych žien Cyrila Budeta ,,osobné organizačné obmedzenia" týkajúce sa pravdepodobne jej dvojročnej dcérky Emie. Absentovať bude aj Tiril Eckhoffová, ktorá dala prednosť odpočinku.



    Foto: Antonin Guigonnat sa minulý ročník umiestnil na tridsiatom mieste vo výjazde na Lysebotn Opp. (Autor: Marika Godinová)

    Majstrovstvá sveta a Slovenska v letnom biatlone

    Po českom hosťovaní letných majstrovstiev sveta pomyselnú štafetu preberie Ruhpolding. Nemeckému stredisku v roku 2020 vzal vrcholné podujatie covid-19, a tak sa na sklonku mesiaca môžeme tešiť na ďalšie vydarené MS v letnom biatlone (25. až 28. august). Organizátori hlásia rekordnú účasť 28 zemí a zhruba 400 pretekárov, chýbať by nemalo ani slovenské osadenstvo. Prvýkrát v histórii sa letného vrcholu zúčastní Švédsko a po dlhej dobe uvidíme aj taliansky tím v zložení Didier Bionaz, Tommaso Giacomel, Lisa VitozziováDorothea Wiererová. Otázna je účasť Lukasa Hofera, ktorý čiastočne trénuje so švédskym tímom, pričom nedávno mu operovali obe ramená. 

    Foto: Dorothea Wiererová (Autor: Björn Reichert)

    Tento ročník nás čakajú dve veľké novinky v programe. Pred finále superšprintov sa rozbehnú štyri kvalifikačné rozjazdy, ktoré nahradia doterajšiu kvalifikáciu s intervalovým štartom. Namiesto stíhacích pretekov mužov a žien sa zas pôjdu hromadné štarty.


    V Predajnej uvidíme vrámci letných MS u nás už 28. augusta preteky s hromadným štartom, dvojblok uzavrú šprinty a vytrvalostné preteky vo Vyhniach (10. a 11. september).


    Martin Fourcade Nordic Festival

    Letnú sezónu uzavrie tretí ročník exhibície Martin Fourcade Nordic Festival v Annecy. Súťaže sa v predošlom ročníku zúčastnila aj Paulína Fialková, jej meno zatiaľ medzi pozvanými nefiguruje. Martin Fourcade si premiérovo pozval českých biatlonistov Markétu Davidovú a Michala Krčmářa, odtajnil aj ďalšie mená. Zo žien o triumf zabojujú Justine Braisazová-Bouchetová, obhajkyňa víťazstva Anaïs Chevalierová-Bouchetová, Marte Olsbuová Røiselandová, Mari Ederová. Z mužov zatiaľ dostali pozvanie Quentin Fillon Maillet, Emilien Jacquelin, Fabien Claude a Tero Seppälä
    Foto: Martin Fourcade pri predstavení Martin Fourcade Nordic Festivalu (Autor: Ski-Chrono)

    Tento rok sa naopak, neuskutoční exhibícia City Biathlon v nemeckom Wiesbadene. Podľa slov usporiadateľov ,,nenašli v nabitom kalendári vhodný termín". 


    Foto: Krátko po štarte výjazdu na Lysebotn Opp (© Hans Lie)

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára