Je tu prvý IBU Cup v novej sezóne, pôjde sa vo švédskom Idre - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. novembra 2018

Je tu prvý IBU Cup v novej sezóne, pôjde sa vo švédskom Idre

Súvisiaci obrázok

Prvé závody novej sezóny štartujú tak ako obvykle IBU Cupom v Škandinávii. Už vo štvrtok uvidíme šprinty žien a mužov. Ešte pred dvomi týždňami vo švédskom stredisku Idre nebol takmer vôbec prírodný sneh, usporiadatelia však vykonali skvelú prácu pri zostavovaní tratí, keď doviezli haldy umelého snehu. Na štart nižšieho pohára sa slovenská družina nepostaví. Dôvodom je prebiehajúca príprava v alpských horách.


Minuloroční hrdinovia nastupujú do Svetového poháru

Dobrými výkonmi v IBU Cupe na seba môžu biatlonisti upozorniť a postarať sa tak o vstupenku do Svetového pohára. Obaja víťaza minulého ročníka teda na úvod sezóny v IBU Cupe určite neuvidíme. Nemka Karolin Horchlerová aj Nór Vetle Christiansen sa posunuli do A-tímu a dostanú tak šancu v Pokljuke.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt karolin horchler 2018
Bude Christiansen plnohodnotnou náhradou Emila Hegle Svendsena?
Príležitosť zapretekať si vo Svetovom pohári si výsledky v kontrolných pretekoch vyjazdil aj štvrtý muž minuloročného hodnotenia IBU Cupu Francúz Fabien Claude.

Okrem Karolin Horchlerovej v novej sezóne IBU Cupu z najúspešnejších žien posledného ročníka nenastúpi Ruska Irina Usluginová, ktorá ukončila svoju športovú kariéru a Francúzka Enora Latuilléreová, ktorú tréneri nominovali do Svetového pohára.

Horúce želiezka predstavujú Simon Fourcade s Chloe Chevalierovou, ktorí budú chcieť nadviazať na skvelú prípravu s francúzskym tímom a pódiovými umiestneniami spred roka. Favoritmi sú aj Anton Babikov, známy zo Svetového pohára, kde podával rovnako dobré výkony či kolegyňa Victoria Slivková, ktorá tu naposledy brala 13. a 5.miesto pred tromi rokmi. 

Pokračovať v IBU Cupoch a predĺžiť úspešnú kariéru sa rozhodol aj rakúsky veterán Daniel Mesotisch s tiež pozoruhodnými výsledkami z Idre spred troch rokov. 

Čiernymi koňmi medzi biatlonovým poľom môžu byť Igor Malinovskii či výborný 21-ročný francúzsky mladík, ktorý ovládol celkové hodnotenie IBU Cupu 2017/18 Martin Perrillat Bottonet.

Vysoké šance na úspech má aj česká výprava. Do Švédska sa pozrie Ondřej Hošek, Jakub Štvrtecký či juniorský majster Európy Milan Žemlička, podávajúci kvalitné výkony aj v Osrblí. 


Fotka Český biatlon.
Milan Žemlička

Sezóna vyvrcholí v Bielorusku

Po švédskej zastávke sa biatlonisti presunú na dva týždne do Tirolska. Najprv preteky privíta talianske stredisko Ridnaun, ďalej príde na rad rakúsky Obertilliach, ktorý bude poslednou zastávkou pred Vianocami.

Prvým hostiteľom IBU Cupu v roku 2019 bude poľské stredisko Duszniki-Zdrój, v polovici januára pretekári zavítajú do nemeckého Arberu, potom do švajčiarskeho Lenzerheide, kde si nedávno sestry Fialkové užívali tréningy. Potom už nastane vrchol sezóny, ktorý predstavujú Majstrovstvá Európy. To sa v nadchádzajúcej sezóne bude konať v bieloruskom športovom centre Raubiči, do ktorého sa IBU Cup vráti po dlhých pätnástich rokoch. Vtedy sa v tomto stredisku uskutočnili práve Majstrovstvá Európy.

Predposledným usporiadateľom bude estónske mesto Otepää. Na úplný záver sa biatlonisti vráti do Južného Tirolska, kde ukončia sezónu preteky v Martelle.

Kalendár IBU Cupu 2018/2019
26.11.-02.12.Idrecze
10.-16.12.Ridnauncze
17.-22.12.Obertilliachcze
07.-13.1.Duszniki Zdrojcze
14.-20.1.Arbercze
21.-27.1.Lenzerheidecze
18.2-24.2.Minsk-Raubičicze
25.2-02.3.Otepääcze
11.3.-17.3.Martellcze


Uspejú u fanúšikov nové formáty obľúbených disciplín?

V minuloročnej sezóne mali pri poslednej zastávke IBU Cupu svoju premiéru superšprinty. Aj v tomto ročníku je na programe pár noviniek, ktoré sa týkajú zmiešaných štafiet, vytrvalostných pretekov a hromadného štartu.

Doteraz boli diváci zvyknutí, že pri zmiešaných štafetách obstarali prvé dva úseky ženy. Teraz už tomu tak nebude. Vo švajčiarskom Lenzerheidene prvýkrát v histórii vyrazia do zmiešaných štafiet najprv muži a ženy budú mať na starosť záver pretekov.

Prvýkrát dostane priestor v nemeckom Arberi aj nová podoba vytrvalostných pretekov, tzv. "krátky individuál". Oproti klasickej forme tohto závodu bude kratšia (muži pôjdu 15 km, ženy 12,5 km), za streleckú nepresnosť sa miesto trestných minút bude pridávať 45 sekúnd.

Najdiskutovanejšou novinkou je hromadný štart pre 60 pretekárov. Tento nový formát bude mať premiéru pri poslednej zastávke v Martelle. Nový typ "kráľovskej disciplíny" by sa mal ísť na šesť okruhov, pričom po prvom kole bude strieľať len prvá tridsiatka pretekárov, na konci kola druhého bude pre zmenu strieľať zvyšných tridsať biatlonistov. Potom by sa mali biatlonisti zísť a ďalšie tri streľby absolvovať spoločne.


Tento typ závodu nemá nahradiť pôvodné hromadný štart pre 30 biatlonistov. Je to jedna z najzaujímavejších disciplín a určite zostane. Rozšírenie hromadného štartu môže byť veľmi dobrou voľbou práve pre IBU Cup, kde máme veľa športovcov a potrebujeme, aby pretekali - upokojil fanúšikov v septembri športový riaditeľ IBU Felix Bitterling


Štartové listiny - postupne aktualizujeme



šprint mužov (1.12. 10:00)
šprint žien (1.12. 13:00)

stíhacie preteky mužov (2.12. 10:00)
stíhacie preteky žien (2.12. 12:30)


POZRI TIEŽ: Hromadné štarty pre 60 najlepších a elektronické terče. IBU upravuje pravidlá

Hlavné foto: Strelnica v Idre (ski-nordique.net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára