Štartuje letný šampionát v Novom Meste. Povolená je aj návšteva divákov - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. augusta 2021

Štartuje letný šampionát v Novom Meste. Povolená je aj návšteva divákov

Po marci 2020 sa do Vysočina Areny vrátia diváci. České Nové Mesto na Morave usporiada majstrovstvá sveta v letnom biatlone v dňoch 26. až 29. augusta v protipandemickom režime. Dobrou správou je, že stredisko dostalo konečne zelenú pre vpustenie fanúšikov do areálu. Podľa informácií ich bude do Vysočina Areny vpustených až 7 000. Článok aktualizovaný o informácie pre fanúšikov.  

Vstup zdarma

"Určite z toho mám radosť, ale na druhú stranu si uvedomujem, že ešte nie je dôvod na oslavu," hovorí šéf organizačného výboru a prezident Českého zväzu biatlonu Jiří Hamza pre portál biatlon.cz k otvoreniu brán pre divákov prvýkrát od začiatku pandémie  a vysvetľuje prečo: "K normálu máme ešte ďaleko. Súčasnú situáciu považujem za akýsi prechodný krok. Veď pre fanúšikov, športovcov, rozhodcov aj samotných usporiadateľov stále platí niekoľko bezpečnostných požiadaviek vychádzajúcich zo šírenia choroby COVID-19. "
Foto: Areál Vysočina Areny (Autor: Petr Slavík)
V prípade, ak by ste sa rozhodli navštíviť Vysočinu Arenu, v areáli platiť nemusíte. Samozrejme, je potrebné dodržiavať všetky platné protipandemické opatrenia v ČR, ktoré sú rovnaké ako na Slovensku - negatívne PCR testy (nie staršie ako 7 dní) alebo antigénové testy (nie staršie ako 72 hodín), potvrdenie o prekonaní ochorenia alebo certifikát o očkovaní (tzv. green pass - pozn. red.). 

Odporúčame si preštudovať návštevný poriadok, v ktorom sú špecifikované predmety, s ktorými sa do areálu nesmie (mimo iného dáždniky, spreje alebo alkohol). Nie sú povolení ani domáci miláčikovia.

Mapa areálu a parkovanie

Návštevníci môžu využiť dve parkovacie plochy (P3 a P4) na ceste Vlachovická pod zjazdovkou Harusov kopec (označené na mape) a pešo sa dopravia z parkoviska po šípkami vyznačených miestach. 



Štartové pole a história MS z pohľadu Slovenska

Do NMNM zavítajú športovci z 25 zemí, vrátane kompletnej slovenskej výpravy. Na štart sa už nepostaví najúspešnejší Slovák Martin Otčenáš, ktorý vybojoval z letných šampionátov dohromady šesť cenných kovov (4-0-2). V poslednej sezóne 2018/19, kedy sa konali letné MS (v posledných dvoch sezónach boli zrušené kvôli pandémii), dokázal triumfovať v stíhacích pretekoch v bieloruskom Raubići s čistým streleckým kontom, keď sa na líderskú priečku dokázal prebojovať z 22. priečky. 

Rovnakú bilanciu, len o niečo menej hodnotnejšiu (2-2-2) má aj naše najväčšie ženské želiezko na štarte Paulína Fialková. V sezóne 2017/18 sa jej v Novom Meste darilo a dosiahla na víťazstvo v šprinte i striebro v stíhačke s vyše dvadsaťsekundovým náskokom. 

Sestry Fialkové po skončení minulej sezóny pribudli pod tréningovú taktovku Tomáša Kosa, ktorý mal na dohľad mužskú reprezentáciu, konkrétne Michala Šímu, Šimona Bartka a Mateja Balogu. K ženskej skupine pod Lukášom Daubnerom sa zas pridali Tomáš Sklenárik a Lukáš Ottinger, ktorí trávili letnú prípravu v chorvátskych Vodiciach a rakúskom Obertilliachu. 

Samostatne pod vedením Daniela Kuzmina sa na sezónu pripravoval Tomáš Hasilla. Aj on sa predstaví tento týždeň v Novom Meste. 
Foto: Slovenská mužská tréningová skupina pod vedením Kosa, na fotke aj so sestrami Fialkovými a ich kondičným
trénerom Jakubom Leščinským (Zdroj: SZB)
Vo štvrtok odštartuje šampionát najprv juniorskými kategóriami. Naši juniori pozostávajú z 19-člennej skupiny pod vedením Petra Kazára, ktorí sa pripravovali dva týždne v Obertilliachu a aktuálne dolaďujú formu v domácom prostredí. Ďalší deň prídu na rad superšprinty a cez víkend uvidí české stredisko šprinty a stíhacie preteky. 

Program

Štvrtok 26. 8. – superšprinty

13:05 – juniorky, kvalifikácia - štartová listina (doplníme)
14:35 – juniorky, finále - štartová listina (doplníme)
15:50 – juniori, kvalifikácia - štartová listina (doplníme)
17:25 – juniori, finále - štartová listina (doplníme)

Piatok 27. 8. – superšprinty

13:05 – ženy, kvalifikácia
14:35 – ženy, finále
15:50 – muži, kvalifikácia
17:25 – muži, finále

Sobota 28. 8. – šprinty

10:15 – juniorky
12:00 – juniori
15:45 – ženy
17:45 – muži

Nedeľa 29. 8. – stíhacie preteky

11:15 – juniorky
13:15 – juniori
15:30 – ženy
17:15 – muži

Živé prenosy bude vysielať aj Česká televízia a Eurosport, presné vysielacie časy sme doplnili v rubrike Biatlon v TV

Foto: Strelnica v NMNM (Autor: Jaroslav Loskot)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára