Necelý jeden mesiac nás delí od začiatku Svetového pohára v Östersunde - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. októbra 2016

Necelý jeden mesiac nás delí od začiatku Svetového pohára v Östersunde

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt biathlon ostersund
Foto: Svetový pohár v Östersunde 2011 
O pár dní je tu november a s ním aj prvé kolo BMW IBU Svetového pohára v Östersunde, ktoré zaháji otvorenie biatlonovej sezóny 2016/17. Všetko sa začne poslednú novembrovú nedeľu a to už za tridsať dní. 

Od roku 2005

Švédske biatlonové stredisko Östersund, ktoré je zároveň aj piatym najväčším mestom vo Švédsku, otvára brány novej sezóny už 9 rokov (okrem sezóny 2007/08, kedy hosťovalo Majstrovstvá sveta). Tentokrát to bude jubilejný desiaty rok! Od sezóny 2012/13 sa súťaže vrámci Svetového pohára konajú dva týždne. Začínajú vždy zmiešanou štafetou v nedeľu a pokračujú súťažami jednotlivcov v polovici týždňa, a tak ani v roku 2016 nebude platiť žiadna výnimka. Zahájenie novej sezóny sa uskutoční 27.novembra zmiešanými štafetami a zmiešanými štafetami dvojíc.
V nasledujúcich týždňoch bude väčšina týmov migrovať do miest ako sú Geilo, Sjusjøen, Idre, Ťumeň či kanadský Canmore pre ich záverečný tréning na snehu, kde musia zvládnuť prípravy pred toľko očakávanou cestou do Švédska. 


Dominantné Nórsko

Minulý rok v oboch zmiešaných štafetách dominovali nórski biatlonisti, keď sa dvojica v zložení vychádzajúcej hviezdy s menom Kaia Nicolaisenová so skúseným Larsom Hegle Birkelandom postarali o výhru pred tiež prekvapivým výsledkom Kanaďanov, za ktorých vtedy išli Rosanna Crawfordová a Nathan Smith. Tretie miesto si vyjazdili Nemci. Nórske kvarteto Fanny Birkelandová, Tiril Eckhoffová a bratia Bøovci sa takisto zaskveli v zmiešanej štafete a zosadili tak skvelým výkonom nemeckú či českú štafetu o viac než pol minúty. 

Kaia Nicolaisenová a Lars Hegle Birkeland so zlatom z Östersundu.
Ostatné súťaže v Östersunde boli dobrým náhľadom na pokračovanie sezóny. Nestarnúci Ole Einar Bjørndalen vyhral prvú individuálnu súťaž na 20 km a obsadil tretie miesto v šprinte, a tak sa Martin Fourcade mohol obávať na malú chvíľku straty žltého dresu. Fourcade nechcel premrhať túto chvíľu a vybojoval si cenný dres späť. Vyhral šprint aj stíhacie preteky a ako sa hovorí, zvyšok je už históriou. Francúz pokračoval v zbieraní úspechov na Majstrovstvách sveta: vyhral štyri zlaté medaily a jednu striebornú, k tomu na konci sezóny veľký krištáľový glóbus pre najlepšieho pretekára v celom štartovom poli a pridal si ho do zbierky k zvyšným štyrom. Umiestnil sa pred Johannesom Thingnesom Bøom s vysokým náskokom cez tristo bodov!

Nórsko vyhralo aj Pohár národov vrámci jednotlivých mužských súťaží, nasleduje Nemecko a Rusko. 

Radosť z prvého miesta v podaní Tarjei Bøa, J.T.Bøa, Tiril Eckhoffovej a Fanny Birkelandovej.


Gabi, Doro a Marie

Pohľadná Talianka Dorothea Wiererová vyhrala v prvej ženskej individuálnej súťaži na 15 km pred druhou ženou Svetového pohára Marie Dorinovou Habertovou z Francúzska. Gabriela Koukalová skončila piata v tejto súťaži, vyhrala šprint a skončila piata v stíhacích pretekoch za víťazkou Kaisou Mäkäräinenovou a jej prenasledovateľkou Wiererovou, ktorá skončila druhá so sekundovou stratou. Koukalová opustila Östersund so žltým tričkom a pokračovala v podávaní skvelých výkonov. Na konci sezóny si ustrážila náskok pred Habertovou v podobe 46 bodov a po prvýkrát vyhrala celkové hodnotenie SP. Doro Wiererová sa musela uspokojiť s tretím miestom s nerovnomernými výkonmi.
Gabi Koukalová v ženskom šprinte v Östersunde.


Veľké mená

S čiastočnými spomienkami sa dáva do popredia otázka: čo sa udeje o necelý jeden mesiac? Najväčšie mená určite zažiaria najviac. Fourcade dominoval v domácich súťažiach a v rozhovore prezradil, že sa cíti skvelo na nasledujúcu sezónu. Johannesov nový tréner Siegfried Mazet, ktorý ukončil miesto trénera vo francúzskom tíme, bol ohromený výkonmi v letnej sezóne tohto mladého Nóra. Solídne prípravy mal aj Simon Schempp, ktorý bude tiež útočiť na popredné priečky a nič nenechá na náhodu. Anton Šipulin zatiaľ spriadal plány do budúcej sezóny aj s tímovým kolegom Alexejom Volkovom. Rovnako aj tri prvé ženy, plus Mäkäräinenová a Eckhoffová budú pravdepodobne bojovať za top umiestnenie. Mohla by sa k nim pridať aj Anastasia Kuzminová, ktorá sa ale v Östersunde ešte neukáže, štartovať by mala od 2.kola. 


Netrpezlivé odpočítavanie

Teraz je všetko v rukách bohov počasia, priniesť dostatočné ochladenie a sneh do Östersundu. Organizátori sú pripravený odložiť napadnutý sneh bokom, uskladniť ho a použiť na trate okolo celého štadiónu. V zásobe už teraz majú 40 000 kubických metrov. Sneh by mohol trať zasypať už 1.novembra a trénovať na ňom by sa mohlo začať o týždeň neskôr. 

Dnešné ráno v Östersunde.
Organizátori, fanúšikovia a všetci biatlonisti si môžu zaškrtnúť dátum 27.11. ako začiatok novej biatlonovej etapy a odpočítavanie do novej sezóny môžu začať s radosťou

2 komentáre: