SP Kontiolahti: Úvodné vytrvalostné preteky prekvapivo pre Lægreida, Slováci bez bodov - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. novembra 2020

SP Kontiolahti: Úvodné vytrvalostné preteky prekvapivo pre Lægreida, Slováci bez bodov

Výsledky úvodných vytrvalostných pretekov, ktoré otvorili sezónu 2020/21, očakával len málokto. V mužskej časti vytiahla nórska reprezentácia ďalšie hviezdne meno a hneď vyskočilo na najvyššiu priečku, medzi ženami zas dominovala pätica švédskych reprezentantiek.

Nové meno na scéne

Doobedňajšie preteky vo fínskom Kontiolahti rozbehli biatlonisti zvoľna. Na strelnici to tiež nebolo žiarivé, pretože väčšina pretekárov zaznamenávala v ležke jednu minelu.

Naopak, nórsky mladík Sturla Holm Lægreid, ktorý išiel iba svoj štvrtý štart medzi elitou, z 20 rán ani raz neminul. K streleckému výkonu pridal siedmy najrýchlejší čas a na prvého v behu Johannesa Bø strácal päťdesiat sekúnd. Hneď v prvej položke dal príležitosť ostatným pretekárom, keď netrafil jeden terč. Tak to aj zostalo dokonca (1+0+0+0), a tak ponúkol obhajca veľkého krištáľového glóbusu 23-ročnému krajanovi minútový náskok. Lægreid si výrazne vylepšil aj osobný rekord - z 10. na 1. miesto.  Po senzácii v cieli povedal: ,,Stále lietam vo vesmíre. Vôbec si neuvedomujem, čo sa práve stalo. Ale užívam si to." 


Fínska réžia vôbec neponúkla zábery Erika Lessera, ktorý minul len jeden terč na stojke a ukončil tak trojročné čakanie na medailový stupienok. V cieli mu s rýchlym bežeckým výkonom najmä v posledných dvoch kilometroch patrila tretia priečka. 

Francúzsky tím bol po odchode Martina Fourcada namotivovaný a očakával sa od nich silný útok na predné miesta. V prvej desiatke sa umiestnili traja Francúzi, k stupňom víťazov mal najbližšie Quentin Fillon Maillet s rovnakou bilanciou ako Erik Lesser (0+1+0+0). Jeho tímoví kolegovia obsadili fantastickú 8. (Émilien Jacquelin) a 9. priečku (Antonin Guigonnat). Guigonnat štartoval s vysokým číslom, no z predošlých umiestnení je badateľné, že dlhé preteky mu pasujú. 

Foto: Quentin Fillon Maillet (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Na malé pódium to vyšlo aj piatemu Ondřejovi Moravcovi a šiestemu Sebastianovi Samuelssonovi. Švédski muži sa dnes zaradili medzi najrýchlejších bežcov. Martin Ponsiluoma zaznamenal druhý a spomínaný Samuelsson tretí bežecký čas. Elitnú desiatku vytrvalostných pretekov uzavrel Rus Alexander Loginov, ktorému na trati s pribúdajúcimi kilometrami dochádzal dych a vyššie ho tiež nepustili dve nepresnosti.


Trojica Slovákov bez bodov

Slováci mohli vyštartovať po prvý raz po 9 rokoch iba v trojici. Tréner Tomáš Kos nasadil Tomáša Hasillu, Michala Šímu a Mateja Balogu, ktorý si dnes vyskúšal štvrtý štart medzi seniormi. Trio malo jedny z najpomalších bežeckých časov v poli biatlonistov a už tento samotný parameter ich výrazne odlišoval od zvyšných pretekárov. 

Najlepšie sa umiestnil Michal Šíma s jednou chybou na 49.mieste a takmer dosiahol na body. Je to zároveň jeho tretí najlepší výsledok vo Svetovom pohári. Hasilla bol zo Slovákov najrýchlejší, no tri minely ho odsunuli až na 63. priečku. Problémové stojky sa očakávali u najmladšieho Balogu, čo sa aj potvrdilo. Navyše v poslednom koliečku úplne vytuhol a s celkovou bilanciou 0+4+0+2 sa zaradil takmer na chvost (92.miesto) s 10-minútovou stratou.



Top 3 medzi mužmi

🥇 Sturla Holm Lægreid (Nórsko)
🥈Johannes Thingnes Bø (Nórsko)
🥉Erik Lesser (Nemecko)


Výsledkový servis


Hlavné foto: Sturla Holm Lægreid (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára