Sjusjøen: Bakken prekvapil favoritov, po operácii srdca zabojoval o vstupenku na Svetový pohár - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

13. novembra 2021

Sjusjøen: Bakken prekvapil favoritov, po operácii srdca zabojoval o vstupenku na Svetový pohár

Zrejme úspešne zabojoval o vstupenku do Svetového pohára Sivert Bakken, keď zdolal rivalov v popoludňajšom šprinte. Dvadsaťtriročného biatlonistu z Lillehammeru a člena nórskeho B týmu dlhodobo trápili problémy so srdcom, diagnostikovaná mu bola fibrilácia srdcových predsiení. Prakticky to znamenalo, že v závere pretekov musel často zvoľniť tempo alebo kvôli vysokému tepu nemohol dokončiť tréning.

V minulej sezóne v Oberhofe dostal prvú šancu vo Svetovom pohári, no s čistým kontom dosiahol len na 24. priečku, čo je v nórskej konkurencii veľmi slabý výsledok. Po konci sezóny sa rozhodol podstúpiť operáciu srdca. 

„Predtým som nemohol vyťažiť svoj potenciál naplno. Nútilo ma to zostať na 99 %. Teraz sa to konečne zlepšilo a môžem ísť na 100%,“ teší sa Nór. Dnes v Sjusjøene na domácej pôde dokázal zdolať veľké hviezdy. 

Druhé miesto bral ďalší pretekár z nórskeho béčka Håvard Bogetveit s jedným trestným kolom. Na pomalšieho, ale presného Bakkena stratil necelých desať sekúnd. V záverečnom kole bol najrýchlejší Tarjei Bø a svoje zaváhanie v ležke napravil tretím miestom. 

Starší z bratov Bøovcov vyslovil menej známym krajanom poklonu, dnešný šprint bol podľa neho bitkou "rovných s rovnými". Bogetveit dokonca zaznamenal druhý bežecký čas, Bakken ôsmy. 

,,Vtipkovali sme, že v týchto pretekoch nie je čo stratiť, že môžete len získať. Jednoducho len idete, ako môžete, a uvidíte, na čo to bude stačiť,“ povedal prekvapivý víťaz Sivert Bakken televízii NRK. Pred pretekmi by vraj v taký dobrý výsledok neveril.


Čisté strelecké konto nestačilo štvrtému Johannesovi Dalemu a piatemu Erlendovi Bjøntegaardovi na pódium. Francúzi dosiahli len na 6.miesto zásluhou Quentina Fillona Mailleta s jedným omylom. Streleckú formu potvrdil siedmy Vetle Christiansen. Najrýchlejším mužom bol Emilien Jacquelin, ktorý dvakrát zaváhal na stojke. 

Za očakávaniami ostal Sturla Lægreid. S jednou chybou nabral stratu 1:10 minúty a v cieli bol klasifikovaný na 20. priečke. „Je dobré, že do olympiády ešte zostáva dosť času. Včera som sa cítil dobre, ale dnes to bolo zlé. Zatiaľ mi chýba stabilita,“ priznal druhý muž minulého ročníka Svetového pohára. 

Len pripomíname, že kontrolných pretekov v Sjusjøene sa nezúčastní Johannes Thingnes Bø z dôvodu nachladnutia. 


Zdroj: NRK
Foto: Sivert Bakken (Autor: Geir Olsen/NTB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára