Tímy pred sezónou 2020/21: Slovensko - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. novembra 2020

Tímy pred sezónou 2020/21: Slovensko

Slovenský biatlon po odchode Anastasie Kuzminovej držia pri živote prakticky iba sestry Paulína a Ivona Fialkové. Prekvapí v nadchádzajúcej sezóne i niektorá z mladých nádejí?

Biatlon magazín sa pred štartom sezóny 2020/21 pozrie na 20 vybraných tímov. Začíname Slovenskom.

 

Minulá sezóna

  • Pohár národov mužov: 20. miesto (kvóta: 3)
  • Pohár národov žien: 18. miesto (kvóta: 3)
  • Najlepší muž: 61. Martin Otčenáš
  • Najlepšia žena: 13. Paulína Fialková, 44. Ivona Fialková

Zmeny v tíme

  • Sestry Fialkové ukončili spoluprácu s bežeckým trénerom Martinom Bajčičákom, ktorý zamieril k poľským bežcom. So sestrami pracuje kondičný tréner Jakub Leščinský, ktorý by mal v zime pomôcť celému tímu, ako aj servismanom.
  • Kariéru po sezóne 2019/20 ukončila Terézia Poliaková, ktorá bola v posledných rokoch pevnou súčasťou slovenskej štafety.
  • Lukáš Daubner sa stal novým trénerom žien. Jeho asistentkou je Anna Murínová, ktorá zároveň zostáva na pozícii osobnej trénerky sestier Fialkových. U mužov pokračuje Čech Tomáš Kos.
  • Slovenský servis doplnil Štefan Lichoň, ktorý dlho pracoval v Slovinsku a staral sa o lyže elitnej bežkyni na lyžiach Petre Majdičovej. Po novom bude pripravovať lyže sestrám Fialkovým.
  • Martin Otčenáš ukončil kariéru. Jeho maximom vo Svetovom pohári bolo 13.miesto z MS v Antholzi na začiatku tohto roka. Dôvodom konca bola dlhodobá bolesť chrbta. 
  • V reprezentácii nahradí Otčenáša Matej Baloga, ale pravdepodobne bude zastávať pozíciu náhradníka, pretože ženy i muži budú môcť štartovať iba v trojici.
Foto: Martin Otčenáš (Autor: Igor Stančík)

Štyri zásadné otázky

1) Dobehne Ivona svoju staršiu sestru? Tohtoročné majstrovstvá sveta v Antholzi zastihli Ivonu Fialkovú v životnej forme. Skončila deviata v šprinte a šiesta v stíhačke. V ďalších pretekoch ale na tieto výsledky nenadviazala, pretože sa jej strelecká úspešnosť opäť pohybovala iba okolo 75%. V tom najviac zaostáva za staršou sestrou Paulínou, ktorá sa stabilizovala na 82%. Paulína sa v minulej sezóne dostala raz na stupne víťazov. Jej výsledky boli značne nevyrovnané, čo zrejme súviselo s horšie pripravenými lyžami. Práve na vylepšenie servisu sa podľa správ kládol pred sezónou veľký dôraz.

Foto: Ivona Fialková (Autor: Peter Slavík)

2) Hľadá sa tretia žena. A vlastne aj tá štvrtá do štafety. Slovenky budú môcť v nadchádzajúcej sezóne kvôli kvótam, a teda poradí v Pohári národov žien, jazdiť iba v trojici. Dve miesta obsadia sestry Fialkové, to tretie a aj štvrté v štafete môže podľa prezidenta SZB Petra Vozár obsadiť ktorákoľvek z junioriek. "Slovenský biatlon má šancu, aby dokázal dobre finančne a materiálne zabezpečiť juniorské tímy, kde je napríklad u dievčat šesť dobrých pretekárok, ktoré môžu byť do budúcna perspektívne," cituje Vozára web biathlon.sk. Najväčší priestor zatiaľ dostávala dvadsaťtriročná Veronika Machyniaková. Jej výkony ale neboli nijako slávne, pred rokom došla v šprinte v Hochfilzene s čistou streľbou 79. Prednosť by mohla dostať o dva roky mladšia Henrieta Horvátová, ktorá vlani skončila 22. na IBU Cupe v Osrblí.

Foto: Veronika Machyniaková (Autor: Michal Svítok)

3) Od Kosa sa čakajú lepšie výsledky. Český tréner Tomáš Kos načne tretiu sezónu u slovenských mužov a zatiaľ nemôže byť spokojný. Na body sa v minulej sezóne dostal len Martin Otčenáš, ktorý prekvapil 13. priečkou v šprinte na Majstrovstvách sveta v Antholzi. Jeho budúcnosť je ale neistá, a tak bude Kos musieť hľadať iné mená. Trebárs dvadsaťštyriročného Šimona Bartka, ktorý relatívne dobre behá, ale zráža ho 67% úspešnosť streľby. V šprinte v Antholzi tento rok urobil "len" dve chyby a od premiérových bodov ho delili dve sekundy. Viac šancí vo Svetovom pohári pravdepodobne dostane dvadsaťtriročný Matej Balog, ktorý v uplynulom ročníku IBU Cupu pravidelne bodoval.

Foto: Tomáš Kos (Autor: Igor Stančík)

4) Zvýšenie kvót. To by mal byť základný cieľ pre slovenskú reprezentáciu. Ženy spadli v Pohári národov z 12. priečky na 18. a tesne stratili jednu štartovaciu pozíciu. To bolo ale zapríčinené aj tým, že stratili body za dve vynechané a jednu nedokončenú štafetu. Mužov, ktorí si pohoršili zo 17. na 20. pozíciu, stretol rovnaký osud. Pre nich bude ale návrat na vytúžené 17. miesto, ktoré ako posledné zaručuje kvótu štyroch pretekárov, ešte ťažšie. Zvlášť ak sa budú musieť zaobísť bez Otčenáša, ktorý ukončil športovú kariéru vo veku 33 rokoch.


Pravdepodobné zloženie štafiet

Muži
1. Šimon Bartko
2. Matej Baloga
3. Tomáš Hasilla
4. Michal Šíma

Ženy
1. Ivona Fialková
2. Paulína Fialková
3. Henrieta Horvátová
4. Veronika Machyniaková

Zhrnutie

Ak sa Slovákom podarí vylepšiť prípravu lyží, mohla by najmä Paulína Fialková opäť pravidelne atakovať najvyššie priečky. Šimon Bartko by zasa mohol využiť skúsenosti trénera Kosa, konečne vylepšiť streľbu a pozrieť sa na body. K nim to budú mať naopak veľmi ďaleko slovenské juniorky. Sme zvedaví, ako si bude premiérovo počínať Matej Baloga na mieste Martina Otčenáša. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára