Sestry Fialkové aj v Antholzi nahradia juniorky. Budú pokračovať v sezóne? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

20. januára 2021

Sestry Fialkové aj v Antholzi nahradia juniorky. Budú pokračovať v sezóne?

Slovenská reprezentácia bude oklieštená aj naďalej. Paulína a Ivona Fialkové nepocestujú so slovenskou výpravou ani na predolympijský test v talianskom Antholzi. Nahradia ich rovnako ako v druhom kole v Oberhofe juniorky.


Nechceli priznať ochorenie, až kým neprišli dýchacie problémy

Štart sezóny nepriniesol pre slovenský biatlon pozitívne výsledky. Najlepším výsledkom bolo Ivonino 28.miesto, ktoré vybojovala v šprinte v Oberhofe. Od začiatku sezóny boli jej umiestnenia nasledovné: 58., 55., 45., 58., 28. a 49.priečka z posledných stíhacích pretekoch v Oberhofe. Žiarivé výsledky sa očakávali najmä od Paulíny Fialkovej. Tá sa však neprebojovala ani v jednej súťaži do najlepšej štyridsiatky žien (86., 80., 74.). 


Ako sa neskôr ukázalo, za poklesom formy bolo ochorenie covid-19, ktoré sestry spočiatku tajili a hlásali, že koronavírus sa vyskytol "iba" v ich tíme. "Nechceli sme si pred sezónou dopredu rozprávať, že sme mali covid, lebo subjektívne sme sa cítili dobre. Preteky však ukázali závažné problémy s dýchaním a to sme už ľuďom nevedeli vysvetliť, prečo nemôžeme ísť na sto percent," poznamenali najlepšie slovenské biatlonistky po ére Anastasie Kuzminovej.


Sestrám sa nepodarilo atakovať ani prvú dvadsiatku v individuálnych pretekoch, a tak museli po prekonaní covidu odletieť domov na komplexné vyšetrenie.


Podľa najnovších informácii môžu rodáčky z Čierneho Balogu naďalej trénovať, čo však neznamená, že ochorenie nezanechalo vážnejšie dôsledky. "Vyšetrenia neukázali závažné mechanické porušenie pľúc alebo srdca. U mňa sú však na pľúcach drobné zmeny a vyskytla sa aj srdcová arytmia. Nie je to však také závažné, aby som nemohla ďalej trénovať," zverila sa na facebookovom profile Paulína Fialková. 

Foto: Paulína a Ivona Fialkové (Biatlon magazín)

Ivona Fialková vysvetlila, že v bežnom živote by zmenu v organizme zrejme nepocítila. Lenže pri športovej záťaži, kde pľúca naplno využíva, nastal problém. "Keď sa pľúca dostatočne neokysličia, dopláca na to hlava, svaly. Je tým ovplyvnená streľba a ani koncentrácia nefunguje tak, ako by mala."


Mladšia sestra sa bude pripravovať na najbližšie majstrovstvá Európy v stredisku Duszniki-Zdrój (27.-31.1.), Paulína sa chce zúčastniť až majstrovstiev sveta v Pokljuke, ktoré sú na programe od 10. do 21. februára.


Nominácia Slovenska pre SP v Antholzi

Ženy: Veronika Machyniaková, Aneta Smerčiaková, Henrieta Horvátová, Júlia Machyniaková

Muži: Tomáš Hasilla, Michal Šíma, Šimon Bartko, Matej Baloga

Vypočujte si aj nový podcast z produkcie Denníka Šport s Vladimírom Pančíkom a Ivorom Lehoťanom, ktorý hľadá príčiny neúspešnej sezóny slovenského biatlonu.


Foto: Veronika Machyniaková (Autor: Igor Stančík/SZB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára