Letné MS: Tretí súťažný deň vo Vysočina Arene priniesol životný úspech Balogu a Sklenárika (veľký súhrn dňa) - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. augusta 2021

Letné MS: Tretí súťažný deň vo Vysočina Arene priniesol životný úspech Balogu a Sklenárika (veľký súhrn dňa)

Medailová žatva Slovenska z letného šampionátu sa začala. Juniorský reprezentant Tomáš Sklenárik na sklonku účinkovania v juniorských kategóriách pridal prvý cenný kov z letných MS, v životnej forme sa vo Vysočina Arene predviedol Matej Baloga a pre Slovensko vybojoval druhý cenný kov. V šprinte nestačil len na suverénneho Michala Krčmářa. Sledovali sme deň nabitý na biatlonové súboje a sme radi, že to pre náš tím dvakrát cinklo.

Šprint junioriek (štart o 10:15)

Ruské juniorky pridali do zbierky ďalšie víťazstvo. Po víťazke Anastasii Gorejevovej, ktorá v piatok vyhrala superšprint junioriek, potvrdila formu ruských biatlonistiek, ktoré súťažia v Novom Meste pod logom Ruskej biatlonovej únie, Anastasia Ševčenková.

Tá v šprinte trafila ako jedna z mála všetkých desať terčov. Najrýchlejšou na trati bola Lotyška Sanita Bulinová, ktorá si vybojovala už druhé striebro, keď za Ševčenkovou zaostala o 10,6 sekúnd. Na strelnici sa jedenkrát mýlila, podobne ako slovinský talent a dnes tretia Lena Repincová

Slovenky chceli zopakovať kvalitné výkony zo superšprintu a zabojovať o desiatku. Najviac sa k nej priblížila 13. Júlia Machyniaková, ktorej sa darilo na strelnici (0+1), ale zaostávala na trati. Do zajtrajších stíhacích pretekov vybehne so stratou takmer dvoch minút. 

Foto: Sanita Bulinová, Anastasia Gorejevová a Lena Repincová (Autor: Christian Manzoni/IBU)
Ema Kapustová uzatvárala 19. miestom druhú desiatku. Mária Remeňová, deviata zo superšprintu, urobila na strelnici dve chyby a umiestnila sa 23., Zuzana Remeňová s rovnakým streleckým kontom skončila 25. a preteky sa nepodarili Henriete Horvátovej na 31. priečke. 


Šprint juniorov (štart o 12:00)

Prekvapenie sa nekonalo ani medzi juniormi. Prvé dve priečky si uzurpovali domáci reprezentanti a pripísali do medailovej bilancie už šiestu medailu z MS. Strieborný zo superšprintu juniorov Tomáš Mikyska minul jeden terč na ležke, no v záverečnom extrarýchlom kole dokázal premeniť stratu jednej sekundy na náskok desiatich sekúnd na krajana Vítězslava Horniga, aj keď v záverečnom stúpaní spadol. Českí medailisti si zároveň vystriedali pozície zo včerajšieho superšprintu vo Vysočina Arene. 

Problémy so streľbou hodil za hlavu odchovanec UMB Biathlon Teamu Tomáš Sklenárik, ktorý patril aj medzi najrýchlejších na trati (štvrtý bežecký čas). Na ležke aj stojke nechal po jednom terči a mohol sa rútiť do cieľa. A to doslova. Do posledného oválu vybiehal ako ôsmy, v cieli sa už ocitol na bronzovej priečke, ktorou otvoril slovenské konto na majstrovstvách. Neskutočný výkon bude chcieť mladý talent potvrdiť v zajtrajšej stíhačke, na ktorej bude vybiehať s 50-sekundovou stratou na Mikysku. 

Foto: Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska a Tomáš Sklenárik (Autor: Petr Slavík)
Ostatní Slováci zaostávali výrazne. Štvrtý strelecký čas, aj keď s dvomi chybami, sa podaril Petrovi Golianovi, ale v behu bol jeden z najpomalších. Skončil na 35. mieste. Šprint sa nepodaril dorastencom Brunovi Melicherovi, Sebastianovi Ilavskému a ani Filipovi Burymu, keď skončili na chvoste výsledkovej listiny. 

  • Výsledky šprintu juniorov (doplníme po zverejnení IBU)
  • Analýza šprintu juniorov (doplníme po zverejnení IBU)

Šprint žien (štart o 15:45)

Poľka Monika Hojniszová-Staręgová sa stala majsterkou sveta v šprinte na letných MS. S najrýchlejším bežákom a jednou chybou v ležke si poradila s bezchybnou Markétou Davidovou, majsterkou sveta zo včerajšieho superšprintu. Češka za ňou zaostala o 11 sekúnd. 

Bronz putoval opäť do Slovinska prekvapivému menu Polone Klemenčičovej. 24-ročná Slovinka nepatrila medzi favoritky, čo pre ňu, bohužiaľ, platí aj v zime. Na strelnici však neváhala a chyby súperiek ju posúvali vpred. Talentovaná Slovinka dnes ukázala, ako dnes na rýchlom behu nezáležalo (16. bežák), dôležité bolo presne strieľať. Napodobnila tak juniorskú krajanku Lenu Repincovú, a tak zapisuje táto krajina druhý bronz do štatistík. Zdá sa, že slovinský ženský tím je na novú sezónu pripravený skvele.

Od Paulíny Fialkovej sa očakával atak na medailové priečky, začala dobrým rozbehom,  streľbu však zahájila jednou chybou, v stojke pridala ďalšiu a 14. bežecký čas ju posunul na ôsmu priečku. Ivona Fialková netrafila tri terče a skončila 30., Veronika Machyniaková síce s nulou, ale takmer najslabším výkonom na trati skončila na dne výsledkov, až na 42. priečke.
Foto: Paulína Fialková
Nedarilo sa majsterke Európy v šprinte Baibe Bendikovej (12.), rovnako veľa šťastia nové priezvisko neprinieslo Olene Bilosjukovej (za slobodna Pidhrušnej - pozn. red.). Na trati jej to nešlo a s jednou chybou sa 34-ročná Ukrajinka prepadla až na 14. priečku. 

Sobotné preteky vo Vysočina Arene uzavrel mužský šprint, na ktorom sa opäť zadarilo slovenským farbám. Zároveň tak prekonali (nielen) naše očakávania od mužskej repre. Dvaja reprezentanti skončili dokonca na malom pódiu.

Po troch rokoch sa letným majstrom sveta v šprinte stáva Michal Krčmář. O zlato ho nepripravil ani rovnako bezchybný Matej Baloga, ktorý je v životnej forme. V Novom Meste predvádza famózne výkony (13., 9. a 2. miesto). Matej po odstrieľaní stojky a odjazde zo strelnice viedol pred Krčmářom o štyri sekundy, náskok si však v poslednom okruhu nepostrážil a stačilo mu to aspoň na striebornú medailu. 

Stupne víťazov uzavrel Cornel Puchianu z Rumunska, ktorý na strelnici síce dvakrát minul, ale mal najrýchlejší bežecký čas. Tridsaťjedenročný Rumun bol v piatkovom superšprinte dvadsiaty a jeho najlepším umiestnením v SP je 14. priečka z individuálu zo sezóny 2016/2017. Zemiakovú a neobľúbenú priečku obsadil Francúz vo farbách Belgicka Florent Claude, ktorý už má z týchto MS jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. 
Foto: Strieborný Matej Baloga s piatym Michalom Šímom. Po stranách stoja tréneri Jakub Leščinský a Tomáš Kos. (Autor: Igor Stančík/SZB)
Výborný výsledok z piatku zopakoval Michal Šíma a opäť sa dostal až na kvetinový ceremoniál a malé pódium. Na ležke urobil jednu nepresnosť a jedenásty najrýchlejší čas na trati ho katapultoval na 5. miesto. Šiestu priečku zásluhou čistej streľby vybojoval Grzegorz Guzik z Poľska. 

Majstrovstvá sveta zakončia stíhacie preteky všetkých kategórií od 11:15. Podrobný prehľad štartujúcich a štartové listiny zverejníme v priebehu zajtrajšieho dopoludnia. Kompletný televízny program vysielania si prezriete v rubrike Biatlon v TV

Hlavné foto: Medailisti sobotňajšieho šprintu z letných MS. (Autor: Igor Stančík/SZB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára