Wiererová a J.T.Bø dominovali vo Wiesbadene, finále poznačili aj dva pády - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

15. augusta 2021

Wiererová a J.T.Bø dominovali vo Wiesbadene, finále poznačili aj dva pády

Štvrtý ročník prestížnej exhibície v nemeckom Wiesbadene vyhrali favorizovaní Dorothea Wiererová a Johannes Thingnes Bø. Vo finále City Biathlonu sa dvakrát porúčal k zemi Tarjei Bø, ktorý ašpiroval na striebornú priečku. Poďme sa podrobne pozrieť, čo sa na exhibícii udialo.


Kvalifikácia

Úvodné metre patrili Juliu Simonovú, Ingrid Tandrevoldovú a Vanessu Voigtovú. Všetky zastrieľali ležku hneď na začiatku čisto a posunuli sa na vedúce pozície. Druhú streľbu zastrieľala opäť čisto už len Nemka Voigtová, s pomalším tempom ale nestačila na Tandrevoldovú a Simonovú. Sekundu za Simonovou prišla do cieľa Markéta Davidová s jednou opravou v stoji a rýchlym behom.

V mužskej kvalifikácii sa v popredí držali Dmitro Pidrušnij a Johannes Bø, po bezchybnej stojke ich na čele vystriedali Jakov Fak s Tarjeim Bøom. Johannes Bø v druhom kole postupne vymazával stratu 6 sekúnd a nakoniec si to rozdal v cieľovej rovinke so svojím bratom o kvalifikačné víťazstvo. Jediná desatina sekundy nakoniec rozhodla v prospech Tarjeiho. O ďalších päť desatín späť bol tretí Lukas Hofer


Ženské finále

Ženy absolvovali finálový závod, ktorý pozostával zo šiestich 1 800 m okruhov a piatich streleckých zastávok. Štartovalo sa podľa umiestnení v kvalifikácii po vzore formuly 1. V čele sa striedala Dorothea Wiererová s Juliou Simonovou, na tretej priečke so stratou pol minúty sa držala Markéta Davidová

Narozdiel od Francúzky zvládla druhú stojku Talianka bez chyby a posunula sa pred Simonovú. Na tretiu Davidovú dotierala Ingrid Tandrevoldová. Dve dobíjania a čistá položka Simonovej zdramatizovala finiš ženskej súťaže. Simonová sa priblížila k Wiererovej na 8 sekúnd, v závere ale taliansku krásku nedoťahovala a takmer dvojkilometrové kolo bolo nad jej silu. Wiererová tak vyhrala vo Wiesbadene prvýkrát, v roku 2018 tu bola tretia a na čele vystriedala práve Juliu Simonovú. 

,,Bolo ťažké vyhrať v tunajšej horúčave, nie som zvyknutá pretekať v takýchto podmienkach, aké panovali vo Wiesbadene," posťažovala sa v cieli na vysoké teploty víťazka dnešnej exhibície, ,,napriek tomu som sa skvele zabávala... Prináša to úplne iné napätie v porovnaní s tým, keď medzi sebou súťažíte v reprezentácii," doplnila Wiererová a na záver porozprávala o svojich medailových ambíciách, s ktorými ide na olympiádu do Pekingu 2022.

Na štvrtú priečku sa napokon dostala Julia Džimová z Ukrajiny, keď zastrieľala poslednú položku za nula. Pred nepresnú Tandrevoldovú sa dostala aj Monika Hojniszová-Staręgová. Domáce reprezentantky zostali na chvoste výsledkovej listiny. 

1.Dorothea Wiererová0 + 730:46,8
2.Julia Simonová0 + 6+38,6
3.Markéta Davidová2 + 9+1:14,9
4.Julia Džimová4 + 10+1:47,4
5.Monika Hojniszová-Staręgová4 + 14+1:59,3
6.Ingrid Tandrevoldová3 + 10+2:55,3
7.Lena Häckiová2 + 14+3:10,7
8.Janina Hettichová7 + 10+3:42,9
9.Vanessa Voigtová1 + 8+4:19,2


Mužské finále

Koncept mužskej súťaže sa skladal zo siedmich okruhov a šiestich strelieb. Najlepšie odštartoval Tarjei Bø, ktorý bol po kvalifikácii prvý. Pozíciu lídra potvrdil prvou streľbou, ktorú zastrieľal skvele. Druhá ležka už mu ale nevyšla tak dobre ako tá prvá a musel ísť čakať do trestného boxu. Vedenie prevzal druhýkrát bezchybný Ukrajinec Dmitro Pidrušnij, 11 sekúnd za ním bol čerstvý trojnásobný otecko Jakov Fak

Závod bol podstatne dramatickejší ako ženský. Biatlonisti na popredných priečkach sa miešali podľa úspešnej streľby. Stačilo zastrieľať čistú položku, a Johannes Bø sa dostal do čela. S poslednou stojkou si najlepšie poradil mladší zo súrodeneckého dua, Tarjei s Dmitrom chybovali trikrát. 


Prekvapivo za víťazným Bøom došiel Sajd Karimulla Chalili, ktorý zaznamenal najlepšiu streľbu. Najrýchlejším bol zas tretí Lukas Hofer až s 20-sekundovou návštevou trestného boxu a deviatimi dobíjaniami. 


Nemecké nádeje pozdvihol štvrtý Roman Rees. Ďalší Nemec Philipp Nawrath, ktorý zaskakoval za Felixa Leitnera, nabral stratu cez dve minúty s najhoršou streleckou bilanciou (4+8). Erik Lesser preteky vzdal kvôli príliš veľkému manku.

1.Johannes Thingnes Bø0 + 632:01,5
2.Sajd Karimulla Chalili0 + 5+16,4
3.Lukas Hofer2 + 9+22,7
4.Roman Rees0 + 8+29,7
5.Dmitro Pidrušnij0 + 10+42,2
6.Jakov Fak0 + 8+1:07,9
7.Philipp Nawrath4 + 8+2:18,2

City Biathlon neobišli ani pády. Viazanie počas rovinky v jednej z uličiek Wiesbadenu vyplo práve Tarjeimu Bøovi. Prvýkrát ho to stálo zdržanie a mierny pád, druhé vypnutie viazania v poslednom okruhu už vyzeralo nepríjemnejšie a oveľa bolestivejšie. 33ročný Nór dobehol do cieľa po vlastných, kde pózoval pred kamerami s odreninami na bruchu, lakťoch a kolenách. 

Záznam z finále exhibície je dostupný na webe ZDF

Foto: Dorothea Wiererová (zdroj: NordicFocus) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára