Vo štvrtok odštartuje IBU Cup v Idre. Na štarte bude aj šesť Slovákov - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

24. novembra 2021

Vo štvrtok odštartuje IBU Cup v Idre. Na štarte bude aj šesť Slovákov


Hostilo Švédov, Talianov či Slovákov. Vo štvrtok oficiálne začne biatlonová sezóna 2021/22 druholigovým IBU pohárom vo švédskom stredisku Idre, kde sa konali predsezónne preteky. Prvého kola nižšieho pohára sa zúčastní aj šestica slovenských reprezentantov, ktorí môžu nazbierať prvé body do celkového hodnotenia. Na poslednú chvíľu sa v kalendári IBU Cupu vykonalo aj niekoľko zmien. 

Po skrátenej minulej sezóne, ktorá začala pre IBU Cup až v januári a prebehla len na štyroch destináciách, by sa mal druholigový seriál vrátiť v plnej paráde. Súťažiť sa bude v 7 destináciách. Všetko začne už vo štvrtok v Idre (25. - 28. 11.) a na štarte budú aj slovenskí biatlonisti - sesterské duá Mária a Zuzana Remeňové, Júlia a Veronika Machyniakové, ku ktorým sa pridajú aj dvaja muži - Tomáš Hasilla a Šimon Bartko. 

Žiaľ, priame prenosy z nižšieho pohára ani túto sezónu Medzinárodná biatlonová únia nerealizuje. Preteky je však možné sledovať online v Datacentri.


Ďalej pokračuje kolotoč nórskym strediskom Sjusjøen (1. - 4. 12.), kde si týždeň pred sezónou zmerali sily nórski, českí a francúzski biatlonisti. V stredisku budú mať premiéru superšprinty a hromadné štarty pre 60 biatlonistov, ktoré sa v minulej sezóne nešli ani raz. Pred vianočnými sviatkami ešte usporiada tretiu zastávku rakúsky Obertilliach (16. - 19. 12.). 

Po prestávke sa dva diely IBU Cupu presunú do Osrblia (8. - 15. 1.) na úkor poľského strediska Duszniki-Zdrój, ktoré usporiadateľstvo vzdalo. V domácom stredisku uvidíme prvý týždeň šprinty a druhý týždeň prídu na rad skrátené vytrvalostné preteky, šprinty a stíhacie preteky. Na konci januára bude hostiť nemecký Arber otvorené MS Európy, ktoré sa však bodovo do hodnotenia pohára nezapočítavajú. Od 3. do 5. februára zavítajú biatlonisti do českého Nového Mesta, po ktorom si dajú biatlonisti dlhšiu pauzu kvôli zimnej olympiáde v Pekingu. V Lenzerheide (3. - 6.3.) dostanú priestor opäť nové disciplíny. Sezóna vyvrcholí od 10. do 13. marca 2022 v Ridnaune, kde spoznáme víťazov celkového hodnotenia IBU Cupu. 

Nové disciplíny v skratke

Hromadný štart 60 - Pravidlá sú rovnaké ako u klasického hromadného štartu s tým, že tu preteká 60 biatlonistov. Tí štartujú spoločne. Čísla 1 až 30 strieľajú po prvom kole, čísla 31 až 60 pokračujú do druhého kola. Potom si to vymenia.

Superšprint - Najprv sa ide kvalifikácia na 3 km s intervalovým štartom a dvomi streľbami. Najlepších 30 pretekárov postúpi do finále, ktorého okruh meria 5 km, štartuje sa do neho hromadne a strieľa sa štyrikrát. Trestné kolo má iba 75 m.

Skrátené vytrvalostné preteky - Mužská varianta meria 15 km, ženská 12,5 km. Kvôli kratšej vzdialenosti sa za chybu pripisuje iba 45 sekúnd.

Program a výsledky 1. kola IBU Cupu

Štvrtok 25.11.

Sobota 27.11.

Nedeľa 28.11.
10:00 - stíhacie preteky žien ( štartová listina - výsledková listina - analýza pretekov )
12:30 - stíhacie preteky mužov ( štartová listina - výsledková listina - analýza pretekov )

Kompletný harmonogram Svetového pohára, IBU Cupu a ďalších súťaží doplníme v priebehu týždňa do rubriky Sezóna 2021/22.

Foto: Slovenskí muži pred novou sezónou. (Autor: Igor Stančík/SZB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára