BLINK22: Piatkové strelecké duely a superšprinty priniesli historický triumf pre Česko a hegemóniu domácich mužov, v - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

5. augusta 2022

BLINK22: Piatkové strelecké duely a superšprinty priniesli historický triumf pre Česko a hegemóniu domácich mužov, v


V nórskom Sandnese vrámci Blinkfestivalenu po stredajšom výjazde na Lysebotn Opp dnes biatlonisti a biatlonistky pokračujú streleckými duelmi (15:55), podvečernými kvalifikáciami superšprintov (17:10 a 17:45) a večernými finále superšprintov (18:55 a 19:20). Súťaže odvysielala nórska NRK a naživo bolo možné superšprinty sledovať prostredníctvom biatlonového Datacentra.


Prekvapenie v streleckých dueloch

V streleckých dueloch boli najpresnejší Quentin Fillon Maillet a prekvapivo 27-ročná Číňanka Jing Wenová. Tá dokonca v superfinále, kedy sa proti sebe postavili víťaz ženskej a mužskej časti, dokázala prestrieľať samotného víťaza hodnotenia minulej sezóny. A to napriek tomu, že v športovej kariére štartovala len na troch pretekoch IBU pohára v Idre, pričom ako maximum má zapísané 29. miesto. 
Foto: Víťazi streleckých duelov - Jing Wenová a Quentin Fillon Maillet. 
Fillon Maillet zvíťazil pred Antoninom Guigonnatom a tretím Endrem Strømsheimom, keď dokázal najrýchlejšie zostreliť v stoji päť terčov. Rýchly Nór mal na konte množstvo streleckých chýb a tak na Francúzov nestačil. Chrbát ukázal svojim krajanom - 4. Vetle Christiansenovi, 5. Tarjeimu Bøovi a 6. Sturlovi Lægreidovi. Prekvapením bolo vypadnutie Johannesa Thingnesa Bøa už v štvrťfinále či Emiliena Jacquelina v semifinále, s ktorým sa rovnako počítalo do finále.

Čínska vychádzajúca hviezda zdolala vo finále Francúzky - Juliu Simonovú a Justine Braisaz Bouchetovú. Štvrtú priečku obsadila Maren Bakkenová. Držiteľka veľkého krištáľového glóbusu za minulú sezónu Marte Olsbuová Røiselandová skončila až ôsma, Markéta Davidová obsadila 10. miesto. V štvrťfinále prekvapivo vypadla Talianka Federica Sanfilippová, do finále sa neprebojovala ani Ingrid Tandrevoldová


Historická výhra pre Česko a domáca mužská hegemónia

Po streleckých dueloch nasledovali kvalifikácie superšprintov. Medzi ženami si vstupenku do finále z najvyššej priečky vybojovala Chloe Chevalierová zásluhou čistej streľby, ktorú dosiahla ako jediná z poľa biatlonistiek. Do finále postúpilo dohromady 15 biatlonistiek. V kvalifikácii sa nedarilo Markéte Davidovej, ktorá skončila tesne za postupovou pozíciou. Od usporiadateľov ale dostala divokú kartu, a tak rovnako ako ďalšie favoritky, ktorým nevyšla kvalifikácia, postúpili do finále (Julia Simonová, Marte Røiselandová, Justine Braisazová-Bouchetová). 

Spočiatku to na super výsledok pre českú reprezentantku nevypadalo. Po úvodnej ležke musela krúžiť 3 skrátené trestné ovály, ďalej pridala ešte koliečko navyše a pohybovala sa na úrovni 10. miesta. Potom ale prišli dve bezchybné streľby a Davidová (3+1+0+0) s rýchlym behom mohla pomýšľať vysoko. Do záverečného okruhu vybehla spoločne s Karoline Knottenovou (1+2+0+0), Nórku čoskoro predbehla (zaznamenala najrýchlejší bežecký čas) a až do finišu sa ujala vedenia. Pre Česko ide o vôbec prvé víťazstvo na tejto exhibícii. Obe biatlonistky doplnila na stupňoch víťazov Julia Simonová (1+1+1+2).

Foto: Trio najlepších biatlonistiek v superšprinte (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Mužské preteky boli poriadne "nasekané". V kvalifikácii diváci videli súboj medzi Martinom Uldalom a Vetlem Christiansenom, porazeným bol napokon na cieľovej páske skúsenejší z domácich biatlonistov. Kvalifikácia sa nepodarila bratom Bøovcom, divoká karta od organizátorov ich zachránila. Vo finále sa im nedarilo - Tarjei skončil 6., Johannes úplne na chvoste. Víťaz kvalifikácie vo finále urobil až 7 streleckých chýb a skončil až štvrtý. Víťazom sa stal jeho rival z kvalifikácie Christiansen, ktorý potvrdil streleckú formu keď vybielil tri strelecké položky a na poslednej nechal len jeden terč. Sturla Lægreid prišiel do cieľa ako tretí a vylepšil si 9. miesto z kvalifikácie. Šesticu Nórov na čele podčiarkol piaty Vetle Paulsen, ktorý v máji oslávil len 22 rokov a za Christiansenom zaostal o 8 sekúnd.
Foto: Vetle Christiansen slávi víťazstvo v superšprinte na Blinkfestivalene.

V sobotu uzavrú exhibíciu trojkolové hromadné štarty. Štvrťfinále odštartuje 15:45, semifinále 19:22 a finále je na programe o 20:25. Od 19:35 je možné sledovať priamy prenos na webe nórskej televízie NRK.

Foto: Johannes Thingnes Bø a Vetle Christiansen pred zahájením streleckých duelov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára