Preview Nové Mesto: Výborná atmosféra, boj o žltý trikot a slovenské nádeje - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

20. decembra 2018

Preview Nové Mesto: Výborná atmosféra, boj o žltý trikot a slovenské nádeje

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt martin fourcade nmnm

Po dvoch rokoch sa preteky Svetového pohára znovu vracajú do Nového Mesta na Morave. Do Vysočiny Arény sa od štvrtka chystajú desaťtisíce nadšených biatlonových fanúšikov. V posledných pretekoch pred vianočnou pauzou pôjde o veľa v mnohých ohľadoch.



Boj o žltý trikot

Súboj o celkové vedenie medzi ženami je veľmi vyrovnaný. V žltom bude v Novom Meste štartovať Dorothea Wiererová. Druhá žena celkového hodnotenia, Kaisa Mäkäräinenová, je za ňou iba o 7 bodov. V doterajších šprintoch a stíhačkách boli obe pretekárky zakaždým na stupňoch víťazov. Pokiaľ si Fínka aj Talianka privezú formu, s ktorou pretekali v Slovinsku a Rakúsku, môžeme sa tešiť na ďalšie napínavé súboje. Tie tento rok prvýkrát doplnia aj preteky s hromadným štartom. Svoju formu budú chcieť určite potvrdiť aj ďalšie pretekárky ako Lisa Vittozziová, Paulína Fialková alebo Monika Hojniszová.

Ruskú reprezentáciu potešilo prvé pódium v ročníku, ktoré dosiahla Jekaterina Jurlovová v šprinte po čistej streľbe, no v stíhačke už musela vybehnúť na štyri trestné kolá. Irina Starykchová stále strieľa perfektne, v Hochfilzene sme ju nevideli ani na jednom trestnom kole a je možné, že svoj strelecký účet potvrdí aj v Novom Meste.

Pre nemecký tím bude povzbudením návrat Laury Dahlmeierovej do SP. Po zdravotných problémoch doteraz absolvovala iba mix štafetu v IBU Cupe, kde predviedla parádny bežecký výkon s kolegom Romanom Reesom a umiestnili sa na pódiu. Nebude však klásť dôraz na výsledky, ale aby sa čo najlepšie pripravila na ďalšie kolá.

Oproti Pokljuke sa zlepšila Veronika Vítková. S jednou chybou v šprinte však skončila až 25. v poradí, ale v stíhačke si urobila radosť posunutím o jedenásť miest. A v ďalšom kole SP bude ešte silnejšia.    


Strelnica v Hochfilzene (Autor: Petr Slavík)

Aj v pretekoch mužov nás určite čakajú zaujímavé momenty. Dôležitou otázkou je strelecká forma vedúceho muža, Johannesa Thingnese Bøho. Nór suverénne ovládol šprint a stíhačku v Slovinsku, po výhre v ďalšom šprinte v Hochfilzene to vyzeralo, že podobný priebeh budú mať aj stíhacie preteky. V tých ale Bø strelecky prepadol, na trestné kolo musel celkom šesťkrát a to mu stačilo "len" na 9. miesto.

Stratenú formu si v Hochfilzene naopak užil Martin Fourcade. V šprinte bol druhý, ale stíhačku si podmanil takým spôsobom, na aký sme u neho zvyknutí. Francúz bude v Novom Meste obhajovať 3 výhry v rade, Nóri tu naopak pôjdu o prvé medaily vôbec.

Hviezdne chvíle prežil v stíhacích pretekoch Vetle Sjastad Christiansen, ktorý sa prvýkrát v kariére dostal na stupne víťazov. Stopercentná streľba je vždy znamením veľmi dobrej formy.

Darí sa aj Arndovi Peifferovi. Začal lepšie strieľať. Bezchybný výkon v šprinte mu ešte nestačil na pódium, ale v stíhačke chyboval iba raz a vďaka dobrému behu vybojoval stupne víťazov. Takisto Benedikt Doll bude patriť k favoritom, odrovnali ho najmä strelecké chyby v Hochfilzene na stíhačke, keď musel krúžiť štyrikrát. Simon Schempp je stále pomalý na lyžiach, ale bezchybný strelecký výkon v stíhačke ho môže odraziť k lepším výsledkom.

Formu si v ruskom kádri udržiava Alexander Loginov a stáva sa pravidelným účastníkom v najlepšej desiatke. Nahradil tak Antona Šipulina, ktorého trápia zdravotné problémy. Jakov Fak strieľa dobre, ale kvôli slabšej bežeckej forme neútočil na najvyššie pozície. V talianskom celku stúpa výkonnosť Lukasa Hofera. Je rýchly na lyžiach, ale strelecké minely mu nedovolili pozrieť sa medzi najlepších. 

V českej zostave dosahuje najlepšie výsledky Michal Krčmář, ale stále tam je priestor na zlepšenie, a to najmä v bežeckej časti. V šprinte trafil desať terčov, no skončil dvadsiaty. Stíhačka mu veľmi nevyšla s tromi trestnými kolami. Rýchlejšie potrebuje bežať aj Ondřej Moravec.


Zaujímavé čísla

  1. Z aktívnych biatlonistov má najviac pódiových umiestnení Martin Fourcade . V posledných piatich pretekoch získal 4 medaily. V roku 2016 sa mu dokonca podaril hetrik, keď zvíťazil v šprinte, stíhačke aj hromadnom štarte.
  2. Naopak Johannes Thingnes Bø sa na tejto trati ešte medailovo nepresadil. Jeho najlepším výsledkom je 4. miesto zo šprintu v sezóne 2016/2017.
  3. Veľmi dobrú bilanciu má  Simon Schemmp . V roku 2016 bol strieborný v pretekoch s hromadným štartom, v sezóne 2014/2015 tu obsadil ďalšie dve strieborné pozície.
  4. Zaujímavé bude sledovať výsledky Jakova Faka . Ten vinou pauzy v roku 2016 neštartoval, keď tu ale pretekal v sezóne 2014/2015, dokázal zvíťaziť v šprinte i následnej stíhačke.
  5. Ondřej Moravec tu bol už dvakrát v elitnej desiatke. V hromadnom štarte 2016 bol dokonca 4. o 0,3 s za Antonom Babikovom z Ruska.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ondrej moravec 2018
Michal Krčmář a Ondřej Moravec (Autor: Petr Slavík)
  1. Kaisa Mäkäräinenová bola v posledných 5 závodoch v NMNM najhoršie 11. V roku 2014/2015 bola 2. vo stíhacím závodu. Skúsená fínska pretekárka tu už ale dokázala aj zvíťaziť, a to v sezóne 2011/2012.
  2. Dorothea Wiererová sa tu naposledy radovala hneď z dvoch medailových pozícií. Najprv bola 2. v stíhačke, potom vybojovala 3. miesto v hromadnom štarte.
  3. Z ďalších pretekárok, ktoré od štvrtka uvidíme, bude chcieť dobré výsledky zopakovať Francúzska  Anaïs Chevalierová . Tá bola v Novom Meste 2016 druhá v šprinte, v stíhacom závode potom dokonca prvý.
  4. Najlepším umiestnením doteraz pretekajúcich domácich žien je 3. miesto Veroniky Vítkovej v stíhacom závode zo sezóny 2014/2015. V sezóne 2016/2017 sa umiestnila najlepšie 12.
  5. Ak vezmeme domáce pretekárky všeobecne, najlepším výsledkom v domácom prostredí je výhra Gabriely Koukalovej v hromadnom štarte v roku 2016.

Ako sú na tom Slováci?

Predpokladá sa, že slovenskí fanúšikovia dorazia v hojnom počte do dejiska 3.kola SP, tak ako po minulé ročníky. 

Výbornou správou je, že Anastasia Kuzminová sa už dostala k piatemu miestu a aj v jej prípade boli stíhacie preteky úžasné. Ak by zvládla trafiť niektorý z problematických posledných terčov, vyhrala by. V Novom Meste na Morave by mal do streľby prehovoriť už aj vietor, takže o to to bude mať náročnejšie.

Vo vynikajúcich výkonoch pokračovala Paulína Fialková, ktorá po štvrtom, šiestom a treťom mieste v Pokljuke pridala siedme i druhé a výborne rozbehla štafetu. Tento raketový štart do sezóny je úžasný a zotrváva na tretej pozícii celkového hodnotenia SP s 219-timi bodmi. 33 stráca na vedúcu Dorotheu Wiererovú.


Anastasia Kuzminová (Autor: Igor Stančík)
Ivona Fialková má za sebou nevyrovnaný úvod sezóny, čo je u nej zvykom z predošlých sezón. Veľmi zvláštny úvod má za sebou Terézia Poliaková. V oboch rýchlostných pretekoch urobila spolu iba jednu chybu, no na stíhacie preteky jej to nestačilo. Bežecky ostala tam, kde v posledných rokoch.

Martin Otčenáš vo všetkých siedmich štartoch tejto sezóny ukázal, že už naozaj vie strieľať. Dobre vie, že má na to a zatiaľ ťahá náš mužský tím. Na strelnici si mimoriadne verí, strieľa rýchlo, bežecky to nie je pravé orechové.

K lepším výsledkom sa snaží dopracovať aj Matej Kazár, ktorý sa medzi 1. a 2. kolom SP výrazne posunul na trati, no v šprinte urobil na jeho pomery nevídané tri chyby. To sa mu v pretekoch SP naposledy stalo pred rokom. Dúfajme, že to opäť bola najhoršia sezónna bilancia a dostane sa aj on k bodom po dvoch nulách, maximálne jednej chybe.


Matej Kazár a Martin Otčenáš (Autor: Igor Stančík)
Šimon Bartko dostal po zbabranej štafete od Daniela Kuzmina akúsi milosť a nevymenil ho do IBU pohára. Pravdepodobne kvôli behu, ktorý má z našich najrýchlejší. V nižších ligách mu pár šprintov vyšlo, no v tej najvyššej ho dobrá streľba obchádza. Zmení sa to už na Morave?


Program

Program SP v Novom Meste na Morave
20. 12.17:30Šprint mužov
21. 12.17:30Šprint žien
22. 12.15:00Stíhacie preteky mužov
22. 12.17:00Stíhacie preteky žien
23. 12.11:45Hromadný štart mužov
23. 12.14:30Hromadný štart žien

Štartujeme už dnes o 17:30 na kanáloch ČT Sport a Eurosport 1.


So súhlasom I.Hobzovej
Hlavné foto: Tribúny v NMNM (Autor: SME)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára