Preview Oberhof: Test povianočnej formy, očakávajú sa výsledky od Sloveniek - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

9. januára 2019

Preview Oberhof: Test povianočnej formy, očakávajú sa výsledky od Sloveniek

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt oberhof 2019

Prestávka je za nami. Svetový pohár v biatlone pokračuje v nemeckom Oberhofe. Zastávka, pre ktorú je typické predovšetkým nevyspytateľné počasie, ponúkne šprinty, stíhacie preteky a štafety. A prináša otázky. Bude Johannes Bø rovnako suverénny ako doteraz? Podarí sa Martin Fourcade získať späť formu práve v Oberhofe, kde sa mu tradične darí? Ktorá pretekárka ohrozí žltý dres Dorothei Wiererovej? Ako na tom bude slovenská kométa Paulína Fialková, ktorá je 36 bodov za líderkou a Anastasia Kuzminová. ktorá prvý trimester zakončila víťazstvom? Zopakujú historický úspech?


MUŽI Bø s dostatočným náskokom v celkovom hodnotení, Fourcadovi sa tu darí

Vedenie medzi mužmi bude obhajovať  Johannes Thingnes Bø , ktorý si do Nemecka privezie náskok 96 bodov pred druhým Alexandrom Loginovom . Martin Fourcade stráca 145 bodov a je piaty. Motiváciu v tomto stredisku bude mať napríklad tretí muž hodnotenia Simon Eder . Rakúšan tu vlani vôbec nezávodil, naposledy bol v sezóne 2016/2017 47. Vlani tu na 3. a 5. miesto dosiahol Tarjei Bø . Pred domácim publikom budú chcieť zažiariť aj nemeckí pretekári, tým sa v minulom roku na tejto zastávke príliš nedarilo.

  • Najlepším umiestnením Nemcov v Oberhofe 2017/2018 bolo 9. miesto Benedikta Dolla v šprinte. Do prvej desiatky potom prenikol už len Arnd Peiffer v stíhacom závode (10.)
  • Poslednú medailu pre Nemecko vybojovali v sezóne 2016/2017 Simon Schempp (zlatý v hromadnom štarte) a spomínaný Peiffer, ktorý došiel druhý v stíhačke.
  • Zo súčasnej prvej desiatky to boli len 3 muži, ktorí v Oberhofe vlani dosiahli na medaily - Martin Fourcade (1. v šprinte i stíhačke) a bratia Bøovci (Johannes v šprinte 3., v stíhačke 2., Tarjei 3. v stíhačke)
  • Dobré spomienky na Oberhof má určite aj Švajčiar Benjamin Weger . Vlani došiel dvakrát v prvej desiatke (8., 7.), v sezóne 2016/17 sa mu tiež darilo (9., 11., 10.)
  • M. Fourcade bol od sezóny 2013/14 v Oberhofe najhoršie 8. Dokázal šesťkrát zvíťaziť, trikrát bral bronz.
  • J. Bø si na rozdiel od Francúza na lepšie výsledky musel počkať. V rokoch 2013 - 2016 bol najlepšie 4., v sezóne 2016/17 tu kvôli nachladnutiu neštartoval. Vlani získal bronz a striebro.
Biathlon Weltcup Oberhof
Martin Fourcade

ŽENY | Nasťa obhajuje dve zlatá, konkurencia je nabitá

V Oberhofe uvidíme v žltom Dorotheu Wiererovú. Po poslednej zastávke sa k nej v hodnotení najviac priblížila Paulína Fialková. Tá zatiaľ prežíva sezónu snov v podobe 4 medailových umiestnení. Svoje zlyhanie z Nového Mesta bude chcieť napraviť Kaisa Mäkäräinenová. Dve víťazstvá z minuloročnej sezóny bude v Oberhofe obhajovať Anastasia Kuzminová, ktorá sa prvej tohtoročnej medaily dočkala až v hromadnom štarte v Novom Meste pred Vianocami. Domáci fanúšikovia sa kvôli absencii Laury Dahlmeierovej budú spoliehať na ďalšie nemecké pretekárky. Ani jednej sa začiatok sezóny vôbec nevydaril. Otázkou je, či sa im neúspech podarí prelomiť práve v Oberhofe.

  • Vlani sa tu totiž žiadnej z Nemiek nepodarilo prebojovať na stupne víťazov. Poslednou medailistkou v Oberhofe bola Laura Dahlmeierová v sezóne 2016/17 (2. v hromadnom štarte).
  • Dahlmeierová tým prelomila dlhú pauzu. Pred ňou si medaily z Oberhofu odviezli v sezóne 2012/13 Miriam Neuretherová (predtým Gössnerová) a Andrea Henkelová .
  • Rovnako ako u mužov, len 3 ženy z tohtoročnej prvej desiatky si vlani v Oberhofe došli pre medailu - dvakrát zlatá Anastasia Kuzminová, Kaisa Mäkäräinenová a Dorothea Wiererová brali striebro.
  • Mäkäräinenová ešte v Oberhofe nevyhrala, napriek tomu je pre ňu táto zastávka úspešná. V posledných dvoch sezónach bola najhoršie 8., trikrát si odviezla medailu.
  • Na premiérové ​​víťazstvo čaká aj Wiererová. Vlani tu bola v šprinte 16., chuť si ale spravila striebrom v stíhačke.
  • Vlani sa im v Oberhofe nedarilo, tento rok by mohli zažiariť. To platí o niekoľkých pretekárkach, ktoré budú tento týždeň patriť medzi favoritky. Je to napríklad Lisa Vitozziová (vlani najlepšie 36.), Monika Hojniszová (34.), Anaïs Chevalierová (36.), Marte Olsbuová Røiselandová alebo Paulína Fialková (ani jedna vlani v Oberhofe neštartovala).
Súvisiaci obrázok
Paulína Fialková

ŠTAFETY | Favoritov je hneď niekoľko, rolu bude hrať aj počasie

S hmlou, ktorá počas štafety mužov vlani v Oberhofe panovala, si najlepšie poradili Švédi. Tento závod ovládli aj na olympijských hrách. Zvíťazili v tohtoročnej prvej štafete v Hochfilzene aj bez stálic Nelina a Lindströma. Silný bude aj nórsky tím, vlani v Oberhofe tretí, tento rok zatiaľ druhý. Vďaka štyrom pretekárom v prvej desiatke majú veľké šance aj Francúzi. O ďalšie medailové umiestnenie sa doma pokúsi aj štafeta Nemecka, ktorá v Hochfilzene došla na treťom mieste.

U ženských štafiet je favorizovaných tímov tiež niekoľko. Tými najväčšími sú zrejme Talianky, ktoré ovládli prvý štafetový závod v Hochfilzene a celkovo sa môžu pochváliť stabilnými výsledkami. Vlani ale v Oberhofe na medailu nedosiahli. Víťazstvo budú obhajovať Francúzky. Striebro potom Nemky, ktoré sa zároveň budú snažiť napraviť pokazený Hochfilzen. Silnú pozíciu majú tiež Švédky - medailu majú z minulého Oberhofu (3.) aj tohtoročného Hochfilzenu (2.).

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sweden biathlon team
Švédska štafeta v Oberhofe 2018

SLOVÁCI | Obhajoba dvoch víťazstiev Kuzminovej, chlapi bez výsledkového progresu

Anastasia Kuzminová s Paulínou Fialkovou budú chcieť potvrdiť rolu favoritiek i vynikajúcu formu z predošlých troch zastávok. Strelecká úspešnosť sa najmä u Paulíny pohybuje vo vysokých číslach (89,5%), ktoré zlepšila oproti minulej sezóne o 9 percent. Prípravu strávila aj so sestrou Ivonou doma, v Osrblí aj vďaka dobrým snehovým podmienkam.

Absolútne gro je, aby ostala zdravá, lebo keď telo zápasí s chorobou, je po forme. Robili sme všetko pre to, aby to bolo v poriadku, no jeden deň jej teplota vyšla na 37,2 a boli sme v napätí, či sa to odtiaľ odrazí hore, alebo padne spať a bude to ok. Našťastie to bola druhá možnosť. Tu v Oberhofe je to ale hrozné, fujavica, sneh. Človek je hneď mokrý. Bude to zasa náročné neochorieť, vraví trénerka Anna Murínová.

Hlavným cieľom Nasti Kuzminovej po Vianociach bolo odstrániť klasickú chybu, ktorá sa jej stávala pri poslednej rane na strelnici. Po bežeckej stránke je na tom skvele, o čom svedčia aj jej tri najrýchlejšie časy spomedzi biatlonistiek v predošlých kolách.

Takáto rana Nasťu stála víťazstvo, a to vždy veľmi mrzí. No to je presne šport. Robili sme na tej streľbe, ale tréning je tréning, preteky niečo iné, uvidíme, ako to bude vyzerať. Chyby sú rôzneho charakteru, no pracujeme poctivo a každá rana je dobre vypracovaná, povedal manžel a zároveň kouč Daniel Kuzmin.
Súvisiaci obrázok
Anastasia Kuzminová

Chytiť sa môže aj Ivona Fialková s Teréziou Poliakovou, ktoré sa posunuli najmä v streleckej časti.

Uvidíme, ako to s ňou bude ďalej, nemôžem jej nič vyčítať ohľadom snahy a prístupu, no výsledky sú, aké sú. Koncom decembra sme riešili aj určité zdravotné problémy, nie je to ideálne, hovorí Kuzmin.

U chlapov zatiaľ nedošlo k výsledkovému progresu, v aký dúfali. Bodoval iba jeden, opäť sa odstreľovali a niekedy im nefungovali ani nohy, často ako zákon schválnosti keď vyšlo jedno, nevyšlo druhé. Náznaky zlepšenia ukázali, no budú ich potrebovať spojiť dokopy priamo v súťaži. Najlepšie odštartoval Martin Otčenáš, ktorý mal tri výsledky aj do najlepšej štyridsiatky (27.,32.,38.). 44.miesto si zašiel v Novom Meste Matej Kazár, ktorý hlási veľmi dobrú náladu, rodina mu vždy vie dodať veľa síl. Vo veternom Oberhofe by teda mohol zúžitkovať aj svoje veľké skúsenosti. Tomáš Hasilla so Šimonom Bartkom sa momentálne hľadajú, nedokážu nadviazať na dobré výkony z minulej sezóny. Mimo A-tímu sa na chvíľu dostal Michal Šíma, ktorý si ale 18.miestom v IBU Cupe v Ridnaune získal vstupenku do SP späť.

Nominácia Slovenska na SP v Oberhofe

Muži | Šimon Bartko, Tomáš Hasilla, Matej Kazár, Martin Otčenáš, Michal Šíma

Ženy | Ivona Fialková, Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková


Nevyspytateľné počasie

Toto nemecké stredisko je preslávené predovšetkým svojím premenlivým a nevyspytateľným počasím. Hovorí sa, že buď je tu hmla, fúka, sneží, prší, alebo ešte lepšie všetko dohromady. A podľa predpovede Oberhof nechystá žiadne zmeny ani pre tento rok. Rovnako ako na Slovensku, tam teraz vládne sneh a silný vietor. Tradičný oberhofský víchor zaúraduje zrejme aj počas víkendu, rovnako ako snehové prehánky, ktoré by mohli prechádzať v dážď. To všetko v sprievode kolísavých teplôt. O zaujímavé preteky tak rozhodne nebude núdza.


Program

Preteky začnú už vo štvrtok šprintom žien na 7,5 kilometra, muži budú na rade o deň neskôr. V sobotu sú na programe oba stíhacie preteky, víkend v nedeľu zakončia štafety.

Program SP v Oberhofe
10. 1.14:30Šprint žien
11. 1.14:30Šprint mužov
12. 1.12:45Stíhacie preteky žien
12. 1.15:00Stíhacie preteky mužov
13. 1.11:45Štafeta žien
13. 1.14:30Štafeta mužov

So súhlasom I.Hobzovej
Hlavné foto: Oberhof (Autor: Petr Slavík)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára