SP Oberhof: Vittozziová triumfovala aj v stíhačke. Kuzminová druhá - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

12. januára 2019

SP Oberhof: Vittozziová triumfovala aj v stíhačke. Kuzminová druhá



Po včerajšej prvej výhre vo Svetovom pohári pridala Talianka Lisa Vittozziová ďalšie prvenstvo aj v dnešnej stíhačke. Závod ovládla aj cez dve chyby na strelnici. Žiadne z pretekárok v štartovom poli sa omylom na strelnici nevyhli. Zadarilo sa slovenskej reprezentantke Anastasii Kuzminovej, ktorá nás potešila tretím najrýchlejším časom a celkovým druhým miestom.

Lisa Vittozziová predviedla po včerajšom šprinte znovu obdivuhodný výkon. Náskok si vytvorila hneď po prvej streľbe, kedy na rozdiel od svojich najbližších prenasledovateliek neminula. Vedenie uhájila aj cez dve chyby na zvyšných položkách a do cieľa došla prvá s náskokom takmer 15 sekúnd. Pre druhé miesto si došla minuloročná víťazka tohto závodu Anastasia Kuzminová , ktorá sa na strelnici mýlila štyrikrát.

Som rada, že sa dnes zasa podarilo pódium. Začiatok pretekov nebol úplne pocitovo dobrý, ale bežalo sa mi perfektne, lyže fungovali na sto percent a s tým vetrom som musela poriadne zabojovať. Sfúklo mi všetky rany hore, keďže sme nastreľovali pod centrom. Takže vietor tie ležky veľmi ovplyvnil. Na stojke sa mi však podarilo strieľať, keď bolo viac-menej bezvetrie. Som rada, že som udržala krok so súperkami a aj som si s nimi na trati trochu zapretekala. Cítim sa dobre a posnažím sa, aby tá forma ešte vydržala. Bežecky to ide a štyri chybičky dnes nie sú zlé. - prezradila Nasťa pre RTVS.


O tretie miesto bojovalo hneď niekoľko biatlonistek - Francúzky Anaïs Chevalierová a Anaïs Bescondová a vedúci žena hodnotenia, Talianka Dorothea Wiererová . Kým Chevalierová zastrieľala čisto a došla si pre bronz, Bescondová s Wiererovou museli na jedno trestné kolo, z ktorého vychádzali súčasne. V cieli sa potom viac radovala Francúzka. Okrem boja v cieľovej rovinke sa týmto dvom závodniciam stal aj nepríjemný incident aj v predposlednom bežeckom kole. Wiererová sa pri občerstvovaní s Bescondovou zrazila, bol z toho spoločný pád a spoločná strata cenných sekúnd.

Šesticu najlepších pretekárok uzavreli domáce pretekárky Franziska Preußová , ktorá sa na šieste miesto prebojovala až zo 45. miesta. Po štvrtkovom debakli okrem nej spravili fanúšikom náladu i ďalšie Nemky. Do prvej desiatky prenikla so štartovacím číslom 36 Denise Herrmannová (9.), výrazný posun zaznamenala  Karolin Horchlerová (z 34. miesta na 11.), polepšila si aj Franziska Hildebrandová (zo 40. miesta na 24.). Snáď si podobné výsledky zachovajú aj do Ruhpoldingu.


Radosť nebudú mať pretekárky, ktoré patrili k jednoznačným favoritkám. Napríklad Marte Olsbuová Røiselandová . Vinou 5 nezostrelených terčov sa prepadla zo 4. pozície na 12. Celkom 5 chýb nepustilo včera bronzovú Hannu Öbergovú vyššie než na 8. miesto. Najhorší výkon v sezóne zaznamenala Paulína Fialková. Štartovala s 21, ale po 5 trestných kolách došla 32. Brala tak iba deväť bodov a v celkovom hodnotení tak pred seba pustila práve dnešnú víťazku Vittozziovú. Oprava včerajšieho šprintu úplne nevyšla ani obhajkyni Veľkého glóbusu Kaise Mäkäräinenovej . Aj keď mala pred poslednou streľbou na konte 5 chýb, dokázala sa zo 44. miesta priblížiť prvej desiatke. Potom ale musela na ďalšie trestné kolá, čo stačilo na konečné 22. miesto.

Ivona Fialková ešte túto disciplínu častejšie nezvláda ako zvláda, je to dané najmä streleckým výkonom, stojky opäť robili neplechu. Dobre si tieto svoje nedostatky uvedomuje, bude na nich pracovať. Zo stíhačky si odnáša 45.miesto.

Výsledky stíhacích pretekov žien
Analýza závodu

Zajtra pokračujeme štafetami.

Hlavné foto: Lisa Vittozziová