Nová karbónovo čierna zbraň a najvyššie méty Paulíny Fialkovej - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

20. novembra 2019

Nová karbónovo čierna zbraň a najvyššie méty Paulíny Fialkovej


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt paulína fialková 2019"
Paulína Fialková vstupuje do novej sezóny Svetového pohára 2019/2020 v pozícii slovenskej jednotky. Absolvovala už sústredenie v rakúskom stredisku Ramsau a momentálne zarezáva na záverečnej fáze prípravy v švajčiarskom Lenzerheide, kde odcestovala 7. novembra a pobudne tu sedemnásť dní.


V novej roli

Úvodné preteky Svetového pohára sú naplánované vo švédskom Östersunde 30. novembra a keďže najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová oficiálne ukončila športovú kariéru, veľké nádeje sa vkladajú práve do šiestej ženy uplynulého ročníka SP P. Fialkovej.

"Formu začíname ladiť tu vo švajčiarskom Lenzerheide. Zatiaľ ide všetko podľa plánov. V Ramsau sme mali výborné podmienky, pretože celý deň svietilo slnko a trať bola zrána primrznutá, sneh teda držal dobre pohromade. Vo Švajčiarsku sa dá tiež lyžovať, je tam technický sneh. Vlani sme tam boli a podarilo sa nám kvalitne natrénovať."

Paulína Fialková na tréningu.

Paulína Fialková by rada v nasledujúcej sezóne siahala na najvyššie priečky. "Vlani som bola neustále iba tá druhá, takže vnútorná motivácia, tak moja ako i celého tímu, spočíva v tom, aby som sa podstavila na ten najvyšší stupienok. Všetci robíme pre to maximum a po prvom 'sveťáku' uvidíme, kde sa nachádzame, ako na tom sme a čo treba ešte zmeniť do konania majstrovstiev sveta." povedala 27-ročná rodáčka z Čierneho Baloga.

"Ak v Östersunde nedosiahnem dobrý výsledok, rozhodne nejdeme robiť paniku. Ešte zostane veľa času na vyladenie formy. Ciele mám však pred touto sezónou prirodzene najvyššie," uviedla.


Úspešnosť streľby nad 90%

Dôležitou súčasťou dobrých výkonov aktuálnej slovenskej biatlonovej jednotky je aj zbraň. Na jar sa Fialkovej tím rozhodol pre zmenu, ktorá by sa mala pozitívne odzrkadliť v úspešnosti streľby.

"S novou zbraňou a hlavne pažbou, ktorá sa viackrát od jari menila, sme nateraz spokojní. Mali sme veľa času sa s ňou zžiť, verím, že prinesie výsledky. Vlani sme dosiahli v celkovom hodnotení 87% úspešnosť streľby. Určite by som bola rada, keby sme sa dostali na úroveň 90 percent," uviedla pre TASR strelecká trénerka Fialkovej Anna Murínová.


"Terčobijka" od medveďa

Z Fialkovej malokalibrovky by mala byť v zime puška, čo bude páliť ako slávna medveďobijka Olda Shatterhanda z mayoviek a na biatlonovej strelnici sklápať jeden terčík za druhým. „Na jar som zmenila celú pažbu,“ rozpráva Paulína o svojej malokalibrovke, ktorú sme nazvali „terčobijka“. „Mám novú pažbu. Je akoby kópia starej, no sú na nej nové vychytávky. Musím pozdraviť špecialistu, Jána Medveďa, ktorý mi na sedemkrát prerábal napríklad držanie, kým som ho nevyladila do posledného detailu. Vyhrali sme sa s tým a ja verím, že to prinesie progres.“

Svetoznámy výrobca pažieb Ján Medveď drží s Paulínou Fialkovou starú pažbu z orecha, model z roku 2017.

„Puška sa zásadne menila v držaní na streľbu v stoji,“ vysvetľuje Fialkovej strelecká koučka Murínová. „Lebo sú strelnice, kde je viac snehu na palebnej čiare a tam nám nesedela stojka. Paulína bola vysoko nad terčami a potom sme vždy porušili zadnú pätku na pažbe, čím sme naštrbili aj nastavenie na streľbu v ľahu. U Talianok sme videli, že existuje posuvné držanie. Dovolili nám to odfotiť a poslali sme to Janovi Medveďovi. Za dva mesiace vymyslel svoj model držania, ako by to mohlo fungovať.“

Nové držanie.

Ján Medveď vysvetlil: „Menili sa rozmery pažby, z 12 na 14 centimetrov výška osi na držanie na stojku. Robil som posúvací systém so skrutkou, už nie pevný. Paulína si navrhla držanie na pravú ruku. Má tam takú hrču, na pohľad smiešnu, ale na jej ruku.“ 

Do konečnej podoby ju vymodelovali pomocou plastelíny. ,,K Medveďovi sme chodili ako na klavír,“ priznáva Murínová.

Na konci pažby je pätka. Žlté kolíky do pätky predlžujú pažbu. Musia však zabezpečiť, aby keď si pretekárka oprie pušku do ramena, pohodlne dočiahla ukazovákom na spúšť na odpálenie náboja v streľbe poležiačky aj postojačky.

Nová pätka na pažbe.

„Zmenili sme remene na nosenie pušky. Sú tenšie, lepšie do vetra,“ pokračuje Murínová o zmenách. „Má tiež nové tieniace klapky pri dioptri. Tieto nové sú také, že ste ako v tuneli. Keď na to nie je niekto zvyknutý, stráca na stojke rovnováhu. Ako keď si zavriete obe oči. Paula si na to musela zvyknúť. Sú super, keď svieti slnko, horšie sa už vníma vietor.“

Všetko robili s cieľom vytlačiť priemernú streleckú úspešnosť Paulíny Fialkovej nad 90 percent. V minulej sezóne jej vypočítali, že v súťažiach jednotlivcov i štafiet mala úspešnosť zásahov 82 percent (359 zásahov/435 terčíkov).

„Keby sa Paula zlepšila aj bežecky o 5 až 10 sekúnd, čo je na tejto úrovni už ťažké, alebo by zostala bežecky na starom a vylepšili by sme streľbu, to by veľmi pomohlo,“ zahľadela sa Murínová zasnene, cez novú Fialkovej „terčobijku“, vystavenú na prezentačnej akcii jej nového reklamného partnera, do diaľky.


Tvár novej značky

Paulína Fialková sa na začiatku novembra stretla v Banskej Bystrici aj so svojimi fanúšikmi v nákupnom centre Európa pri otvorení predajne biatlonových kombinéz a iných športových doplnkov 4F. Rozdávala autogramy, fotografovala sa a prejavovala úprimnú radosť z podpory, ktorú jej ľudia prejavovali pred blížiacou sa novou sezónou.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt slovenská biatlonová kombinéza 4f"
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt slovenská biatlonová kombinéza 4f"

"Takýchto príležitostí stretnúť sa s fanúšikmi nemám veľa, pretože celý rok trénujeme alebo súťažíme v zahraničí a doma som málokedy. Navyše mám už dnes po tréningu, takže je to pre mňa veľmi milé strávené nedeľné popoludnie s fanúšikmi. Sú veľmi dôležitou časťou nášho športu a aj samotného výkonu. Pre mňa je tiež podstatné, aby ma mohli na živo vidieť, spoznať. Tým, že ma podporujú, tak chcem im to aj takto osobnými stretnutiami vrátiť," dodala Fialková.

Použité zdroje: I.Lehoťan, TASR, 4F (upravené)
Foto: Paulína Fialková (Autor: Mitsubishi Motors SK s.r.o.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára