Už nestrieľa horšie ako babička. Denise Herrmannová sa zocelila a rozkvitla - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

10. marca 2020

Už nestrieľa horšie ako babička. Denise Herrmannová sa zocelila a rozkvitla

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt denise herrmann 2020

Zažíva sezónu na tobogane. A poriadnom. Zostup dole bol strmý. Výstup hore usilovný. Denise Herrmannová ho ozdobila svetovým striebrom v Anterselve a potom aj štvrtkovým pohárovým triumfom v šprinte v Novom Meste na Morave. V sobotu vytiahla nemeckú štafetu na poslednom úseku na bronzovú priečku.

"Tu je zložitá strelnica," vykladala vo štvrtok v cieli šprintu. "Na ležku sa mi vietor stále točil. Hlavný cieľ bol triafať terče, čo som zvládla perfektne. " Nulu zapísala nielen ľahu, ale aj postojačky, hoci stojka a Denise Herrmannová, to bol často až nepriateľský vzťah.

Vlani ju na majstrovstvách sveta zvládla a vybojovala v Östersunde 1., 3., 4. a 6. miesto. Za čo ju mnohí bookmakeri stávkových kancelárií "odmenili" tým, že z nej urobili najväčšiu kandidátku na veľký glóbus v tejto sezóne.
Lenže miesto útoku na titul prišiel decembrový kolaps. Deka padla na celý nemecký ženský tím. V šprinte v Hochfilzene vtedy žiadna z nich ani nezískala bod a športový riaditeľ zväzu Bernd Eisenbichler ich výsledok okomentoval: "To je ako prehrať 0: 4 vo futbale s Rakúskom."

V následnej štafete išla Herrmannová dokonca na tri trestné kolá a v stíhačke minula sedemkrát. "Aj moja babička by to zvládla lepšie. Pripadala som si, akoby som len včera začala s biatlonom. Je to katastrofa. Nedokážem na strelnici stáť v pokoji, bojím sa, že netrafím vôbec nič, "skritizovala sa a na adresu tímu povedala:" Dámy, predávame sa pod cenu. "

Potrebovala reštart, hodiť traumu za hlavu, rýchlo vyčistiť hlavu. Poradila sa s psychológom, nacvičovala mentálne techniky, ako v rozhodujúcich chvíľach zostať pokojná. Upokojovala sa aj svojimi koníčkami: pletením a háčkovaním. "Chcem zase zaradiť vyššiu rýchlosť," vyhlásila.

A urobila to. V Annecy sa vrátila do Top 10 vo Svetovom pohári. Na majstrovstvách sveta v Anterselve si vo februári došla pre striebro v stíhačke. Nebyť milimetrovej chyby na poslednej položke, mohla oslavovať titul. "Ale toto je vyhrané striebro, nie prehraté zlato," uistila. Však tiež denník Frankfurter Allgemeine v titulku písal o "balzame na nemeckej biatlonovej duši".

V Novom Meste vo štvrtok na najvyššom stupni naozaj stála, slávila šiesty pohárový triumf kariéry.
Stupně vítězek sprintu v Novém Městě. Zleva: druhá Francouzka Anais Bescondová,...
Foto: Denise Herrmannová na najvyššom stupienku v Novom Meste. (Autor: Petr Slavík)
Cesta k tomu prvému bola v roku 2017 podivuhodná. Otec Herrmannovej hral v NDR ligovú hádzanú, ona od šiestich rokov na nemeckej strane Krušných hôr lyžovala. V behu na lyžiach sa prepracovala až na pozíciu najlepšej Nemky, v zime 2014 bola druhá vo Svetovom pohári šprintérok, pýšila sa olympijským bronzom zo štafety.

"Len behať ma nenapĺňalo," hovorí. V 27 rokoch sa na jar 2016 stala biatlonistkou a prešla k športu, ktorý je v Nemecku oveľa populárnejší ako beh na lyžiach. "Nechcela som si raz vyčítať, že som to neskúsila."

Investovala nespočetné hodiny do tréningu streľby, učila sa lyžovať s flintou na chrbte. "So štyrmi kilami navyše som mala úplne iný pocit."

Do svojej druhej biatlonovej sezóny vstúpila v decembri 2017 v druholigovom IBU Cupe v Sjusjöne. V úvodnom šprinte vtedy netrafila postojačky ani terč a prepadla. Ale na druhýkrát už vyhrala. Nato jej zavolal spolkový kouč Gerald Hönig: "Laura Dahlmeierová je chorá, pôjdeš v Östersunde namiesto nej."

Vyrazila teda do Švédska na Svetový pohár, načo tam doslova šokovala víťazstvom v šprinte i stíhačke. "Idem po svojej ceste krok za krokom," povedala a dodala: "Toto bol obrovský krok."
Od tej doby patrí k biatlonovej špičke a v každých pretekoch dúfa, že prekoná nástrahy streľby. Vlani mala úspešnosť 78 percent, v stoji len 74. "Ale postupne sa Denise zoceľuje a naučila sa strieľať aj v ťažších podmienkach," oceňujú mnohí biatlonoví fajnšmekri.

Ďalším krokom jej kariéry by skutočne mohol byť veľký glóbus. Snáď už v budúcej sezóne.

Použitý zdroj: idnes.cz
Foto: Denise Herrmannová (Autor: Petr Slavík)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára