Koronavírus marí plány Novému Městu na Moravě. Aké sú vládne nariadenia? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

2. marca 2020

Koronavírus marí plány Novému Městu na Moravě. Aké sú vládne nariadenia?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt covid 19 biathlon
Čínsky strašiak koronavírus (COVID-19) dorazil aj do Európy. Najprv sa masívne vyskytol v Taliansku, prvé tri prípady potvrdilo aj susedné Česko. Vo štvrtok je na českej Vysočine na pláne Svetový pohár a doposiaľ nebolo isté či preteky budú usporiadané zo strachu pred nákazou. Hovorilo sa o zákaze talianskych fanúšikov či dokonca o zrušení celkového podujatia v Novom Měste na Moravě. Definitívny verdikt prišiel až dnes.

Divákom vstup zakázaný

V doobedňajších hodinách rozhodla Bezpečnostná rada ČR, že siedme kolo Svetového pohára, ktoré je na pláne od 5. do 8. marca bude bez prítomnosti divákov.

"Z môjho pohľadu je to rozhodnutie Bezpečnostnej rady štátu a organizátori sa s tým budú musieť vysporiadať. Vzhľadom k tomu, koľko ľudí na tú akciu malo prísť, je to preventívne opatrenie a za mňa, ja som žiadnu inú alternatívu nevidel, "povedal novinárom po rokovaní rady český minister vnútra Jan Hamáček.

ČÍTAJTE TIEŽ: Erik Lesser a Benjamin Weger ukončujú sezónu. Čo je za tým?

Bezpečnostná rada štátu o koronavíruse rokovala už minulý týždeň, občanom potom odporučila necestovať do talianskych regiónov postihnutých nákazou. Tento týždeň sa rada zamerala na masové akcie vrátane biatlonu. ,,Ako je známe, Švajčiarsko rozhodlo o zákaze akcií s viac ako tisíckou osôb, Francúzsko s 5000 osobami. V stredu ráno rozhodneme o ďalších akciách, "povedal na tlačovej konferencii po rade premiér Andrej Babiš.
Kvůli příliš teplému počasí musí pořadatelé Světového poháru na Vysočině vytvořit trať
Foto: Kvôli príliš teplému počasiu musia organizátori vytvoriť adekvátnu trať. (Zdroj: ČTK)
Poobede reagoval na správu aj predseda organizačného výboru a prezident Českého biatlonového zväzu Jiří Hamza. ,,Plne rozhodnutie rešpektujeme. Vyzývame a prosíme všetkých fanúšikov, aby na preteky do Vysočina Areny nechodili. V túto chvíľu ešte čakáme na oficiálne vyjadrenie vlády ČR."


A čo vstupenky?

Organizátori očakávali každý deň 30 000 návštevníkov. Príjem zo vstupného sa podľa Hamzu blíži k 35 miliónom korún (1,4 mil. eur), o prípadnom vrátení vstupného budú organizátori ešte len rokovať. Rozpočet akcie sa pohybuje okolo 65 až 70 miliónov korún (2,7 mil. eur).
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vstupenky nmnm
Foto: Fanúšikovia sa o zakúpené vstupenky nemusia báť. (Zdroj: Bazos.cz)
Vo vyhlásení na zväzovom webe Hamza informoval, ako organizátori naložia s predanými vstupenkami. ,,Po rokovaní so zainteresovanými štátnymi orgánmi oznámime do 20. apríla 2020, najneskôr však podľa zákona do deväťdesiatich dní, mechanizmus, akým sa bude vracať vstupné, prípadne či bude možná výmena za vstupenky na Svetový pohár vo Vysočina Arene v roku 2021," napísal Hamza .

Pár aktuálnych slov o koronavíruse

Novým typom koronavírusu, šíriacim sa od decembra z Číny, sa nakazilo už vyše 88 000 ľudí v takmer siedmich desiatkach krajín. Tri tisícky nakazených zomreli. Z európskych krajín hlási najviac prípadov nákazy Taliansko.

Čo sa vie o prvých troch pacientoch? Prvým chorým je účastník konferencie v talianskom Udine, druhým je Američanka, ktorá priletela do Prahy z Milána na výlet, a tretím je muž z Ústeckého kraja, ktorý bol s rodinou v Taliansku na lyžiarskej dovolenke. Prvý pacient (ročník 1952) bol s hygienikmi v kontakte od stredy. Zdržiaval sa v domácej karanténe a stýkal sa len s manželkou. Ide o profesora z Technickej fakulty Českej poľnohospodárskej univerzity, na konferencii sa podľa talianskych úradov nakazili aj ďalší talianski účastníci. Muž je hospitalizovaný, rovnako ako Američanka a muž z Ústí. Američanka v Miláne študuje a do Prahy pricestovala autobusom z Viedne s kamarátkou z Ekvádoru, pri ktorej ale testy vyšli negatívne. Preto teraz prebieha zisťovanie, kto z Rakúska cestoval s ňou; Američanka potom prišla sama na vyšetrenie do Motola, kde podľa nemocnice vyšetrenie prebehlo v zabezpečenom režime, ktorý má zamedziť nekontrolovanému šíreniu infekcie. Tretí muž (1976) prišiel v piatok z dovolenky v menšom stredisku Auronzo di Cadore v benátskej oblasti, rodina zostáva v domácej karanténe.

"Nedokážem si vôbec vysvetliť, ako som sa nakazil, je to pre mňa záhadou. Do dvoch hodín spätne som si to vôbec nepripúšťal, prišlo ako mi to zhoda okolností. Cítim sa len tak, že mám nádchu, nepripadám si ani chorý."

Aký nebezpečný je vírus? Štyri z piatich prípadov majú ľahký priebeh, 15 percent si vyžaduje hospitalizáciu a len päť percent intenzívnu lekársku starostlivosť. V počte smrteľných obetí sa koronavírus zatiaľ javí päťkrát až desaťkrát nebezpečnejší ako chrípka, čo ale stále znamená riziko len pre menej ako jedno percento nakazených. Čísla sú pritom rovnako ako u chrípky dané hlavne vysokým rizikom u starších chorých ľudí. U mladšej populácie alebo u detí je nebezpečenstvo vírusu výrazne nižšie, žiadne dieťa do desiatich rokov na vírus nezomrelo. Naopak v generácii nad 65 rokov veku je "úmrtnosť" okolo ôsmich percent a u ľudí nad 80 rokov dokonca 15 percent.
Biatlonový Svetový pohár v Novom Meste na Morave je na programe budúci týždeň
Foto: Prázdna tribúna v Novom Měste. (Zdroj: ČTK)
Aké ďalšie následky má epidémia? V uplynulom týždni kvôli vírusu došlo na svetových burzách k panickému výpredaju. To možno brať jednak ako pokus investorov zamedziť ďalším stratám, ale aj ako predzvesť ťažkostí v reálnej ekonomike kvôli pretrhnutiu dodávateľských reťazcov, obmedzeniu cestovania alebo kvôli šetreniu a menšiemu nakupovaniu. Obmedzenie výroby v Číne sa naopak prejavilo výrazným zlepšením kvality vzduchu. Vidina útlmu ekonomiky tiež zvyčajne vedie k zlacneniu ropy. Objavujú sa odhady, že by jej cena mohla spadnúť až k 30 dolárom za barel. Podľa plátku Economist nemožno vylúčiť príchod globálnej recesie.

ČÍTAJTE TIEŽ: Ako vyzerá priebežné hodnotenie Svetového pohára pred akciou na Vysočine?

Zdroje: irozhlas.cz, isport.blesk.cz, respekt.cz
Foto: Test na koronavírus

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára