Zamilovala sa do Tarjeiho Bø, nasledovali rasistické správy: Nikdy mu neporodíš blondínku - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

13. júna 2020

Zamilovala sa do Tarjeiho Bø, nasledovali rasistické správy: Nikdy mu neporodíš blondínku

KJÆRESTER OG SAMBOERE: Gita Simonsen og Tarjei Bø har vært sammen siden 2017. Foto: Privat
Rasistické správy od "fanúšikov" z celého sveta zasypali Gitu Simonsenovú, keď vyšlo najavo, že randí s nórskym biatlonistom Tarjeim Bøm. Prezradila to v dlhom texte, ktorý zverejnila tento týždeň na Facebooku. Popisuje v ňom rasizmus, ktorý vždy sprevádzal jej rodinu.

Dvadsaťsedemročná Simonsenová, ktorej matka je z Guyany, musela čeliť rasistickým urážkam už od detstva. Ako dospievala, tak sa situácia upokojila. Búrku potom spôsobila jedna fotka na Instagrame. Bola na nej so svojím priateľom Tarjeim Bøm, pripísala: "Schválené mamou."

To spustilo lavínu rasistických správ. "Nikdy mu nedáš blonďavé deti," stálo v jednej z nich. Iné boli stručnejšie: "Zk*rvená cigánka."

Podľa Bøho prichádzali správy z rôznych kútov sveta. "Z Ruska, Nemecka či Česka, ale aj z Nórska." To ho trochu zaskočilo. "Vždy som vedel, že je tu veľký problém s rasizmom. Podľa mňa si ale veľa ľudí v Nórsku myslí, že je to niečo veľmi vzdialené od našich životov a spoločnosti. Toto bola pripomienka toho, že sa to deje okolo nás. Je to hanebné. "


Jeden z najlepších biatlonistov nórskej histórie sa s rasistickými výpadmi voči svojej priateľke nechcel zmieriť. "Hovorili sme o tom a ja to chcel riešiť. Ísť s tým von, niečo k tomu napísať. Bol som naštvaný. Gita bola viac zdržanlivá, nechcela to riešiť. Teraz s odstupom bolo prirodzenejšie, že to spomenula v kontexte príspevku, ktorý napísala. "

Svoju skúsenosť opísala Simonsenová v súvislosti s aktuálnym dianím v USA, kde prebiehajú rasové nepokoje. "Kto tomu nie je vystavený, tak nie je vždy schopný sa do toho vcítiť. Gita je jedným z mnohých príkladov. Aj keď viete, že rasizmus existuje, tak získava reálnejšie obrysy, keď sa dotkne vašich blízkych. Musíme sa ku každému správať s rešpektom a skoncovať s rasizmom v spoločnosti, "hovorí rezolútne Tarjei Bø.

Zdroj: TV2
Foto: Tarjei Bø a Gita Simonsenová (Autor: Privat)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára