Servismani nórskych biatlonistov sa obávajú, či sa ich zverenci po zákaze fluóru objavia na čelných pozíciách - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

10. septembra 2020

Servismani nórskych biatlonistov sa obávajú, či sa ich zverenci po zákaze fluóru objavia na čelných pozíciách

Ako sme informovali v auguste, že zimní športovci v budúcej sezóne pomaly prejdú na ekologické bezfluórové mazacie vosky, táto téma nenechala dlho čakať na negatívne reakcie. Zákaz fluórových voskov môže poriadne premiešať poradím v nadchádzajúcom ročníku Svetového pohára. Myslí si to šéf servisu nórskych biatlonistov Tobias Dahl Fenre.



Všetci sa obávajú

"Nikto nevie, čo bude. Mávali sme dobré lyže. Teraz je otázkou, či nás v zime nečaká šok, "vyjadrila svoje obavy v článku nórskej televízie NRK Tiril Eckhoffová.


Nórski servismani už od marca, kedy koronavírus predčasne ukončil sezónu, testujú v lyžiarskej hale v Lørenskogu nové vosky. "Každý má dôvod sa báť. Bude to Divoký západ, "myslí si Tobias Dahl Fenre.

Tobias Dahl Fenre nedávno vyhodil z nórskeho mazacieho autobusu fluoridové produkty v hodnote okolo 400-tisíc eur.
Tobias Dahl Fenre nedávno vyhodil z nórskeho mazacieho autobusu fluoridové produkty v hodnote okolo 400-tisíc eur.

Šéf nórskych servimanov vzápätí svoje slová vysvetľuje. "Na začiatku bude veľa variantov pre každý deň a každé podmienky. Na čelných pozíciách sa objavia noví pretekári. Zrazu to môže byť napríklad Španielsko, kto bude mať najlepšie riešenie a vytrie Nórsku zrak. "



30 rokov práce vyjde navnivoč

Nóri podľa Dahla Fenreho 30 rokov zbierali dáta a skúsenosti, ktoré teraz budú nepoužiteľné. "Od zavedenia fluórových voskov pracujeme na databáze pre všetky miesta, kde sa jazdí Svetový pohár. Keď prídeme napríklad do Ruhpoldingu, vieme, ako tam budeme lyže pripravovať. Všetky vedomosti a produkty sú teraz k ničomu. Musíme začať od nuly. "

Čo bude zákaz fluórových voskov znamenať pre samotných biatlonistov? Okrem iného pomalšie bežecké časy. Preto tiež Nóri jazdia tento rok v príprave na kolieskových lyžiach s väčším odporom a menšou rýchlosťou.

Patálie pre Herrmannovú?

Výhodu by teoreticky mali mať ľahší pretekári. "Eckhoffová jazdí s vysokou frekvenciou, má dobrý motor a je ľahká. Mohla by mať výhodu oproti Herrmannovej, ktorá je silovejšia, jazdí s väčším odpichom a je ťažšia, "zamýšľa sa Dahl Fenri.

Nemka Denise Herrmannová s ním nie celkom nesúhlasí. "Musíte mať silu, keď jazdíte na lyžiach, zvlášť pri korčuľovaní. Niekedy to môže byť ťažšie, pretože som ťažšia ako ostatní, ale športovci so silnými rukami a nohami sú zvyčajne rýchli v každom závode. "

Bude sa Nemka objavovať v popredí aj po zmene typu mazacieho vosku?

A čo na to Eckhoffová? "Denise jazdí veľmi silovo, bude zaujímavé ju sledovať. Možno Nemci prídu s produktmi, vďaka ktorým im lyže pôjdu lepšie. "

Tobias Dahl Fenri každopádne verí, že si nórsky servisný tím, ktorý tradične patrí k najlepším, s veľkými zmenami poradí. "Nórsko má veľmi dobrý systém, vďaka ktorému lyže idú dobre. Mazanie je len čerešničkou na torte. Základom je náš systém, štruktúrovanie lyží a práce s dodávateľmi. Som si istý, že nájdeme dobré riešenia, ale niekto môže naraz prísť na niečo chytré a utajiť to pred ostatnými. Bolo to tak aj vtedy, keď prišiel fluór. "

Situáciu okolo fluórových mazacích voskov aj naďalej sledujeme a prinesieme aktuálne informácie.

Zdroj: NRK
Foto: Tiril Eckhoffová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára