SP Kontiolahti: Wiererová si tesne ustrážila výhru, Slovenky na chvoste - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. novembra 2020

SP Kontiolahti: Wiererová si tesne ustrážila výhru, Slovenky na chvoste

Po mužoch pokračovali vytrvalostnými pretekmi v Kontiolahti aj ženy. O víťazstvo sa bojovalo až do posledných metrov. Prvé miesto dokázala uhájiť Dorothea Wiererová pred nemeckou rivalkou Denise Herrmannovou. Veľký bežecký a aj strelecký deň zaznamenal švédsky tím, keď sa v najlepšej jedenástke umiestnilo až päť žien.


Súboj až do konca

Rolu najlepšej biatlonistky sveta opäť potvrdila Dorothea Wiererová. Na piedestáli sa drží už vyše dva roky. Síce nepredviedla najrýchlejší čas, ten dnes patril Marte Røiselandovej, ktorej sa ale nepodarila streľba a so 4 trestnými minútami mohla pomýšľať iba na tretiu desiatku. Dorothea spustila povestnú paľbu a vybielila všetkých 20 terčíkov na štyroch položkách. 

Foto: Denise Herrmannová (Autor: Christian Manzoni/IBU)

V cieli zohrala drámu s Denise Herrmannovou, ktorá po poslednej streľbe na Dorotheu strácala viac než tridsať sekúnd. Wiererová nakoniec víťazstvo udržala iba o osem desatín sekundy, čo pre ňu znamenalo víťazstvo v nenávidenom Kontiolahti. V tomto stredisku dnes vystúpala na pódium vôbec prvýkrát.


Veľký švédsky deň

Veľmi sa dnes darilo Švédkam. So štyrmi nulami sa dnes dočkala medaile Johanna Skottheimová, ktorá predvádzala skvelý výkon aj na novembrových testovacích pretekoch v Idre. Prekonala svoje maximum, a to štvrté miesto z Ruhpoldingu. Do hodnotenia Svetového pohára si pripísala 48 bodov.

Foto: Johanna Skottheimová (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Ďalšia Švédka, ktorá prišla do cieľa na štvrtom mieste bola Elvira Öbergová. Tá dnes predbehla aj svoju staršiu sestru Hannu Öbergovú (7.miesto). Medzi ne sa ešte zmestila opäť švédska biatlonistka Linn Perssonová, ktorá len podčiarkla skvelé švédske výkony. A aby toho nebolo málo, švédsku sobotu zaklincovala Mona Brorssonová s 11.miestom a takmer dvojminútovou stratou. V prvej jedenástke sme teda mohli vidieť až päticu žien z tejto zeme.

Svoje maximum vylepšila aj Dzinara Alimbekavová z Bulharska. Skončila ôsma. Z materskej dovolenky sa vrátila do kolotoča SP Anaïs Chevalierová-Bouchetová a hneď sa zaskvela výkonom v Top 10, konkrétne deviatou priečkou. 

Tragický deň zaznamenali nórske biatlonistky. Najvyššie postavenou bola Karoline Knottenová uzatvárajúca druhú desiatku. Veľká favoritka Marte Røiselandová s najrýchlejším bežeckým časom si neporadila so strelnicou (1+2+0+1) a skončila 24. Vzadu zostala aj Ingrid Landmark Tandrevoldová na 28. a na nebodovanej priečke aj Tiril Eckhoffová, ktorá totálne spackala strelecké položky. Netrafila dokopy 7 z 20 terčov.

Z veľkých mien spomeňme aj 44. Justine Braisazovú-Bouchetovú, ktorej nové meno šťastie v premiérových pretekoch novej sezóny neprinieslo, či 84. Lisu Vittozziovú. Talianka si preteky odpálila štyrmi trestnými minútami na úvodnej ležke. Neskôr pridala ďalšie dve nepresnosti a strata narástla na konečných sedem a pol minúty. Trápenie z predošlej sezóny pre 25-ročnú Talianku pokračuje.


Debut Horvátovej a absencia Fialkových

Sestry Fialkové kvôli karanténe nemohli nastúpiť na dnešné preteky, a tak ich malo zastúpiť duo Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková. Meninový deň Henrietu nepotešil. Strieľala síce pekne (urobila jednu chybu), no na konečný výsledok - 72. miesto a stratou cez šesť minút sa nepozerá príliš optimisticky. Samotná Horvátová bola ale s pretekmi spokojná, čo je hlavné. Veronika sa vytrápila na trati. Streľba bola prvotriedna (0+0+0+0), v behu ale strácala príliš. V cieli si došla pre 74. priečku.



Top 3 medzi ženami

🥇 Dorothea Wiererová (Taliansko)
🥈 Denise Herrmannová (Nemecko)
🥉 Johanna Skottheimová (Švédsko)



Zajtra pokračuje prvé kolo SP šprintami mužov (10:30) a žien (13:40). Štartové listiny sú zverejnené v pravej časti našej stránky.

Foto: Dorothea Wiererová (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára