Tímy pred sezónou 2020/21: Bielorusko - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. novembra 2020

Tímy pred sezónou 2020/21: Bielorusko

Minulá sezóna ukázala veľký vzostup bieloruských mužov aj značný potenciál Jeleny Kručinkinovej. Športové výkony by ale mohli pošramotiť občianske nepokoje v krajine.

Biatlon magazín sa pred štartom sezóny 2020/21 pozrie na 20 vybraných tímov. Pokračujeme Bieloruskom.

Minulá sezóna

  • Pohár národov mužov: 10. miesto (kvóta: 5)
  • Pohár národov žien: 12. miesto (kvóta: 4)
  • Najlepší muž: 36. Anton Smolski
  • Najlepšia žena: 29. Iryna Krjuková

Zmeny v tíme

  • V septembri sa v Raubiči konal bieloruský šampionát. O výhry sa podelili Dzinara Alimbekovová, Jelena Kručinkinová, Anton Smolski a Raman Jaljotnau.
  • Iryna Krjuková domáci šampionát vynechala kvôli zablokovaným nervom v chrbtici.
  • Trénerský tím doplnil skúsený Rakúšan Reinhard Gösweiner, ktorý spolu s Olegom Ryženkovom povedie bieloruské ženy.
  • Ryženkov v uplynulej sezóne viedol mužov. Jeho presun k ženám je logický, vie totiž dobre nemecky a pomôže tak Gösweinerovi.
  • U mužov zostáva Rus Andrej Padina. Po novom mu bude radiť Roman Siničenko.

Štyri zásadné otázky

1) Smelé ciele nového kouča. Rakúšan Reinhard Gösweiner sa po príchode k bieloruským ženám neschováva za frázy. Chce, aby sa jeho zverenkyne vrátili v Pohári národov do prvej desiatky (vlani boli 12.) a aby sa objavovali na stupňoch víťazov v individuálnych pretekoch. Tajným tromfom by mohla byť predovšetkým Jelena Kručinkinová, ktorá sa v štyroch závodoch dostala medzi desať najrýchlejších bežkýň. Musí však zlepšiť 73% úspešnosť streľby, kvôli ktorej zostáva jej maximom vo Svetovom pohári 16. miesto. Na stupňoch víťazov už počas kariéry stála Iryna Krjuková a tento rok sa to v Ruhpoldingu skoro podarilo aj Hanne Solovej.

2) Krjuková s jasným cieľom. Dva roky dozadu to vyzeralo, že v Bielorusku rastie zdatná nástupkyňa Darje Domračevovej. Iryna Kryuková sa v sezóne 2017/18 premiérovo pozrela na stupne víťazov a vyrovnanú výkonnosť potvrdila v nadchádzajúcom ročníku, ktorý zakončila na celkovej 15. priečke. Lenže v minulej sezóne ju trápili výsledkové výkyvy. Trikrát sa dostala do elitnej desiatky, ale zároveň sedemkrát skončila mimo body. Mala v priemere o 9 pozícií horšie bežecké časy a o percento horšiu streľbu. Dvadsaťdeväťročná biatlonistka teraz bude chcieť vrátiť svojej kariére správny smer.

Foto: Irina Krjuková (Autor: Steffen Prößdorf)

3) Muži v pätici. Bielorusi zakončili minulý ročník na 10. priečke v Pohári národov. Najlepší výsledok od sezóny 2008/09 znamená, že budú pretekať v piatich. Za vysokým postavením medzi národmi vďačia Bielorusi najmä výsledkom zo štafiet, v ktorých obsadili piate, šieste a dvakrát siedme miesto. V celkovom hodnotení Svetového pohára potom bol najvyššie Anton Smolski, ktorý urobil obrí skok z 87. pozície na 36. Dvadsaťtriročný biatlonista výrazne zrýchlil, v záverečnej stíhačke v Kontiolahti ho 13. bežecký čas poslal na životné 14. miesto. Táto pozícia sa stala novým maximom aj pre dvadsaťsedemročného Ramana Jaljotnaua, ktorý je ešte lepším bežcom, ale zráža ho 74% úspešnosť streľby.

Foto: Raman Jaliotnau (Autor: Facebook R.Jaliotnaua)

4) V tieni násilností. Násilné potláčanie demonštrácií zo strany samozvaného prezidenta Alexandra Lukašenka by mohlo mať vplyv aj na biatlonistov. Zatiaľ to nevyzerá, že by mal niekto zo súčasných reprezentantov bojkotovať preteky, ako to je u iných športov. Povráva sa, že by Bielorusi mohli stratiť Svetový pohár v sezóne 2021/22, ktorý už bol predtým priklepnutý stredisku Raubiči.

Pravdepodobné zloženie štafiet

Muži
  1. Sergej Bočarnikov
  2. Raman Jaljotnau
  3. Mikita Labastau
  4. Anton Smolski
Ženy
  1. Dzinara Alimbekavová
  2. Iryna Krjuková
  3. Jelena Kručinkinová
  4. Hanna Solová

Zhrnutie

Pre mladých bieloruských biatlonistov určite platí, že sú to veľmi dobrí bežci. Nebude teda prekvapením, keď sa bieloruská vlajka občas objavia aj v elitnej desiatke. Tá by mala byť métou aj pre Jelenu Kručinkinovú, ktorá je bežecky zhruba na úrovni Paulíny Fialkovej, ale tiež potrebuje ustáliť streľbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára