Tímy pred sezónou 2020/21: Bulharsko - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. novembra 2020

Tímy pred sezónou 2020/21: Bulharsko

 
Bulharský tím v posledných sezónach spoliehal predovšetkým na dvojicu Krasimir Anev a Vladimir Iliev. Prvý menovaný ale po nezhodách s vedením zväzu skončil. A náhrada je v nedohľadne.

Biatlon magazín sa pred štartom sezóny 2020/21 pozrie na 20 vybraných tímov. Tretím je Bulharsko.

Minulá sezóna

  • Pohár národov mužov: 15. miesto (kvóta: 4)
  • Pohár národov žien: 22. miesto (kvóta: 3)
  • Najlepší muž: 35. Vladimir Iliev, 40. Krasimir Anev
  • Najlepšia žena: 47. Milena Todorovová

Zmeny v tíme

  • Po ročnej materskej prestávke sa vracia Desislava Stojanovová.
  • V tíme skončili obaja bulharskí tréneri, ako kouč mužov Nikolaj Zacharov, tak kouč Michajlo Klečerov.
  • Zjednotený tím mužov a žien vedie osobný tréner Rus Alexandr Kasperovič, osobný tréner Alexandra Loginova. Po ruke má svojho krajana Vitalija Noricyna.
  • Prezidentka zväzu Jekaterina Dafovská, proti ktorej sa Anev ostro vymedzil, bola v októbri znovuzvolená do svojej funkcie.
  • Dlhoročný reprezentant Krasimir Anev ukončil kvôli nezhodám s vedením zväzu kariéru. Nebolo mu umožnené pripravovať sa naďalej individuálne.

Štyri zásadné otázky

1) Koniec Aneva bude Bulharov bolieť. A to dosť. Krasimir Anev predvádzal dlhodobo spoľahlivé výkony, v posledných 10 sezónach Svetového pohára figuroval celkovo vždy medzi 26. a 43. miestom. V uplynulom ročníku okrem neho a Vladimira Ilieva nebodoval ďalší bulharský muž. Už teraz je jasné, že do štafety bude musieť ísť biatlonista bez skúseností zo Svetového pohára. Buď dvadsaťštyriročný Vladimir Orjaškov, ktorého maximom v IBU Cupe je 59. miesto, alebo devätnásťročný Blagoj Todev. Ten bol v IBU Cupe najlepšie 63. Preč sú tak zrejme doby, kedy Bulhari vo štafetách bojovali o elitnú desiatku.

Foto: Krasimir Anev (Autor: Christian Manzoni)

2) Čo ešte môžeme čakať od Vladimira Ilieva? Momentálne jasná bulharská jednotka bude mať na konci sezóny 2020/21 už 34 rokov. Spolieha hlavne na kvalitný beh, hoci v posledných troch sezónach mierne spomaľuje. Čo je s pribúdajúcim vekom logické. Zároveň sa nedá očakávať, že by Iliev "na staré" kolená výrazne vylepšil streľbu, v ktorej sa len v jednej sezóne dostal nad úspešnosť 80%. Minulý ročník začal nádejným 10. miestom v Östersunde, vo zvyšku zimy už ale nebol lepší než 18. Éra dvoch bulharských mohykánov sa postupne blíži ku koncu.

3) Rodí sa nová bulharská hviezda? Dvadsaťdvaročná Milena Todorovová má nádejne rozbehnutú kariéru. Medzi svojimi vekovými vrstevnicami bežecky vyniká, vďaka tomu tento rok na Majstrovstvách sveta juniorov v Lenzerheide získala striebro a dva bronzy. Priateľka Vladimira Ilieva uspela aj na dospeláckom šampionáte, z Antholzu si odviezla 17. a 18. priečku. Streleckú úspešnosť počas jedného roka posunula zo 73% na 81%. V Bulharsku by teraz mohli prevziať opraty ženy. Vedľa Todorovovej vyzerá nádejne aj jej veková rovesníčka Maria Zdravkovová, šiesta z tohtoročných majstrovstiev Európy juniorov.


4) Motivácia pre ruských trénerov. Alexandr Kasperovič v minulosti viedol ako šéftréner ruskú reprezentáciu, Vitalij Noricyn mal v uplynulých dvoch sezónach na starosti ženy. Ani s jedným už ale nové vedenie zväzu nepočítalo. Preto nie je prekvapením, že obaja prikývli na dobre platenú prácu v Bulharsku. Zároveň môžu ukázať, že boli prehliadaní neprávom. Zvlášť pre Noricyna by bolo veľkým zadosťučinením, keby Todorovová za sebou nechávala jeho bývalé zverenkyne.


Pravdepodobné zloženie štafiet

Muži
1. Dimitar Gerdžikov
2. Vladimir Iliev
3. Anton Sinapov
4. Blagoj Todev

Ženy
1. Daniela Kadevová
2. Desislava Stojanovová
3. Milena Todorovová
4. Maria Zdravkovová


Zhrnutie

Po dlhých rokoch sa môžeme dočkať toho, že budú mať v Bulharsku navrch ženy. O rok skúsenejšia Milena Todorovová bude dotierať na prvú desiatku v individuálnych pretekoch a možno aj v štafete, ktorá má perspektívu.


Použité zdroje: biathlonresults.com, K.Halberštádt, Instagram, Biathlon BG

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára