Tímy pred sezónou 2020/21: Česká republika - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. novembra 2020

Tímy pred sezónou 2020/21: Česká republika

 
Českí biatlonisti získali v uplynulej sezóne dva bronzy na majstrovstvách sveta a môžu dúfať, že tým znovu naštartovali medailovú žatvu. Pozitívny je tiež zástup mladých čakateľov na šancu vo Svetovom pohári.

Biatlon magazín sa pred štartom sezóny 2020/21 pozrie na 20 vybraných tímov. Štvrtým je Česko.

Minulá sezóna

  • Pohár národov mužov: 9. miesto (kvóta: 5)
  • Pohár národov žien: 9. miesto (kvóta: 5)
  • Najlepší muž(i): 21. Michal Krčmář, 26. Ondřej Moravec
  • Najlepšia žena(y):  14. Markéta Davidová, 27. Lucie Charvátová

Zmeny v tíme

  • U žien zostáva trénerský tandem Egil Gjelland a Jiří Holubec.
  • Lucie Charvátová sa na konci augusta v Letohrad stala dvojnásobnou majsterkou ČR. Medzi mužmi zvíťazili Ondřej Moravec a Michal Krčmář.
  • Markéta Davidová a Michal Krčmář zažiarili na septembrovej exhibícii vo Wiesbadene. Davidová skončila druhá za Francúzkou Simonovou, Krčmář zase tretí za bratmi Bøovcami.
  • Kariéru ukončila dvojnásobná olympijská medailistka Veronika Vítková. Koncom roka čaká prírastok do rodiny.
  • Skončil aj držiteľ kompletnej medailovej sady z majstrovstiev sveta Michal Šlesingr.
  • K českým mužom sa ako tréner vrátil Ondřej Rybář, zároveň aj naďalej pôsobí ako športový riaditeľ reprezentácie.
  • Asistentom Rybářa bude Aleš Ligaun, ktorý mal v uplynulej sezóne na starosti IBU Cup.

Štyri zásadné otázky

1) Česko-nórsky systém v praxi. K mužom sa vrátil Ondřej Rybár, u žien zostal Egil Gjelland. Obaja tréneri spolu veľa diskutujú o tréningoch. V príprave všetkých tímov od dospelých po juniorov sa tak prelínajú prvky českého a nórskeho systému. Nórsky systém je založený na väčšom počte pomalších, ale o to dlhších tréningov a u českých žien evidentne zabral. Popri tom Ondřej Moravec počas prípravy poznamenal, že takýto strelecký dril počas svojej kariéry ešte nezažil. Výsledky fyzických testov ukázali medziročný posun. Jakub Štvrtecký dokonca lámal absolútne rekordy.

Foto: Egil Gjelland (Autor: Petr Slavík)

2) Prídu medailové žatvy? Minulá sezóna bola pre český biatlon nesporne úspešná. Lucie Charvátová a zmiešaná štafeta sa postarali o dva bronzy na Majstrovstvách sveta v Antholzi, ďalšie tri bronzy pridala Markéta Davidová vo Svetovom pohári. Spomínaná Charvátová má určite potenciál zbierať medaily častejšie, ale musí zapracovať na nízkej 68% úspešnosti streľby. V 27 rokoch k tomu má stále dosť priestoru. To platí aj pre dvadsaťtriročnú Dávidovú, ktorá už ale v minulej sezóne strieľala najlepšie v kariére (úspešnosť 80%). Naviac sa pravidelne držala medzi 10 najrýchlejšími biatlonistkami. Medzi mužmi by zasa mohol po medaile pokukovať Michal Krčmář, čo naznačil štvrtým miestom v Novom Meste. Aj on bude chcieť zapracovať na 81% úspešnosti streľby.

Foto: Česká mix štafeta (Autor: Petr Slavík)

3) Juniori na prahu Svetového pohára. Už v minulej sezóne dostal šancu medzi elitou Vítězslav Hornig a zo šprintu v Le Grand-Bornand skoro prekĺzol do stíhačky. Navyše nezabudnime na jeho druhé miesto na IBU Cupe, ktoré sme sledovali v Osrblí. Podobný výkon vo Svetovom pohári by mu určite priniesol body. Ďalší juniori môžu dúfať v premiéru v elitnom seriáli. Tomáš Mikyska na nedávnych testovacích pretekoch v Idre rovnako zažiaril bronzom, hoci má len 20 rokov. Aj o rok starší Mikuláš Karlík pokukuje po Svetovom pohári. Veď už vie, aké je to skončiť v elitnej desiatke pretekov IBU Cupu.

4) Hľadá sa piata žena. Alebo pokojne juniorka. Po konci Veroniky Vítkovej ostali v A tíme len štyri biatlonistky, pričom českí tréneri ich môžu do pretekov nasadzovať päť. Najbližšie do Svetového pohára majú Tereza Voborníková a Tereza Vinklárková, ktoré s áčkom absolvovali aj niektoré sústredenia. Až dvadsaťročná Voborníková v minulej sezóne debutovala medzi juniorkami a na európskom šampionáte skončila dvakrát štvrtá. Dostala tiež prvé príležitosti vo Svetovom pohári (84. a 99.miesto). V tomto smere si viedla lepšie Vinklárková, ktorá bude mať v decembri 22 rokov. Pri svojom debute na Majstrovstvách sveta v Anthozi urobila vo vytrvalostnom závode štyri chyby a obsadila 62. priečku. S juniorskou kategóriou sa rozlúčila piatym a šiestym miestom na majstrovstvách sveta.

Pravdepodobné zloženie štafiet

Muži

  1. Michal Krčmář
  2. Ondřej Moravec
  3. Jakub Štvrtecký
  4. Adam Václavík

Ženy

  1. Markéta Davidová
  2. Lucie Charvátová
  3. Jessica Jislová
  4. Eva Kristejn Puskarčíková

Zhrnutie

Muži asi budú mať k medailám ďalej ako ženy, ale skúsené duo Krčmářa a Moravca by mohol v atakoch elitnej desiatky podporiť Štvrtecký. 

Pozrite si aj preview ďalších tímov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára