Vo štvrtok odštartuje Blinkfestivalen výjazdom na Lysebotn - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

4. augusta 2021

Vo štvrtok odštartuje Blinkfestivalen výjazdom na Lysebotn

Šestnásty ročník Blinkfestivalenu zajtra odštartuje dlhými pretekmi. Biatlonisti si zmerajú sily s bežcami na lyžiach pri 7,4 km dlhom stúpaní do kopca Lysebotn Opp po ročnej odmlke, kedy nórsku atrakciu nemohli navštíviť zahraniční pretekári. A kto sa postaví na štart?

nor Lysebotn Opp žien
Štvrtok 5.8.2021 | 12:35
Favoritky: 1. Johaugová, 2. Wengová, 3. Eckhoffová, 6. Røiselandová, 7. Kallaová
Štartová listina
Ženský výjazd číta 58 mien a má opäť rovnakú favoritku. Nórka Therese Johaugová patrí aj po vypršaní trestu za doping k najlepším bežkyniam sveta a na Lysebotn Opp bude obhajovať víťazstvo. Veľkou súperkou by jej mala byť jej krajanka Heidi Wengová, ktorá v minulom ročníku došla druhá za Johaugovou so stratou 34 sekúnd. 

Jedinou biatlonistkou, ktorá Lysebotn Opp vyhrala, je Kaisa Mäkäräinenová. V štartovej listine sa ale neobjavila, keďže už ukončila kariéru. Veľké šance majú aj Marte Røiselandová či Ingrid Landmark Tandrevoldová. Skúsenejšia z dvojice Nóriek dokázala pred rokom ovládnuť mini súboj biatlonistiek a celkovo skončila deviata so stratou 6 minút a 26 sekúnd. Tandrevoldová skončila jedenásta so stratou 7 minút. Predošlý ročník vynechala Tiril Kampenhaugová Eckhoffová kvôli zápalu močových ciest, zajtra by už mala štartovať.  

Nórskej exhibície sa zúčastnia aj Francúzky Julia Simonová (č. 12), Justine Braisazová-Bouchetová (č. 15), Anais Bescondová (č. 18), Švajčiarka Selina Gasparinová (č. 24), majsterka Európy z Duszniki-Zdrój v šprinte Baiba Bendiková (č. 30) či Talianka Federica Sanfilippová (č.54). Na Lysebotn Opp bude stúpať aj grónsky talent Ukaleq Slettemarková (č.56), ktorá študuje na nórskej športovej škole a na sezónu sa pripravuje po boku nórskych junioriek. 

Foto: Marte Røiselandová (Autor: Skiskytterlandslaget)
nor Lysebotn Opp mužov
Štvrtok 5.8.2021 | 14:15
Favoriti: 1. Krüger, 2. Røthe, 8. Fillon Maillet, 18. Claude Fabién, 32. Nevland
Štartová listina
Šesťdesiatosemčlenná skupina sa do náročného stúpania vydá o 14:15. Favoritov môžeme hľadať medzi trojnásobným majstrom sveta v bežeckom lyžovaní Sjurom Røthem s číslom 2, víťazstvo bude obhajovať Simen Krüger, ktorý si vybudoval náskok prekračujúci minútu v minuloročnom výjazde pred Hansom Holundom. O ďalších 19 sekúnd späť skončil Håvard Moseby. Poslední dvaja menovaní zajtra na štart nenastúpia. 

Podarí sa tento ročník zvíťaziť v mužskej časti nejakému biatlonistovi? Blízko k tomu mal Tarjei Bø v roku 2016, ktorý vybehol na Lysebotn Opp ako druhý najrýchlejší. Nórske áčko však v štartovej listine pre tento ročník nefiguruje.  Z biatlonistov tak majú najväčšiu šancu Francúzi Quentin Fillon Maillet, Antonin Guigonnat či Philippe Horn, ktorý pricestoval z Nemecka. Minulý ročník sa najlepšie darilo trojnásobnému dorasteneckému majstrovi sveta Martinovi Nevlandovi, ktorý na Lysebotn vyšiel 17. s mankom 5 minút a 53 sekúnd. 


Záznam výstupu na Lysebotn Opp z predošlého ročníka je možné zhliadnuť nižšie. 


Preteky odvysiela zo záznamu nórska televízia NRK o 22:00, potom by mali byť k videniu v televíznom archíve. Piatkové a sobotňajšie súboje s elitnými bežcami na lyžiach a biatlonistami odvysiela NRK naživo. 

Aktuálne dianie okolo Blinkfestivalenu sledujeme minútu po minúte v bleskovkách.  

Hlavné foto: Stúpanie na Lysebotn Opp (Autor: Blinkfestivalen)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára