Fourcade víťazom stíhačky, Krčmář na životnom 3.mieste - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

15. januára 2017

Fourcade víťazom stíhačky, Krčmář na životnom 3.mieste


Martin Fourcade vyhral stíhacie preteky mužov v nemeckom Ruhpoldingu. Francúz tak oslávil 10.výhru v tejto sezóne. Striebro berie po čistej streľbe Emil Hegle Svendsen a bronz dnes vybojoval český reprezentant Michal Krčmář. Po fantastickom finiši, v ktorom predbehol biatlonové persony ako Šipulin a Peiffer, si zároveň vylepšil životný výsledok - piate miesto.


Nemecký pád

Ruhpolding si na rozlúčku s biatlonistami pripravil husté sneženie. Martin Fourcade tak zo začiatku pôsobil trochu ako pluh, ale veľmi mu to neprekážalo. Po nule na úvodnej streľbe získal už viac ako trištvrteminútový náskok na Emila Hegleho Svendsena.

A kde bol druhý zo šprintu Julian Eberhard? Až na 18. priečke, pretože musel na tri trestné kolá. Predbehol ho aj Michal Krčmář, ktorý sa vystrelil z 29. priečky až na 13.

Ešte pred úvodnou streľbou došlo ku kurióznej situácii. Nemci si zahrali tak trochu na dvojbob, keď Arnd Peiffer spadol a nabral aj Simona Schemppa. Menšie zdržanie ich ale moc nerozhodilo, do pretekov vstúpili s nulou.


Francúz chybuje

Druhá ležka v podaní Fourcada už tak podarená nebola. Francúzova muška bola značne vychýlená, za dve chyby mohol byť ešte rád.

K jeho smole strieľali prakticky všetci jeho konkurenti čisto. Svendsen sa mu priblížil na 8,5 sekundy, ďalších šesť borcov išlo v odstupe 25 sekúnd. Ďalšie nulu zaznamenal aj 12. Krčmář.

Na Fourcadovi bolo vidieť, že si svoje rany na prvej stojke viac stráži. Napriek tomu raz minul terč. Priebežné vedenie tak prevzal Svendsen. Na čele sa vytvorila skupina 6 ľudí, ktorá pozostávala aj zo Šipulina, Malyška, Peiffera a Schemppa.

Za touto šestkou už bol osamotený Krčmář. Tretia nula v pretekoch ho priblížila k čelu na 30 sekúnd. A dobrý bežecký výkon v treťom kole zmenšil rozostup ešte o 5 sekúnd.


Desiata výhra

Pred záverečnou položkou si Martin Fourcade tak trochu tradične urobil náskok. A urobil dobre. Síce odkladal posledný výstrel, ale podaril sa mu, rovnako ako štyri predošlé. Čisto zastrieľal z čela pretekov už len Emil Hegle Svendsen, ale bol pomalší. Fourcade tak už po niekoľkýkrát v tejto sezóne čakal pokojný dojazd za víťazstvom. V tejto sezóne už s poradovým číslom 10.

Spokojný ale mohol byť aj Nór, ktorý do cieľa dorazil 18 sekúnd po Francúzovi. Zopakoval tak svoj najlepší výsledok v aktuálnej sezóne. Druhý už bol v stíhacích pretekoch v Pokljuke, kde takisto nestačil len na Fourcada. Sekundu za Svendsenom preťali cieľovú pásku lyže Michala Krčmářa.


Famózny Bimbo

Doterajším maximom Krčmářa vo Svetovom pohári boli dve piata miesta. "Veľmi som to chcel prelomiť. Pohyboval som sa v desiatke, bol som siedmy, ôsmy, deviaty a desiaty a teraz to tam skočilo. Ešte to stále nechápem," povedal Krčmář v Českej televízii.

"Michal išiel nádherný závod, neurobil žiadnu chybu a taktiež na trati bol veľmi silný. Je momentálne náš najlepší finišman a ukázal to všetkým. Najdôležitejšia bola posledná položka, ktorá je psychicky náročná a pretekár už má aj menej síl, ale zvládol to perfektne," povedal šéftréner reprezentácie Ondřej Rybář.


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt michal krcmar
Michal Krčmář predviedol najlepšiu streľbu a beh v českom tíme. (www.biatlon.cz)
Krčmář mal radosť, že nemusel ani raz na trestné kolo. "Bomba! Po vianočných sviatkoch som tam mal stále jedničky, nuly neprichádzali a bol som naštvaný," povedal Krčmář, ktorý sa posunul už na 11. miesto v priebežnom poradí SP.

Po poslednej streleckej položke vyrazil na trať piaty, ale rýchlo predbehol Nemca Arnda Peiffera. "Cítil som tretie miesto, tak som to skúšal. Moc taktizovať už v túto dobu nejde, každý ide limit," opísal Krčmář svoje pocity v závere.

Dlho sa zdalo, že skončí štvrtý, pretože v tom čase tretí Šipulin sa mu vzďaľoval. "Bol som úplne kožený, ale zrazu som sa pod kopcom objavil za ním a videl som, ako sa zlomil. Nekládol odpor a bolo to strašne jednoduché," povedal Krčmář.


"Tieto preteky mu vyhovujú, počína si v nich ako skúsený mazák. Vie, kde zrýchliť, kde sa vyviezť a kde sa rozhoduje," pochválil Krčmářa kouč mužov Michael Málek.


Výsledky

1. M. Fourcade (Fr.) 33: 57,5 (3 tr. Okruhy), 2. Svendsen (Nór.) -18,3 (0), 3. Krčmář (ČR) -19,5 (0), 4. Šipulin (Rus.) -21,3 (1), 5. Peiffer (Nem.) -24,1 (1), 6. Landertinger (Rak.) -38,3 (1), 7. Schempp (Nem .) -39,7 (2), 8. Bjöntegaard (Nór.) -41,1 (1), 9. Mesotitsch (Rak.) -46,7 (0), 10. Rastorgujevs (Lot.) -46, 8 (2) 

Kompletné výsledky


Foto: Martin Fourcade (IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára