Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov 2017 sa uskutočnia v Osrblí - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

4. januára 2017

Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov 2017 sa uskutočnia v Osrblí

Tohtoročné Majstrovstvá sveta juniorov už poznajú svoje nové dejisko. Výkonný výbor IBU na svojom zasadnutí rozhodol, že ruský Ostrov nahradí slovenské stredisko Osrblie. Potvrdilo to oficiálne facebookové konto Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) ešte dnes dopoludnia. Nahradí tak pôvodný plán, podľa ktorého sa mali majstrovstvá konať od 22. do 28.februára v Ostrove. Ruskí organizátori sa v decembri minulého roku vzdali práva v súvislosti s odhaleniami o riadenom dopingovom programe v krajine. Čoskoro by malo byť známe aj náhradné stredisko 8.kola Svetového pohára za Ťumeň.


Viac ako 400 mladíkov

Do Osrblia by malo zavítať okolo 400 mladých biatlonistov. Slovensko nemá ako organizátor právo postaviť viac pretekárov. „Naša výhoda je len v tom, že je to u nás doma, kde poznáme každý centimeter. Treba priznať, že momentálne ani viac adeptov na štart nemáme,” poznamenal šéf slovenského biatlonu Tomáš Fusko.

Domáce stredisko vzdialené 44 km od Banskej Bystrice pritom už v novembri dostalo usporiadanie juniorského šampionátu v roku 2019. Okrem toho centrum biatlonu hosťuje na začiatku februára IBU Cup. „Po zrušení pôvodného miesta konania juniorských a kadetských Majstrovstiev sveta v ruskom Ostrove, o čom rozhodla exekutíva Medzinárodnej biatlonovej únie tesne pred Vianocami 2016, Slovenský zväz biatlonu ponúkol svoje organizačné schopnosti a pracovný tím pre usporiadanie najväčšieho juniorského a mládežníckeho svetového biatlonového podujatia u nás, na Slovensku.” publikovala svoj plán IBU na svojom oficiálnom webe.







„Už 2. januára 2017 sme boli kontaktovaní generálnou sekretárkou IBU Nicole Reschovou s požiadavkou, či SZB a OV Biatlon Brezno-Osrblie sú ochotné hostiť MSJaK 2017 namiesto ruského Ostrova. Po krátkej diskusii s členmi OV a Prezídia SZB sme dospeli k názoru, že áno." priblížila chronológiu diplomatického úspechu oficiálna stránka Slovenského zväzu biatlonu (SZB). ,,v stredu 4. januára prišla odpoveď od IBU, že nám prideľuje organizáciu tohto svetového podujatia,” dodal SZB. Okrem Osrblia uvažovala Medzinárodná biatlonová únia aj nad nemeckým Oberhofom, kde sa tento štvrtok začne 4.kolo Svetového pohára. Val Martellom v Taliansku a Dusznikami v Poľsku.

Juniorské majstrovstvá sveta budú namiesto Ruska v Brezne-Osrblí


Svetový pohár na Slovensku nemožný?

Podľa prezidenta SZB Tomáša Fuska všetci členovia organizačného výboru aj prezídia pristúpili k rozhodovaniu zodpovedne, uvedomujúc si svoje možnosti a schopnosti. Ponuka na usporiadanie pretekov Svetového pohára neprišla. „Ponúkli nám juniorský šampionát. Musíme si povedať pravdu, že na Svetový pohár musíme mať inak a lepšie vybavenú infraštruktúru. Ani by to nebolo v našich silách, aby ste v tomto štádiu zorganizovali preteky takého rangu,” priznal pre agentúru SITA Fusko.

Foto: Areál v Osrblí (Autor: René Beláček)
Použitý zdroj: SITA

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára