Svetový pohár sa namiesto Ťumeňu pôjde v Kontiolahti - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

8. januára 2017

Svetový pohár sa namiesto Ťumeňu pôjde v Kontiolahti

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kontiolahti biathlon
Predposledný diel Svetového pohára 2016/2017 sa pôjde v Kontiolahti. Fínske stredisko tak trochu podľa očakávania získalo usporiadateľstvo na úkor Ťumeňu. Rusi sa akcie už skôr vzdali kvôli dopingovému škandálu.

V stredu rozhodol výkonný výbor o tom, že Majstrovstvá sveta juniorov a kadetov 2017 bude hostiť miesto Ostrovu slovenské Osrblie, dnes už je jasno aj o hostiteľovi Svetového pohára v termíne 9. až 12. marca.


Svetový pohár v Kontiolahti

Pre Kontiolahti hralo hneď niekoľko faktorov. Jedným z nich bola logistika, lebo ďalší týždeň finišuje Svetový pohár v nórskom Osle. Dôležitá bola aj záruka dostatku snehu, ktorú môže fínske stredisko poskytnúť.

Kontiolahti navyše môžeme považovať za prevereného usporiadateľa pretekov tej najvyššej kategórie. Pred dvoma rokmi sa tam išli Majstrovstvá sveta a pravidelné sú tiež zastávky Svetového pohára. Na prelome februára a marca je navyše v Kontiolahti naplánovaný IBU Cup.

Negatívnou stránkou je snáď len nižší divácky záujem. Ťumeňi fínske stredisko zďaleka konkurovať nemôže. Na druhú stranu sa čakajú veľké prívaly ruských fanúšikov, ktorí to do Kontiolahti nemajú ďaleko.


Bessebergovo vystúpenie

Okrem zvolenia náhradného usporiadateľa za Ťumeň dnes v Oberhofe prebehla ešte jedna zaujímavá udalosť. Šéf Medzinárodnej biatlonovej únie Anders Besseberg predstúpil pred novinárov a hovoril o dopingovej kauze v ruskom športe.

Nór ocenil aktívny prístup biatlonistov k problematike dopingu. Zároveň ale upozornil na to, že výkonný výbor nemôže meniť pravidlá. To je v právomoci kongresu, ktorý sa uskutoční v roku 2018 v Poreči. Podľa Besseberga je však právom každej národnej federácie, aby predniesla návrhy na zmeny pravidiel.

Môže sa tak dostať na nápad Michala Šlesingra. Český biatlonista je pre sprísnenie trestov za doping. Okrem iného by podvádzaným krajinám bola znížená kvóta vo Svetovom pohári. Samotní hriešnici by potom nemohli štartovať na olympijských hrách či Majstrovstvách sveta.


Zdroj: IBU
Foto: Štadión v Kontiolahti (www.kontiolahtibiathlon.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára