SP Östersund: Vo vytrvalostných pretekoch na úkor zaváhania favoritiek triumf Davidovej, bodovala aj P. Fialková - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

27. novembra 2021

SP Östersund: Vo vytrvalostných pretekoch na úkor zaváhania favoritiek triumf Davidovej, bodovala aj P. Fialková

Prvé preteky sezóny 2021/2022 Svetového pohára vo švédskom Östersunde priniesli mnoho prekvapivých mien. Do hodnotenia Svetového pohára pripísala maximum bodov Markéta Davidová a je tak bližšie v boji o zisk malého krištaľového glóbusu za disciplínu, ktorá sa ide v sezóne len dvakrát. Prvé body pripisuje aj Paulína Fialková.


Favoritky nepresné, Davidová rovnako ako na MS bezchybná

Do sezóny najlepšie vhupla majsterka sveta vo vytrvalostných pretekoch z Pokljuky Markéta Davidová, ktorá víťazí druhýkrát v kariére vo Svetovom pohári. ,,Som veľmi šťastná s výsledkom aj napriek tomu, že táto disciplína nepatrí medzi moje obľúbené. Teším sa zo streľby 20/20, " Dnešné víťazstvo 24-ročnej rodáčke z Jablonca nad Nisou prinieslo vôbec po prvýkrát v kariére žltý dres pre líderku priebežného hodnotenia SP. Zajtra si ho oblečie do šprintu. ,,Je to šialené, ale je to tak." dodala Davidová. 

Druhá Lisa Theresa Hauserová držala s Davidovou tempo po tretiu streleckú položku, na záverečnej stojke minula posledný terč, ale so svojím výsledkom bola spokojná. Držiteľka malého krištáľového glóbusu z minulej sezóny za Češkou v cieli zaostala o 1:17 min. Jednu nepresnosť v stojke urobila aj Denise Herrmannová, ktorá na Rakúšanku nestačila o 5 sekúnd. 


Na pódium mala namierené aj Bieloruska Dzinara Alimbekavová, na trati dokonca zaznamenala siedmy najrýchlejší čas. Dve nepresnosti ju ale zaradili na štvrtú priečku. Piatym miestom prekvapila a vyrovnala svoje individuálne maximum z hromadného štartu, na ktoré dosiahla pred rokom tu v Östersunde Uljana Nigmatullinová (za slobodna Kaiševová - pozn. red.). V cieli zviedla časový súboj s ďalším prekvapením z Kanady, šiestou Emmou Lunderovou, ktorú predbehla len o sekundu. Kanaďanka dokonca vylepšila svoje maximum o jednu priečku. 

Najťažšie preteky na úvod sezóny vyšli aj mladej Nórke. Emilie Kalkenbergová mohla siahať dokonca na stupne víťazov nebyť chyby na záverečnej položke. Siedme miesto je dokonca dnešný najlepší výsledok nórskych reprezentantiek, ktoré sa radili medzi favoritky. Marte Olsbuová Røiselandová skončila s tromi streleckými chybami desiata

Najrýchlejšou biatlonistkou bola domáca Elvira Öbergová. Suverénna víťazka predsezónnych testovacích pretekov v Idre vyhorela na strelnici, kde netrafila až päť terčov a skončila 18. Ešte horšie zastrieľala jej ostrieľanejšia sestra Hanna Öbergová. Tá si už preteky odstrelila v úvode, keď netrafila 5 z 10 terčov. Bežecky otvorila preteky veľmi slušne (3. bežecký aj strelecký čas), mýlila sa ale ešte dvakrát, dohromady sedem. Z domácich Švédok sa najvyššie umiestnila Mona Brorssonová (11.), zajtra budú chcieť Švédky predviesť diametrálne odlišné výkony. 

Kariérne maximá okrem Lunderovej predviedli aj Kristina Reztsová (8.), z prvej dvadsiatky preteky vyšli nemeckým biatlonistkám Anne Weidelovej (9.), líderke IBU Cupu v minulej sezóne Vanesse Voigtovej (12.) a Belgičanke Lotte Lieovej (15.). Do popredia sa dokázala prebojovať aj 35-ročná Ukrajinka a v dnešnom individuále sedemnásta Valentina Semerenková

Prvé body pre Slovensko

Prvé dva body do hodnotenia pripisuje za 39. priečku Paulína Fialková. Podarilo sa jej síce vyčistiť len druhú ležku, v ostatných nechala jeden terč. Bežecky to bol priemer. Ivona Fialková mala pred štartom problémy, keď počas nástrelu spadla a musela riešiť poškodený diopter na malorážke. Na strelnici ju trápili najmä stojky, kde nechala päť terčov (1+2+0+3) a zaznamenala konečné 89. miesto s takmer osem minútovou stratou. Tesne pred Ivonu sa ešte zaradila strieborná medailistka z juniorských MS Henrieta Horvátová

Foto: Paulína Fialková (Autor: Igor Stančík / SZB)

Zajtra pokračuje Svetový pohár v Östersunde šprintmi o 11:00 a 13:45. Naživo opäť vysiela Dvojka, ČT Sport a Eurosport. Preteky sa dajú sledovať aj online v Datacentri.

Výsledkový servis

Foto: Markéta Davidová (Autor: IBU/Christian Manzoni)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára