Oberhof hlási výrazné oteplenie. Šprint mužov je preložený na piatok - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

3. januára 2022

Oberhof hlási výrazné oteplenie. Šprint mužov je preložený na piatok

Vlna nezvyčajne teplého počasia zasiahla dejisko 5. kola Svetového pohára. Z tohto dôvodu museli organizátori presunúť šprint zo štvrtka na piatok 11:30. V nemeckom Oberhofe tak uvidíme oba šprinty v jeden deň, ženy odštartujú o 14:15.

Nepriaznivé dažďové podmienky sužujú Oberhof od noci z nedele na pondelok. Výdatné zrážky majú pokračovať aj v utorok, kedy majú muži absolvovať oficiálny tréning. Ten sa ale nakoniec uskutoční až vo štvrtok. Usporiadatelia totiž počkajú s rozvážaním ďalšieho snehu z depa až do stredy, kedy sa má počasie výrazne zlepšiť.

„V noci z utorka na stredu dáme do prípravy všetky sily. Všetci naši ľudia a dobrovoľníci pracujú tvrdo na tom, aby sme túto neľahkú situáciu zvládli,“ uisťuje šéf organizačného výboru Thomas Grellmann.

Usporiadatelia chcú na stredu pripraviť aspoň 1,5 km dlhý okruh, na ktorom by biatlonisti mohli absolvovať bežecký tréning. Strelnica má byť pripravená až na štvrtkové oficiálne tréningy.

Dobrou správou je, že od stredy má v Oberhofe mrznúť a tiež snežiť. Preteky tak snáď nebudú v ohrození.

Ladenie formy na olympiádu

Nemecký ženský tím bude mať oklieštenú zostavu pre nasledujúcu zastávku kolotoča SP. Tretia žena uplynulého ročníka Svetového pohára Franziska Preußová bude absentovať na domácej pôde. Kvôli poranenému členku môže prísť až o tri podniky elitného seriálu. Zranenie si nemecká biatlonistka spôsobila ešte v Le Grand-Bornand, keď spadla na schodoch a vytkla si členok. Rovnako nie je isté, či sa predstaví v Ruhpoldingu, ktorý nasleduje týždeň po Oberhofe.


Prostredníctvom sociálnych sietí ohlásil neúčasť aj Lukas Hofer. Príčinou je nedostačujúca výkonnosť. „Moje telo nefunguje, ako by malo, takže som sa rozhodol vynechať nadchádzajúce preteky,“ napísal Lukas Hofer na svoj Instagram. Tridsaťdvaročný Talian tak určite bude chýbať v Oberhofe, nad jeho štartom v Ruhpoldingu a v Antholzi visí otáznik. Je jasné, že Hofer všetko podriadi úspechu na olympiáde. Z predošlých dvoch hier si vždy odniesol bronz zo zmiešanej štafety.

Preteky v Oberhofe vynechá aj obhajkyňa celkového hodnotenia Tiril Eckhoffová. Nórska hviezda predčasne ukončila predvianočný Svetový pohár v Le Grand-Bornand, pretože ju „nepočúvalo telo“. Chcela absolvovať lekárske testy a zistiť, či nie je niečo v neporiadku. Lenže po návrate domov ochorela a príde aj o prvé januárové preteky v Oberhofe, ako potvrdila nórskej televízii TV 2.

„Týždeň som bola chorá. Len dva dni späť som absolvovala prvý ťažký tréning. Preto som sa rozhodla, že to nechcem uponáhľať. Musím dostať telo do rovnováhy a formy, kým pôjdem zase na Svetový pohár,“ vysvetlila Eckhoffová svoje rozhodnutie.


Nórsky tím už skôr avizoval, že kvôli príprave na olympiádu v Pekingu nepocestuje do Ruhpoldingu. Eckhoffová zatiaľ neúčasť v tomto stredisku nepotvrdila, a tak je otázne, či sa pridá k zvyšku repre. Rovnaký plán má aj priebežná líderka hodnotenia SP Marte Olsbuová Røiselandová, ktorá ale v Ruhpoldingu štartovať bude, no vynechá Antholz (posledná zastávka elitného seriálu pred olympiádou - pozn. red.). Zároveň Olsbuová Røiselandová odletí do Číny skôr ako ostatní členovia nórskeho tímu, pretože znáša horšie časový posun.


Upravený program 5.kola SP v Oberhofe

Piatok, 7.1.
11:30 - šprint mužov
14:15 - šprint žien

Sobota, 8.1.
12:15 - zmiešaná štafeta 
14:45 - zmiešaná štafeta dvojíc

Nedeľa, 9.1.
12:30 - stíhacie preteky mužov
14:45 - stíhacie preteky žien


Použité zdroje: IBU, Weltcup Oberhof, NRK, VG, TV 2
Foto: Aréna v Oberhofe (Autor: Martin Schutt)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára