KONÍČKY BIATLONISTOV (2.časť) Maxim Cvetkov: Biatlonista dbajúci na vlastnú výživu - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

16. júna 2017

KONÍČKY BIATLONISTOV (2.časť) Maxim Cvetkov: Biatlonista dbajúci na vlastnú výživu

V najnovšom cykle Vám každý piatok prinesieme zaujímavosti z koníčkov biatlonistov po celom svete. #BiathlonFamily

2.časť - MAXIM CVETKOV



Výživa je veľmi dôležitou súčasťou života každého športovca, ktorá zabezpečuje u profesionálneho športovca úspech. Tento ruský biatlonista študoval výživu niekoľko rokov a vie o tom svoje. Začalo to, keď sa pripojil k ruskému A-tímu späť v roku 2011. "Zaujímal som sa o športovú výživu od 24 rokoch, ale naplno som sa do tejto témy ponoril až po prebojovaní do A-tímu. Uvedomil som si, že som mal nejaké problémy. Počas sezóny som sa rozhodol chudnúť. Pri tréningoch som nemal vo väčšine ráz dostatok energie, a tak som sa rozhodol študovať športovú výživu."





Diétová analýza

Vtedy som si uvedomil, že treba niečo zmeniť. "Keď som analyzoval svoj jedálniček, uvedomil som si, že som spotreboval správne množstvo kalórií, ale veľa z toho to bolo nezdravé jedlo, ako sú čipy alebo kola či sušienky. Teraz sa snažím mať väčšie porcie jedla a občerstvenia menej. Keď tak robím, väčšinou iba zrniečkový chlieb, ovocie a orechy. "

Vylepšenie svojich stravovacích návykov a diét by mohli byť jednými z kľúčových dôvodov k úspechu mladého biatlonistu. Prvé pódium v kariére zažil v roku 2016 v Antholzi a minulý ročník bol v Östersunde druhý v stíhacích pretekoch. Cvetkov zdôraznil význam výživy. "Potrava je hlavným zdrojom energie ľudského tela a rozhodujúci doplnok pre zotavenie po cvičení. Rýchla obnova je dôležitá pre športovcov, ako sme my, ktorí trénujú dvakrát denne. Na vrchole tohto, jedlo, ktoré jete ovplyvňuje vaše pocity a náladu. "

Príspevok, ktorý zdieľa Максим Цветков, Биатлон (@maksim_tsvetkov),

Samoštúdium

Cvetkov začal čítať knihy o výžive a nutričných hodnotách, aby získal viac informácií o zdravej výžive pre športovcov, k čomu patrili účasti vo výcvikových táboroch a rôznych súťažiach. "Na internete je veľa informácií a je veľmi ťažké pospájať ich všetky a všetkým aj veriť. Namiesto toho som sledoval recenzie kníh a vyberal iba známych autorov. Neustále som čítal literatúru o výžive a stále som sa vracal k niektorým knihám preskúmať a osviežiť svoje znalosti. S takým širokým výberom literatúry o športovej výživy budete mať váš zoznam kníh na čítanie vždy aktualizovaný. "

Tiež hovoril o športovej výžive: "Niekedy výživoví odborníci konzultovali s naším tímom. Je dobré mať konzultácie, namiesto dietológa na mieste, ktoré by malo za následok ťažké diétne režimy; niektorí športovci by sa proti tomu vzbúrili. "


Semináre a konzultácie

V priebehu doby, Cvetkov svoje hobby rozšíril v inom meradle. Aktuálne prednáša o zdravej strave pre športovcov rôznych skupín. 
"Keď som začal študovať športovú výživu, môj pôvodný cieľ bol nielen dozvedieť sa o tom na vlastné uši, ale aj informovať ostatných. Nie je dostupných veľa informácií, a nie veľa profesionálnych športovcov dodržiava zdravý jedálniček. Zúčastňujem sa seminárov v detských športových školách pre mladých športovcov a ich rodičov. Je veľmi dôležité informovať rodičov mladých športovcov o športovej výžive. "
Tsvetkov si takisto vymieňa svoje nutričné ​​skúsenosti s ostatnými tímami a športovcami. "Nedávno som si prehodil pár slov o výžive s rýchlostným korčuliarom na sociálných sieťach. Všimol si môj príspevok na Instagrame a spýtal sa ma, čo by som mu mohol odporučiť. "

Maxim porozprával vlastnú radu mladším športovcom. "Väčšina ľudí si myslí o diéte ako o ´strave plnej obmedzení´. Myslím, že je to inak. Mala by tu byť rovnováha. Pre mladých športovcov by som odporučil, aby mali svoje telo hydratované vďaka dostatočnému pitiu pitnej vody počas tréningu a po tréningu. Piť by mali minimálne dva litre len neperlivej vody, bez plynu. Je tiež dôležité získať dostatok komplexných sacharidov, ako sú obilie alebo cestoviny a menej cukrov a sladkostí. "

Foto: RBU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára