Bývalý biatlonista Béatrix novým trénerom Belgičanov. Čo je jeho métou a čo ho inšpirovalo k tomuto kroku? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

29. augusta 2018

Bývalý biatlonista Béatrix novým trénerom Belgičanov. Čo je jeho métou a čo ho inšpirovalo k tomuto kroku?

Biathlon, coupe du monde, IBU, Jean-Guillaume Béatrix, ski nordique, hiver, entraîneur, Belgique, équipe

Bez biatlonu to nebolo ono. Bývalý francúzsky biatlonista Jean-Guillaume Béatrix sa rozhodol, že prejde od športovej dráhy vynikajúceho športovca do trénerských radov. Zamieril ku belgickému tímu, ktorý potreboval rapídnu zmenu. Najmä k prístupu začínajúcich talentov a väčšej propagácii biatlonu v krajine.

Belgický tím sa opiera predovšetkým o naturalizovaného Nemca Michaela Röscha, ktorý zaujal na nedávnych MS v letnom biatlone rýchlym behom a 8.miestom či Francúza Florenta Claudea. Tomu sa v Novom Meste darilo menej (24. a 40.miesto), no 30-ročný Francúz v ňom vidí potenciál.

Ako sa k novej práci dostal, čo je jeho métou v trénerskej kariére a ako dlho by chcel v belgickej reprezentácii zotrvať, to prezradil v nasledujúcom rozhovore, ktorým zároveň štartujeme sériu letných rozhovorov (nielen) s biatlonistami.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt jean guillaume beatrixNa otázky odpovedá JEAN-GUILLAUME BÉATRIX (30)

Po minulej sezóne ste ukončil kariéru (bolo to v marci tohto roku - pozn. redakcie), ale teraz ste späť pri biatlone. Ako sa to stalo?


Po skončení kariéry som si chcel vziať rok na oddych, ale prišla ponuka z Belgicka. S tímom som týždeň. Naozaj naplno späť v biatlone budem budúci rok, ešte si musím dorobiť nejaké skúšky.

Bolo pre vás jednoduché prijať tú ponuku?

Áno, zaujala ma. Je to veľká výzva. Belgický tím je trochu iný, pretože tu sú biatlonisti z rozličných krajín. Máme rozmanitý tím a to sa mi páči.

Asi to pre vás bolo o to jednoduchšie, že je v tíme ďalší Francúz Florent Claude.


Samozrejme. S Florentom sa dobre poznáme, pretekali sme spolu. Boli sme spolu na niekoľkých juniorských svetových šampionátoch a Svetových pohároch. Florent mal nedávno vážnu nehodu, dlho sa z nej spamätával, budem rád, keď mu dokážem pomôcť aj po tejto stránke. Na majstrovstvách sveta v Česku predviedol skvelý výkon, z čoho sa úprimne teším.


Aké je to pracovať s tak skúseným borcom, ako je Michael Rösch?

Spoznal som veľa vecí. Trénuje inak ako ostatní. V Nemecku na neho nezostalo miesto, a tak sa pripravuje so švajčiarskym tímom a preteká za Belgicku. Má veľa skúseností a je fakt zaujímavé s ním hovoriť.

Belgická štafeta vyzerala v minulej sezóne veľmi dobre. Kam až siaha jej potenciál?

Medzi belgickými biatlonistami sú veľké rozdiely. Dvaja majú skúsenosti zo Svetového pohára a dvaja sú mladí. Mojím cieľom je priviesť týchto štyroch borcov ​​na rovnakú úroveň. Potom budeme mať veľmi silnú štafetu.

Chýba Vám život športovca?

Vôbec nie. To najlepšie zo života športovca som si nechal. Športujem, keď chcem, a som v kontakte so svojimi priateľmi. Rozhodne neľutujem.

Čoskoro Vám prinesieme rozhovory s poľským mladíkom Wojciechom Janikom, ktorý prezradí o sebe, že tvrdo na sebe pracuje, z čoho pramenia vynikajúce výsledky na domácej i svetovej scéne, Michaelom Röschom, ktorý v 35 rokoch obetoval všetko do biatlonu či zaujímavé rozhovory so slovenskými mladými biatlonistkami Ivonou Fialkovou, ktorá sa popri športovaní dokáže venovať aj učeniu na univerzite a majsterkou Slovenska Alicou Ďurkovou, ktorá v neskorom veku prestúpila od tancu k biatlonu.
Foto: Jean-Guillaume Béatrix (Youtube kanál IBU TV)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára