Historický úspech: Anastasia Kuzminová suverénne vyhrala massák, Fialková hneď za ňou! + vyjadrenia Sloveniek - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

23. decembra 2018

Historický úspech: Anastasia Kuzminová suverénne vyhrala massák, Fialková hneď za ňou! + vyjadrenia Sloveniek



Posledný závod pred Vianocami znamenal pre slovenské biatlonistky medailovú žatvu. História slovenského biatlonu si podobný výsledok nepamätá. Anastasia Kuzminová a Paulína Fialková sa v dejisku 3.kola Svetového pohára v Novom Meste na Morave postarali o poriadne prekvapenie.



Dve medaily pre Slovensko

Úvodné metre po prvej streľbe v ľahu patrili Dorothei Wiererovej. Excelentne presná a rýchla streľba ju posunula na priebežnú prvú priečku. Kaisa Mäkäräinenová však onedlho zapla motory a odskočila od súperiek, na druhú streľbu prišla ako prvá, ale len s minimálnym náskokom. Možno mala ísť pomalšie, pretože urobila jednu chybu a stratila priebežne vedúcu priečku. Druhá ležka výborne vypálila pre Wiererovú, Paulínu Fialkovú, ale aj Anastasiu Kuzminovú. Najrýchlejšia bola práve Anastasia, ktorej to na trati rovnako ako v sobotu poriadne chutilo. Na strelnicu prišla v absolútnom bezvetrí a bolo to vidieť, ďalšia čistá položka. Ešte lepší strelecký výkon však podala Wiererová, ktorá zatiaľ nezaváhala. Podobne aj Vanessa Hinzová. Tretia položka vyšla podľa predstáv aj Ingrid Landmark Tandrevoldovej a prekvapeniu Mone Brorssonovej. Fialková už medzi bezchybnými ženami nezostala, Slovenka musela ísť na jedno trestné kolo. 

K poslednej streľbe prišla Nasťa s nepatrným náskokom pred Dorotheou Wiererovou. Obe na stojke urobili jednu chybu. Aj keď z trestného kola vychadzala Wiererová o pár sekúnd pred Kuzminovou, slovenská reprezentantka a trojnásobná olympijská medailistka potvrdila svoje bežecké kvality a čoskoro sa ujala vedenia. V poslednom bežeckom kole svoj náskok na Talianku ešte navýšila a v cieli mohla minuloročná druhá žena Svetového pohára oslavovať prvé víťazstvo aj prvé medailové umiestnenie v sezóne. 


Pocity sú neskutočné. Celé preteky som išla s tým, že strašne chcem dopriať fanúšikom na Slovensku i rodine v Rusku najkrajší darček na Vianoce. To bolo moje najväčšie želanie dnes a splnilo sa. Ako športovkyňa som nevedela dať ľuďom iný väčší darček ako víťazstvo. Neboli dnes síce štyri nuličky, ale predvianočnému víkendu teda patrí prvá priečka. Keď toľko veľa drieš, toľko času a obety venuješ tomu športu, pretekom, ale hlavne príprave, chcete byť šťastní, aby vám šport robil radosť. Dnes to tak je. Nálada a úsmev sú tu, povedala Nasťa a pokračuje. 

Je to pre mňa aj nová motivácia, že si naozaj môžem veriť, aj keď tá strelnica je stále otázkou, musím počas vianočného tréningového procesu opraviť tie chyby, aby som bola istejšia na strelnici. Verím, že keď budú padať nuličky, budem vás tešiť čo najviac pódiovými umiestneniami. Videli ste, že Paulína bola dnes za mnou druhá, tak to je dobrý znak, lebo môj čas o chvíľu skončí, ale mám výbornú nástupkyňu. Paulína vlastne ani raz nevypadla z desiatky, takže jej výkony sú na vynikajúcej úrovni. Tešíme sa spolu." dodala s radosťou Anastasia Kuzminová.

Dlho to vyzeralo, že Wiererová druhú pozíciu uháji a boj sa odohrá len o tretie miesto medzi Paulínou a Anaïs Chevalierovou, ktorá sa posunula do popredia vďaka čistej poslednej stojke (po bilancii 1+1+1+0). Obe tieto pretekárky ale predviedli skvelý bežecký výkon a v posledných metroch Talianku dobehli. V závere sa v českej Vysočine najviac radovali slovenskí fanúšikovia, pretože za Kuzminovou na druhom mieste nakoniec došla Fialková. 


Je to veľký vianočný darček pre mňa. Ani som nesnívala o takomto začiatku sezóny, dnes sa to len potvrdilo. Určite sa mi bude veľmi dobre vianocovať. Prajem všetkým šťastné a veselé Vianoce!Ťažko povedať, kde som našla sily v tom poslednom kopci. Veľmi som chcela a keď má človek formu, treba ju využiť, čo keď už nepríde?Ani sa nedá povedať, žeby tieto dni na Morave boli pre mňa najväčším zážitkom v živote, lebo celý december je úžasný a takým jednym veľkým zážitkom. Táto atmosféra v NMNM je úžasná, nedá sa ani opísať slovami. Som strašne vďačná za to, ako ma ľudia povzbudzovali a určite aj oni ma vyburcovali, aby som tam dala ten finiš, raduje sa Paulína Fialková vo finiši zo striebra.

Tuhnúcu Dorotheu Wiererovú nakoniec predbehla aj Chevalierová a vďaka tretiemu miestu oslavuje prvú tohtoročnú medailu v závode jednotlivcov. Talianka sa tak musela uspokojiť so štvrtým miestom. V celkovom vedení ale pozíciu uhájila a v januári pôjde znovu v žltom. Druhá Paulína Fialková sa k nej priblížila a stráca 36 bodov.



Životné preteky to dnes boli pre Švédku Monu Brorssonovú, ktorá došla piata. Sčasti napodobnila parádne predstavenie Martina Ponsiluomu. S výsledkom môže byť spokojná aj šiesta Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová.



Naopak na výsledky v šprinte a stíhačke nenadviazala ďalšia Nórka, Marte Olsbuová Røiselandová, ktorej to s 5 chybami na strelnici stačilo na 13. miesto. Na tohtoročné preteky v Novom Meste bude chcieť rýchlo zabudnúť Fínka Kaisa Mäkäräinenová. Tá sa dnes na strelnici dopustila hneď 6 omylov a došla 24. Dnes sa nedarilo ani Lise Vittozziovej, ktorá síce mala len 3 chyby, ale do cieľa došla za Fínkou, presne 27. Laura Dahlmeierová, ktorej sa v Novom Meste návrat do Svetového pohára veľmi vydaril, sa rozhodla šetriť sily a dnešné preteky vynechala.






Ďalšia zastávka bez hromadných štartov

Po vianočnej pauze budú preteky pokračovať 10. januára v nemeckom Oberhofe. Na prestížne hromadné štarty si ale budeme musieť počkať ešte dlhšie. V Oberhofe sa pôjdu šprinty a stíhacie preteky. Hromadný štart je na programe hneď na ďalšej zastávke, teda v Ruhpoldingu. Tam bude víťazstvo z vlaňajška obhajovať Kaisa Mäkäräinenová, druhá vtedy došla Laura Dahlmeierová a z bronzu sa radovala Veronika Vítková. Tá má aj s Ondřejom Moravcom zdravotné problémy, ktoré "kolia" aj takmer celý český realizačný tím.



Výsledkový servis

Výsledky pretekov s hromadným štartom žien
Analýza závodu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára