IC Sjusjøen: S nárazovým vetrom si najlepšie poradili Fratzscher a Erdalová, Smerčiaková 57. - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

29. novembra 2019

IC Sjusjøen: S nárazovým vetrom si najlepšie poradili Fratzscher a Erdalová, Smerčiaková 57.


Prvé preteky v sezóne 2019/2020 potrápili biatlonistov a poskúšali ich presnú mušku a popasovanie s náročnými veternými podmienkami. Na strelnici bola núdza o čistú položku, nakoniec sa to nepodarilo nikomu z vyše 200 biatlonistov a biatlonistiek. Najviac sa zadarilo Nemcovi Lucasovi Fratzscherovi a Nórke Karoline Erdalovej. Budú v rovnakom móde pokračovať aj zvyšné dni v Sjusjøene?


Rýchlemu Andersenovi nepadali terče, Fratzcher s Lemmererom hviezdili

Na štart šprintu mužov sa postavilo celkovo až 116 pretekárov, ktorí v náročných podmienkach bojovali o prvý triumf v sezóne. Na trati doobeda husto snežilo a silný vietor tamojšiu strelnicu premenil na veľmi náročnú prekážku. Najlepšie cez ňu preliezol Lucas Fratzscher z Nemecka, ktorý z desiatich terčíkov nezostrelil iba jeden, pričom spomedzi všetkých na strelnici strávil najkratší čas. Ani na trati nepripomínal slimáka, aj keď jeho bežecký výkon sa s tými najlepšími nedal vôbec porovnať. Fratzscher si tak na konto pripísal druhé víťazstvo v kariére. 
Vietor bol po celý závod bláznivý, takže som sa pokúsil sústrediť len na streľbu. Išlo to dobre a to je hlavný dôvod môjho víťazstva. (IBU)
Takmer bezchybnú mušku mal aj Rakúšan Harald Lemmerer. Ten si však dával pozor na každý výstrel a stratu, ktorú nabral pri mierení, už na trati dobehnúť nedokázal. Na druhú pozíciu ho posunula aj jedna strelecká chyba, ktorú urobil na druhej položke. Rozdiel medzi ním a víťazom bol v cieli minimálny, iba päť sekúnd. Úplne inú taktiku ako prví dvaja muži zvolil ten bronzový. Aleksander Andersen letel po trati ako víchor, nórsky borec naplno nechal prehovoriť svoju silnú stránku, beh. Dnes ho v tejto disciplíne nikto neprekonal, lenže na strelnici by potreboval ešte aspoň o jedno oko naviac. Tri minely, ktoré urobil, mu víťazstvo priniesť nemohli. 
Traja najlepší muži šprintu v Sjusjøene - zľava: Harald Lemmerer, Lucas Fratzscher, Aleksander Fjeld Andersen (Autor: Knut Erik Landgraff)
Ešte horšie strieľal Lotyšan Andrejs Rastorgujevs, ktorý netrafil rovno polovicu terčov. Aj on však dobre bežal, takže skončil siedmy. Zo slovenskej družiny bol na štarte aj Matej Baloga. Tomu výsledok pokazil nepriaznivý vietor. Obsadil 69. miesto (+4:37), no najmä jeho 47. bežecký čas hovorí o tom, že sa medzisezónne zlepšil.

Výsledky šprintu mužov
Analýza šprintu mužov


Najlepšia položka s tromi chybami pre Erdalovú, Smerčiaková s maximom

Poobedňajší šprint žien ovládla najrýchlejšia a jedna z najpresnejších strelkýň. Tri chyby Karoline Erdalovej patrili k najlepším streleckým výkonom. Až 22-ročná Nórka sa prebojovala vôbec prvýkrát na stupne víťazov v IBU Cupe.
Je skvelé vyhrať na mieste, kde som toho toľko odtrénovala. Je tiež úžasné zažiť sezónu prvou výhrou medzi dospelými. Už sa teším na ďalšie preteky. (IBU)
V náročných podmienkach uspela Karoline Erdalová. (Autor:  Knut Erik Landgraff)
Rovnako ako druhá Američanka Kelsey Dickinsonová, ktorej maximom bolo 27. miesto. Za svoj úspech vďačí 8 trefám z 10 pokusov. Dickinsonová stratila na víťazku 6,6 sekundy, tretia Maren Hammerschmidtová 7,6 sekundy. Skúsená Nemka zmazala štyri chyby najrýchlejším behom.

V Sjusjøene štartovala aj Olena Pidhrušná. Musela absolvovať štyri trestné kolá, podobne ako väčšina biatlonistiek v prvej desiatke. Skončila šiesta. Synnoeve Solemdalová chcela vstúpiť do sezóny správnou nohou a v prvom kole jej to vyšlo, bežala najrýchlejšie. Lenže v ľahu minula tri terče a v stoji všetkých päť, takže dnes prežila veľký prepadák, skončila na 50. mieste.  

Dvanásty štart v medzinárodnom biatlone zavŕšila Slovenka Aneta Smerčiaková. Aneta vlani vedela na trati poraziť Veroniku Machyniakovú, no dnešné úvodné medzičasy neboli príliš optimistické. V úvodnom kole stratila minútu v 74. čase. No prišiel malý zázrak na úvodnej položke, keď trafila prvý štyri terče. Možno sa toho trochu zľakla a piaty nezdolala, no patrilo je výborné 32. miesto. Nikdy takto vysoko ani zďaleka nebola. Na druhej položke netrafila tri terčíky a v cieli sa ocitla na konečnej 57. priečke. 

Výsledky šprintu žien
Analýza šprintu žien

IBU Cup v Sjusjøene pokračuje ďalšími šprintami v sobotu, v nedeľu sú na programe stíhacie preteky.

Zdroj: BiathlonWorld 
Foto: Lucas Fratzscher (Autor: Knut Erik Landgraff)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára