Štartuje IBU Cup: Nové disciplíny a priame prenosy - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

27. novembra 2019

Štartuje IBU Cup: Nové disciplíny a priame prenosy

26122018015143_1119617987.jpg
Nižší pohár IBU Cup určený pre zvyšok biatlonistov, ktorí sa nekvalifikovali do A-tímu sa v posledných rokoch stal pokusným laboratóriom a rovnaké to bude i v nadchádzajúcej sezóne. Do kalendára sa opäť dostali hromadné štarty pre 60 biatlonistov, superšprinty a skrátené vytrvalostné preteky. Novinkou budú skúšobné priame prenosy.


Strediská, v ktorých sa bude pretekať

Všetko to začína už zajtra, t.j. vo štvrtok šprintami mužov a žien v nórskej športovej dedine Sjusjøen. Po vyše týždňovej prestávke sa IBU Cup presunie do talianskeho Ridnaunu, kde Medzinárodná biatlonová únia naplánovala šprinty, superšprinty a hromadné štarty, v ktorých vyštartuje 60 biatlonistov (prvýkrát sa naplno testovali v marci tohto roku - pozn. redakcie). Všetky preteky z tohto strediska odvysiela aj internetová televízia Eurovision Sports TV

Posledná zastávka pred Vianocami sa prenesie k našim západným susedom - hostiť ju bude Obertilliach, kde sa zasa objavia skrátené vytrvalostné preteky. Po vianočnej prestávke sa oči fanúšikov upriamia na Osrblie, kde od 10. do 12. januára uvidíme vytrvalostné preteky a šprinty. Januárové IBU Cupy uzavrie Duszniki-Zdrój v Poľsku.

Aj v nemeckom Arberi sa môžeme tešiť na tzv. "hromadný štart 60". Preteky sa tu usporiadajú od 8. do 9. februára budúceho roka. O štyri dni neskôr v talianskom Martelli zase dostane priestor superšprint. Zastávka v Taliansku bude prebiehať súčasne s najväčšou udalosťou vo Svetovom pohári - s Majstrovstvami sveta, ktoré tentokrát uvidíme rovnako v Taliansku, v Anterselve. Potom už príde vrchol druholigového seriálu v podobe Majstrovstiev Európy v estónskom Otepää, ktoré budú trvať od 26. februára do 1. marca. IBU Cup skončí ôsmym kolom na začiatku marca v bieloruskom Minsku, kde sa pôjdu mimo iného skrátené vytrvalostné preteky, tzv. "short individual".


Nové disciplíny v skratke

Hromadný štart 60 - Pravidlá sú rovnaké ako u klasického hromadného štartu s tým, že tu preteká 60 biatlonistov. Tí štartujú spoločne. Čísla 1 až 30 strieľajú po prvom kole, čísla 31 až 60 pokračujú do druhého kola. Potom si to vymenia.

Superšprint - Najprv sa ide kvalifikácia na 3 km s intervalovým štartom a dvomi streľbami. Najlepších 30 pretekárov postúpi do finále, ktorého okruh meria 5 km, štartuje sa do neho hromadne a strieľa sa štyrikrát. Trestné kolo má iba 75 m.

Skrátené vytrvalostné preteky - Mužská varianta meria 15 km, ženská 12,5 km. Kvôli kratšej vzdialenosti sa za chybu pripisuje iba 45 sekúnd.


O čo sa ide?

Aj keď ide v biatlonovej hierarchii až o druhú ligu, tak IBU Cupu nechýba prestíž a náboj. Ako už určite viete, pretekári z elitnej desiatky v celkovom poradí (max. dvaja pretekári za krajinu) získavajú právo štartovať na finálovom podniku Svetového pohára, víťazi aj na prvom podniku nasledujúcej sezóny.

Podobne ako vo Svetovom pohári sa aj v IBU Cupe zbierajú body do Pohára národov, podľa ktorého sa rozdeľujú kvóty pre ďalšiu sezónu. Tímy na 1. až 5. priečke získavajú 6 miest, na 6. až 10. priečke 5 miest, na 11. až 20. priečke 4 miesta a tímy umiestnené za 21. priečkou získajú 3 miesta.

Nesmieme zabudnúť ani na prize money. V každom závode je odmeňovaná najlepšia šestka. Na majstrovstvách Európy si víťaz príde na 5000 €, v štafetách sa rozdeľuje 8000 €, resp. 4000 €. V IBU sú odmeny pre víťaza vo výške 3000 €, 5000 € a 2500 €.


Najväčší favoriti sezóny

K dnešku to vyzerá tak, že IBU Cupu budú vládnuť biatlonisti z Ruska, Nórska či Nemecka. Ženskému IBU Cupu od sezóny 2003/2004 vládnu len ruské a nemecké biatlonistky, u mužov začala podobná séria sezónou 2008/2009, až ju pred dvoma rokmi prerušil Vetle Christiansen.

O čom sme pár riadkov hore hovorili sú víťazi minulých ročníkov. V sezóne 2018/2019 sa v celkovom hodnotení IBU Cupu najvyššie vyškrabali Rusi Anton Babikov a Viktoria Slivková , ktorí načnú sezónu vo Svetovom pohári, a tak sa priestor k popredným priečkam otvára pre iných.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt anton babikov 2019"
Líder minulej sezóny Anton Babikov má zabezpečené miesto vo Svetovom pohári. (Zdroj: Belarus.by)
Striebornú priečku vlani obsadil Nemec Lucas Fratzscher, tretiu Francúz Aristide Begum. Do elitnej desiatky sa vošli hneď štyria Nóri a dá sa očakávať, že aj teraz budú na popredných priečkach. Bez prikrášľovania platí, že najvyššie ambície bude mať vždy celá nórska šestka.

Druhú priečku medzi ženami bude obhajovať skúsená Nadine Horchlerová, vzostup môžeme čakať od jej talentovanej krajanky Janiny Hettichovej, vlani štvrtá. Navrchu budú určite tie Rusky a Švédky, ktoré sa v nabitej konkurencii neprobojujú do tímu pre Svetový pohár. Vlani to bola práve spomínaná Slivková alebo celkovo tretia umiestnená v celkovom hodnotení Ingela Anderssonová.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt janina hettich 2019"
Janina Hettichová bude patriť medzi horúce želiezko v ohni. (Zdroj: Rolf Simeon)

A čo Slováci a Slovenky?

V poli nežnejšieho pohlavia to vôbec nevyzeralo dobre. Najvyššie sa umiestnila Ivona Fialková, členka A-tímu na 123.mieste. Za ňou skončila rodáčka z Hronca Veronika Machyniaková, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou nakukne aj do Svetového pohára a nahradí Anastasiu Kuzminovú v štafetách. 

Z mužskej polovice sa v minulej sezóne na bodové prideľovania dostali dvaja, už môžeme povedať skalní členovia slovenskej štafety vo Svetovom pohári 27-ročný Michal Šíma s 23-ročným Šimonom Bartkom. Ďalšie slovenské mladé talenty, v IBU Cupe bohužiaľ nebodovali. V tejto sezóne je pokojne možné, že v nižšom pohári (pri vyťaženosti vyššie uvedených mien v SP) na bodoch "nezaparkujú" žiadni Slováci. Je však z čoho vyberať, veď mladé talenty tu máme, napríklad juniorov Lukáš Ottinger, Tomáš Sklenárik, Matej Lepeň či Matej Baloga. Na tohtoročných MS juniorov a kadetov v Osrblí dosiahli najvyššie na 10.priečku v štafetách. 

Zo žien spomeňme Barboru Horniakovú či Máriu Remeňovú. Žiadny iný výsledok a dlhodobý proces v práci s mládežou nie je v slovenskej družine žiarivý.


Foto: Slovenský realizačný tím v Novom Meste (Zdroj: Igor Stančík, SZB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára