SP Östersund: Bratské duo najvyššie, Slováci bez bodov - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

1. decembra 2019

SP Östersund: Bratské duo najvyššie, Slováci bez bodov

Prvé vytrvalostné preteky mužov novej sezóny ukázali výbornú formu bratov Tarjeiho a Johannesa Bøovcov. Slovenskí reprezentanti sa príliš trápili. Na trati aj strelnici a ostali tak bez prvých bodov do celkového hodnotenia.


Bratské zápolenie

Úvodný šprint sezóny si podmanil Johannes Bø a nezabránila mu v tom ani jedna strelecká chyba. Pomýlil sa jedenkrát na ležke, ale stojku zvládol výborne, a keď k tomu pridal najrýchlejší beh zo všetkých, mohol novú sezónu odštartovať presne tam, kde zakončil tú minuloročnú. Výhru mu zariadila aj pomerne rýchla streľba, keď bol na tejto položke suverénnejší ako jeho hlavní konkurenti. Na stupňoch víťazov sa objavil spoločne so svojím bratom. Aj Tarjei Bø urobil len jednu chybu, na stojke, a podobne ako Johannes sa mohol oprieť o výborný beh. Dosiahol tretí najrýchlejší čas.
         
Prvýkrát v kariére sa dostal na pódium vo svetovom pohári Rus Matvej Jelisejev. Dnes sa mu náramne darilo na strelnici a dokázal tam dobehnúť svoju bežeckú stratu na hlavné hviezdy. Martin Fourcade odštartoval tiež veľmi dobre, ale na stojke trochu zaváhal a razom prišiel o stupne víťazov. Táto chyba ho musí dvojnásobne mrzieť. Na druhej strane po bežeckej stránke stratil na Bøa iba necelé dve sekundy, takže v nasledujúcich pretekoch by mu nemalo nič brániť v tom, aby znovu bojoval o najvyššie pozície. Minuloročnú kvalitu vytiahol Alexander Loginov, ale presvedčil sa, že hlavná konkurencia je výborne pripravená a v tomto smere sa bude musieť postupne zlepšovať.     
Šiesti najlepší muži nedeľňajšieho šprintu. (Autor: Petr Slavík)
S dvomi chybami, ale po vynikajúcom behu, štvrtom najrýchlejšom, sa ukázal na šiestom mieste Johannes Kühn a svoj veľký talent okamžite predviedol mladý nórsky biatlonista Johannes Dale, ktorý urobil len jednu chybu a v behu podal tiež veľmi slušný výkon. Do spoločnosti najlepších sa dostali aj Bjöntegaard, Iliev, Eberhard a všetkých troch podržala najmä bežecká časť. Najlepší výsledok si vylepšil Talian Thomas Bormolini

Skúsený Simon Eder zas vôbec nezvládol streľbu v stoji, kde urobil až štyri chyby, čo ho zaradilo na celkovú 87. priečku. 


Slováci prepadli, ostali bez bodového zápisu

Ako prvý sa na trať vydal Martin Otčenáš. Ležku zvládol rýchlo, ale prostredný terč nepadol. To bol problém, pretože strata na trati sa už šplhala k minúte. Ani stojka nebola dobrá. Minul dokopy tri terče a bol príliš vzadu. S mankom takmer troch minút ho klasifikovali na 80. pozícii. "Ach, nebolo to dobré. Ležka ešte ako-tak, ale stojku som mal zvládnuť lepšie. Prišiel taký poryv vetra, mal som chvíľočku vyčkať. Prvá rana mi tam úplne uletela. Na trati to bolo miestami také, že som sa aj chytal, ale niekde som mal pocit, že úplne stojím."

V tretej štartovej skupine sme mali Tomáša Hasillu s Michalom Šímom. Tí nezajazdili dobrý závod, rovnako ako Otčenáš. Ležka Šímu dopadla typicky slovensky, teda vyzeralo to nádejne, ale posledný terč minul. Takže namiesto toho, aby bol niekde okolo 45. miesta, v neúprosnej konkurencii mu patrila až 80. pozícia. No Michal postupne spomaľoval. Už sa to dalo zvrátiť iba čistou streľbou v stoji. Neprišla. Dve chyby ho zosunuli do predposlednej desiatky poradia s mankom 2:40. V závere úplne odpadol a preteky uzavrel na nepopulárnom stom mieste.

Ani Hasilla nebol spokojný so včerajším výkonom, nasledovala katastrofa s tromi chybnými výstrelmi a spytovanie svedomia v trestnom okruhu, kde si odbehol až 450 metrov. Katastrofálny úvod sezóny. V druhom kole veľmi mierne zrýchlil a nasrdený sa pustil do stojky, kde to vo svižnom tempe padalo, ale posledný terč neposlúchol. Škoda, aspoň trochu by odčinil zlý pocit. V závere ho klasifikovali na 91.mieste s vyše trojminútovou stratou. "Neviem ešte čo sa stalo na tej ležke. Fúkalo, tak som upravil mieridlá, no vyzerá to tak, že to boli moje chyby, nejaké strhnuté rany. Mrzí ma to, lebo to sa nestáva. Práveže stojka býva u mňa kritickejšia. Dva dni po sebe mi tu ležka nevyšla a začína ma to štvať. Budem s tým musieť niečo spraviť za tieto dva dni do vytrvalostných pretekov."

Šimon Bartko mal včera voľno a zaujímavé je, že v Östersunde ešte nikdy nenastúpil. Čakala ho teda menšia dvojitá premiéra. No ani on nás nevytrhol z biedy. Na úvodných 3300 metroch zaostal až o 50 sekúnd. Navyše, streľba mu robila problémy, takže dúfali sme v prekvapenie. Neprišlo. Minul druhý terč. S mankom 1:15 bol tak až v deviatej desiatke. V druhom kole mierne zrýchlil a skúsil ešte aspoň vyhrať súboj o najlepšieho Slováka. Minul však ďalšie dva terče, a tak mal rovnakú bilanciu ako Otčenáš so Šimom 1+2. Nepohol sa tak z deviatej desiatky. No pohol sa vďaka slušnému záverečnému kolu. Stratil v ňom iba 31 sekúnd, čo bolo dnes najlepšie slovenské kolo a posunul sa na aj tak nepríjemnú 76. pozíciu (+2:46). Aspoň bol najvyššie z našich. Pre portál Biatlon-info.sk sa vyjadril takto: "Na trati som nebol vo svojej koži. Hlavne v prvom kole som sa cítil ako úplne nerozbehnutý. Nevedel som zrýchli. Až postupne sa mi nohy akoby uvoľnovali a posledné kolo už bolo celkom fajn. Ono to pôjde. Verím tomu. Treba sa len dostať do tempa."


Foto: Bratia Johannes a Tarjei Bøovci (Autor: Petr Slavík)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára