Premiérový triumf pre Hauserovú, Horvátová si vylepšila maximum - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

21. januára 2021

Premiérový triumf pre Hauserovú, Horvátová si vylepšila maximum

Rakúšanka Lisa Theresa Hauserová zažíva životnú sezónu. Po dvoch bronzových umiestneniach si v talianskom Antholzi v úvodných vytrvalostných pretekoch vyjazdila kariérne maximum. Na stupňoch víťazov ju doplnili Ukrajinka Julia Džimová s Francúzkou Chevalierovou-Bouchetovou. Zo Sloveniek nebodovala žiadna reprezentantka, najvyššia sa umiestnila Henrieta Horvátová s výborným výsledkom.


Komplikácie nórskych žien

Prvou z veľkých favoritiek pretekov bola Marte Røiselandová s číslom 8. Na čele celkovej klasifikácie mala Nórka pred týmito pretekmi náskok 19 bodov pred svojou krajankou Tiril Eckhoffovou. Prvú položku vybielila, napodobnila ju aj ďalšia Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Eckhoffová ale na úvodnej ležke pripísala prvú chybu. Rovnaký trest o niekoľko sekúnd čakal Nemku Denise Herrmannovú, ako aj prvú Francúzku na štarte Chloé Chevalierovú.


Røiselandová v stojke urobila hneď dve chyby a rázom ju to posunulo hlbšie vo výsledkoch. To Tandrevoldová zastrieľala opäť čisto. O niekoľko sekúnd neskôr Tiril Eckhoffová minula ďalšie dva terče, a teda nedokázala využiť chybu Røiselandovej. Anaïs Chevalierová-Bouchetová je zatiaľ prvou Francúzkou, ktorá vyčistila všetky terče. Úradujúca majsterka sveta vo vytrvalostných pretekoch Dorothea Wiererová si dovolila urobiť na ležke jednu minelu. Horšie je, že špecialistka na túto disciplínu, Švédka Hanna Öbergová, robí dve chyby, a preto je rýchlo mimo hru o predné priečky.

Foto: Hanna Öbergová si v dnešných pretekoch vyjazdila až 29.miesto, na ktorom sa podpísala predovšetkým nepresná streľba.  (Autor: Christian Manzoni/IBU)


Životný úspech Hauserovej

Nórka Marte Røiselandová v druhej ležke opäť urobila chybu a rozlúčila sa so svojimi nádejami na víťazstvo. Francúzka Justine Braisazová-Bouchetová zároveň neurobila pri prvých dvoch streľbách žiadnu chybu. Rovnako zastrieľala Ingrid Landmark Tandrevoldová na svojej druhej položke. Medzi ďalšími biatlonistkami, ktoré ešte neurobili v prvých dvoch streľbách chybu sú Anaïs Chevalierová-Bouchetová a Lisa Theresa Hauserová. Dorothea Wiererová dobehla manko s jednou minelou a druhú položku vyčistila.


Na tretej streľbe uspela bez chyby Justine Braisazová-Bouchetová aj Anaïs Chevalierová-Bouchetová. Dve francúzske ženy preto zostávajú vo veľmi dobrom postavení a zároveň vyťažili z chyby Rakúšanky Lisy Theresy Hauserovej. Tretiu položku úplne spackala zatiaľ bezchybná Nórka Ingrid Tandrevoldová, keď netrafila tri terče. Dorothea Wiererová opäť vybielila všetky terče.


Poslednú ranu na stojke nezvládla Francúzka Chevalierová-Bouchetová. Napriek tomu sa jej podarilo uchmatnúť pódium, s dobrým tretím miestom. To oveľa lepšie zvládla stojku Hauserová. Rakúšanka, ktorá bola rýchlejšia na lyžiach, si vybojovala víťazstvo prvýkrát v kariére. V dosiahnutí tohto úspechu jej nezabránila ani chybujúca Wiererová či Braisazová-Bouchetová. Mimo dohľadu kamier zastrieľala ako jediná všetky štyri položky Julia Džimová z Ukrajiny a zaradila sa na druhú priečku za Hauserovú. Potvrdila tak, že tento typ pretekov jej mimoriadne svedčí.

Foto: Pódium ženských vytrvalostných pretekov (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Spŕška vylepšených kariérnych maxím

Maximum si vylepšila okrem L.T.Hauserovej aj Janina Hettichová (5.). Táto dvadsaťštyriročná Nemka urobila na poslednej položke jedinú chybu v pretekoch a dnes vytrvalostné preteky z Nemiek zvládla najlepšie. Spokojné môžu byť aj reprezentantky z Ruska. Jevgenija Pavlovová vyrovnala 6.miestom kariérne maximum, hneď za ňou dobehla Svetlana Mironovová (7.) a Uliana Kaiševová (9.). Trojica reprezentačných kolegýň zastrieľala rovnako - netrafili 2 z 20 terčov. 

Výrazne sa dopredu prebojovala aj Marion Deigenteschová. Mladá Nemka, ktorá dostávala príležitosť prevažne v IBU Cupe dnes predviedla životný výkon, keď sa v cieli objavila na 11.mieste. S oboma Nemkami budú musieť nemeckí tréneri počítať v pravidelných atakoch medzi elitu. Bude zaujímavé sledovať, ktoré ženy budú nominované na šampionát v Pokljuke. O jedno miesto posunula svoje maximum aj Rakúšanka Dunja Zdoucová (11.) s jednou chybou. 


Svoj najlepší výkon podala zo Sloveniek Henrieta Horvátová, keď na víťaznú Hauserovú zaostala o 5:23 minúty s dvomi chybami. V cieli bola klasifikovaná ako 52. Ďalšie Slovenky neuspeli najmä bežecky. 70. Veronika Machyniaková urobila v streľbe rovnako 2 chyby a 90. Aneta Smerčiaková sa mýlila až šesťkrát.

Foto: Henrieta Horvátová na strelnici. (Autor: Igor Stančík/SZB)



Výsledkový servis

Foto: Lisa Theresa Hauserová (Autor: Kevin Voigt)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára