Letné MS: Veľký český deň a zisk až piatich medailí, Sklenárik s Fialkovou na malom pódiu (veľký súhrn dňa + vyjadrenia) - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

29. augusta 2021

Letné MS: Veľký český deň a zisk až piatich medailí, Sklenárik s Fialkovou na malom pódiu (veľký súhrn dňa + vyjadrenia)

V záverečný deň šampionátu na kolieskových lyžiach v Novom Meste na Morave si všetky kategórie zasúťažili v stíhacích pretekoch. Štartovalo sa podľa včerajších výsledkov zo šprintu, rozdielom boli len polovičné odstupy na štarte. 

Dnešok si úplne podmanili domáci reprezentanti, z ktorých vzišli traja majstri sveta v stíhacích pretekoch. Zároveň potešili zaplnenú Vysočina Arenu piatimi cennými kovmi. Slovenské farby ostali tesne za medailovými priečkami - štvrtému Sklenárikovi sa nepodarilo zopakovať medailovú radosť a piate miesto zo superšprintov zopakovala Paulína Fialková, ktorá odchádza z Česka medailovo naprázdno.


Stíhacie preteky junioriek (štart o 11:15)

Dvojnásobnou majsterkou sveta v letnom biatlone sa stala Anastasia Ševčenková z Ruska. Po víťazstve v šprinte ovládla o pol minúty aj nedeľňajšie stíhačky a pridala tak šiesty cenný kov z týchto MS pre Rusko. Najrýchlejšou ženou bola víťazka superšprintov a dnes tesne pod pódiom Anastasia Gorejevová. Rusky opäť raz potvrdili fazónu na kolieskových lyžiach. 

Medaily sa v posledný deň dočkala Rumunka Eniko Martonová, ktorá uspela aj napriek slabej 55% streleckej úspešnosti z minulej sezóny, ale za to bola na strelnici vôbec najrýchlejšou. Včera bola štvrtá, dnes vystúpala na striebornú priečku. Po dvoch striebrach berie bronz Sanita Bulinová

Do najlepšej dvadsiatky sa zmestili štyri naše juniorky, aj keď s veľkou stratou presahujúcou dve minúty. Posun o štrnásť miest zaznamenala Zuzana Remeňová, na strelnici nezostrelila tri terče a v cieľovej rovinke ešte bojovala s Češkou Jandovou o elitnú desiatku. Napokon na ňu nestačila a obsadila najlepšie umiestnenie na MS. Polepšila si aj jej sestra Mária Remeňová a skončila trinásta. 
Foto: Zuzana Remeňová (Autor: Igor Stančík/SZB)
Ema Kapustová netrafila v prvej streľbe hneď dva terče, čo ju priveľmi nepotešilo. V ďalších streleckých položkách sa už posúvala na konečné 15. miesto. Sedemnásta dobehla Júlia Machyniaková a so štyrmi chybami obsadila 26. miesto Henrieta Horvátová, ktorej sa účinkovanie vo Vysočina Arene nepodarilo podľa predstáv.

Stíhačka juniorov predstavovala súboj medzi Českom a Slovenskom. Víťaz zo šprintu Tomáš Mikyska sa na ležkách pretrápil (3+2), stojky už vynuloval a tento zápis ho katapultoval dopredu. Záverečný ovál zvládol poháňaní domácimi fanúšikmi najlepšie, rovnako ako druhý Jonáš Mareček a tretí Vítězslav Hornig. Česi mohli sláviť medailový triple a do konečného hodnotenia medailových ziskov k ôsmim kovom pripísali jedenásty. 

Zo štvrtého miesta sa do dnešných pretekov kvalifikoval Tomáš Sklenárik, bronzový medailista zo šprintu chcel aj dnes pomýšľať na pódiové umiestnenie. Úvodné dve položky začal bezchybne a držal sa vpredu. Prišli však dve zaváhania na oboch stojkách a popri nabudených Čechoch sa mu v poslednom kole rozpustili medailové ambície. Z Nového Mesta však odchádza z bronzom a skúsenosťami do zimy. 
Foto: Tomáš Sklenárik (Autor: Igor Stančík/SZB)

Z ostatných Slovákov skončil Peter Golian 37., Bruno Melicher 39. a dvojica Filip Bury - Sebastián Ilavský na posledných dvoch miestach 42., resp. 43. Snáď sa to do zimy zlepší, keď sa bude bojovať o účasť na juniorských MS v Spojených štátoch. 


Stíhacie preteky žien (štart o 15:30)

Markéta Davidová rozjasala zaplnenú Vysočina Arenu a vybojovala ďalší triumf v stíhacích pretekoch po striebre v šprinte a zlate v superšprinte. Ležky zastrieľala za 2+1, desať ďalších striel už vybielila a mohla bojovať o zlato. Boj zviedla s Juliou Džimovou, ktorá na Makulu v záverečných metroch nestačila. Zopakoval sa tak boj z piatku, keď jej Davidová v záverečnom stúpaní na štadión odskočila. Češka tak získala ďalšie zlato a Ukrajinka druhé striebro. 

Jedinou bezchybnou strelkyňou bola Tamara Derbuševová z Ruska štartujúca ako šestnásta. Stačilo jej to na 3. priečku pred štvrtú Moniku Hojniszovú-Staręgovú a piatu Paulínu Fialkovú, ktorá nechala na stojkách po jednom nezostrelenom terči. Na malé pódium sa zmestila aj ďalšia Ruska Svetlana Mironovová


Stíhacie preteky mužov (štart o 17:15)

Najväčší favorit na víťazstvo Michal Krčmář bez problémov získal ďalšie zlato na domácom šampionáte, pre českú družinu historické, pretože v letných šampionátoch nikdy nezískali 7 zlatých medailí. V stíhačke nemal konkurenta a hoci minul jeden terč na poslednej položke, v poslednom kole mohol oslavovať. 

„Dva tituly sú veľmi príjemné, ale zostávam nohami na zemi. Viem, aká tu bola konkurencia. A podľa poradia Svetového pohára som bol favorit. Teší ma, že som túto rolu naplnil," povedal 30-ročný rodák z Vrchlabí a dvojnásobný majster sveta v letnom biatlone. 

Pre Belgicko vybojoval po bronze druhý cenný kov Florent Claude. So stratou 15 sekúnd na Krčmářa si rozdal boj o striebro s Rusom Jaroslavom Kosťukovom, v ktorom napokon pred divákmi uspel. Úspešný deň potvrdili ďalší Česi - 5. miestom Mikuláš Karlík (+18,4 s) a ďalším 8. miestom Jakub Štvrtecký (+28,4 s). 


Strieborný zo šprintu Matej Baloga štartoval s odstupom piatich sekúnd za Krčmářom. V prvom kole ho dobehol a zahájili streľbu takmer súčasne. Slovákovi ušiel posledný terč a stále mohol pomýšľať na medaily. Na druhej ležke zastrieľal čisto a držal sa na prvých priečkach. Na trati mu ale výrazne dochádzali sily, pravdepodobne po prepálenom prvom kole. Bolo to veľmi cítiť a aj keď parádne zvládol poslednú položku a s celkovou bilanciou 1+0+0+0 mal šancu na najlepšiu päťku, skôr sme sa báli, či uháji desiatku. 

Michal Šíma hneď v úvodnej položke nechal tri nespadnuté terče, zmenili sa mu podmienky a necvakal narozdiel od iných pretekárov. Prepadol sa do druhej desiatky a už sa mu nepodarilo prebojovať dopredu. Do cieľa prišiel osemnásty so stratou 1:10,5 min. Tomášovi Hasillovi so Šimonom Bartkom preteky nevyšli strelecky - Tomáš urobil 6 a Šimon až 8 chýb. 

1.miesto - Česká republika (7-4-2) 
2.miesto - Rusko (3-1-4)
3.miesto - Rumunsko (1-1-1)
4.miesto - Poľsko (1-0-0)
5.miesto - Lotyšsko (0-2-1)
6.miesto - Ukrajina (0-2-0)
7.miesto - Belgicko (0-1-1)
7.miesto - SLOVENSKO (0-1-1)
9.miesto - Slovinsko (0-0-2)

Letné podujatia vyvrcholia exhibíciou Martina Fourcada na začiatku septembra, na ktorej bude štartovať aj Paulína Fialková. Podrobnejšie informácie o účastníkoch a súťaži prinesieme v priebehu týždňa. 

Hlavné foto: Českí juniori obsadili kompletné pódium. (Autor: Petr Slavík)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára