Predsezónne testovacie preteky: Slovenskí biatlonisti si zmerajú sily so Švédmi a Talianmi, Nórsko privíta rivalov z Francúzska a Česka - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

12. novembra 2021

Predsezónne testovacie preteky: Slovenskí biatlonisti si zmerajú sily so Švédmi a Talianmi, Nórsko privíta rivalov z Francúzska a Česka


Ako býva zvykom, dva týždne pred štartom Svetového pohára sa odohrajú v Nórsku a vo Švédsku testovacie preteky. Zúčastnia sa aj slovenskí biatlonisti, ktorí v Idre vyzvú domácich Švédov a Talianov. 

Sjusjøen: Bez JT Bøa dostanú šancu aj Česi

Minulý ročník si vzájomne zmerali sily len domáci Nóri kvôli covidu-19. Z dvoch výhier sa radovala Marte Olsbuová Røiselandová, z mužov boli najlepší Tarjei Bø a Vetle Christiansen. Tentokrát už tradičný "Sesongstart Skiskyting" prebehne podľa plánov a v plnej paráde. Na štart sa okrem domácich borcov postavia kompletné reprezentácie Česka a Francúzska. Nechýbajú ani Ukrajinky, ktoré ešte viac zdramatizujú súboje. Na štart sa nepostaví Johannes Thingnes Bø, ktorý je nachladnutý. 


Všetko začne v sobotu šprintmi a testovacie preteky ukončia v nedeľu hromadné štarty. Strelnica v Sjusjøene má 40 stavov, takže do hromadných štartov môže ísť viac pretekárov. U žien to bude tak, že prvých 40 odštartuje spoločne a ďalšie biatlonistky budú nasledovať s odstupom minúty a pol. Muži pôjdu na dvakrát. Do pretekov B zasiahne 80 biatlonistov, pričom polovica si dá pred prvou streľbou dve kolá. Preteky A sa pôjdu podľa štandardných pravidiel, len so 40 účastníkmi.

Preteky odvysiela naživo nórska NRK. Rozpis pretekov a štartové listiny nájdete nižšie. Online výsledky (datacenter) je možné sledovať na tomto odkaze

Idre: Slováci budú chcieť zažiariť v nových kombinézach medzi domácimi Švédmi

Prvé preteky sezóny sa uskutočnia v Idre. Na štart sa na pretekoch "Sverigepremiären" postavia Švédi, Taliani, Švajčiari, Lotyši a nebudú chýbať ani slovenskí reprezentanti. Vyskúšajú si tak pretekať vo švédskom stredisku, ktoré hostí prvé kolo nižšieho IBU Cupu už o necelé dva týždne. 

Výhru v šprintoch a skrátených vytrvalostných pretekoch z minulého ročníka obhajujú Hanna Öbergová a Sebastian Samuelsson. Tentokrát by sa mali medzi favoritov radiť aj Taliani Dorothea Wiererová Dominik Windisch alebo Švajčiar Benny Weger.


Do súbojov zasiahne aj sedem slovenských mužov a žien. Pätica mužov pozostáva z rýchleho juniora Tomáša Sklenárika (č.3), ktorý na letných MS v Novom Meste na Morave získal bronz zo šprintu a štvrtú priečku zo stíhacích pretekov a bude bojovať o nomináciu na úvodné preteky Svetového pohára. Na štarte bude aj strieborný z letných MS Matej Baloga (č.17), skúsenosti predvedie Tomáš Hasilla (č.24), formu bude hľadať Šimon Bartko (č.42). Do bojov zasiahne aj najlepší Slovák minulej sezóny Michal Šíma (č.54). Zo žien budú štartovať sestry Fialkové - Ivona Fialková s číslom 144, Paulína Fialková má 148. 

Aj tieto preteky pobežia naživo, konkrétne na švédskej televízii SVT. Cez tento odkaz je možné sledovať preteky aj v SR.

Program víkendových pretekov

Sobota 13. 11.
9:15 - Idre - Šprint mužov ( štartová listina )
11:15 - Idre - Šprint žien ( štartová listina )
11:40 - Sjusjøen - Šprint žien ( štartová listina )
13:55 - Sjusjøen - Šprint mužov ( štartová listina )

Nedeľa 14. 11.
9:30 - Idre - Skrátené vytrvalostné preteky mužov
10:45 - Sjusjøen - Hromadný štart mužov B
11:40 - Idre - Skrátené vytrvalostné preteky žien
12:30 - Sjusjøen - Hromadný štart žien
14:15 - Sjusjøen - Hromadný štart mužov A

Zdroje: skidskytte.se, K.Halberštádt

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára