MS Pokljuka: Bezchybná Davidová ovládla vytrvalostné preteky. Malý glóbus našiel svoje majiteľky - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

16. februára 2021

MS Pokljuka: Bezchybná Davidová ovládla vytrvalostné preteky. Malý glóbus našiel svoje majiteľky

Markéta Davidová zahodila trápenie a víťazí na Majstrovstvách sveta vo vytrvalostných pretekoch. Vybojovala prvú zlatú medailu pre českú výpravu. Striebro berie Hanna Öbergová, bronz si zaslúži Ingrid Landmark Tandrevoldová z Nórska. Táto disciplína spoznala aj celosezónne víťazky. 

Druhá individuálna výhra pre Davidovú

V početných chybách takmer všetkých biatlonistiek dnes na strelnici naopak našla streleckú pohodu Markéta Davidová. Iba dve ženy z 98 pretekárok neurobili žiadnu chybu na strelnici, k Češke sa pridala rovnako bezchybná 25. Galina Višnevská-Šeporenková. Tá však bola oveľa pomalšia.

Dvadsaťštyriročná Davidová prelomila trápenie z predošlých pretekov, keď okrem bezchybnej streľby zaznamenala aj druhý najrýchlejší bežecký čas. Pre našich západných susedov vybojovala prvú zlatú medailu. Je to vôbec prvá Davidovej majstrovská medaila a druhé víťazstvo vo Svetovom pohári.
Víťazná radosť českého tímu z prvej medaily na šampionáte. (Autor: Christian Manzoni)

Za zlatom mala výborne nakročené aj majsterka sveta z tejto disciplíny Hanna Öbergová. Švédka však urobila chybu pri tretej zastávke na strelnici a z hry o víťazstvo bola razom preč. S minútou na svojom konte prišla do cieľa so stratou necelých 28 sekúnd na Davidovú. Pre svoju krajinu vybojovala štvrtý cenný kov z MS. V priebežnom hodnotení Svetového pohára sa zároveň posunula na druhú priečku za Tiril Eckhoffovú


Azda nikoho neprekvapí, že najúspešnejšou krajinou šampionátu je zatiaľ Nórsko s tromi zlatými a jednou bronzovou medailou. Druhý bronz do nórskej bilancie pridala tretia nórska žena Ingrid Landmark Tandrevoldová. Dvadsaťštyriročná Nórka sa raz zmýlila na stojke.

Foto: Ingrid Landmark Tandrevoldová (Autor: Christian Manzoni)


Švajčiarske super výkony, líderka SP so štyrmi chybami

Veľmi podarené preteky zažili švajčiarske ženy. Všetky štyri štartujúce Švajčiarky sa dokázali umiestniť v prvej dvadsiatke. Najvyššie sa postavila najskúsenejšia a dnes šiesta Selina Gasparinová. Jednu chybu na poslednej položke nechala Irene Cadurischová, ktorá vyrovnala svoje individuálne maximum (8.miesto). Darilo sa aj 12. Lene Häeckiovej a 19. Elise Gasparinovej. Švajčiarske reprezentantky budú silným článkom sobotňajšej štafety a môžeme od nich čakať útok pokojne aj na medailové priečky. 

Vytrvalostné preteky sa nepodarili 23. Tiril Eckhoffovej, ktorá urobila až 4 omyly. Táto disciplína jej dlhodobo nesvedčí. Medailu nevybojovalo ani Nemecko, najlepším výsledkom bola 7. priečka Franzisky Preußovej


Malý glóbus získavajú dve biatlonistky

Dnes sa rozdali malé glóbusy za vytrvalostné preteky. Po odčítaní najhoršieho sezónneho výsledku sa zo zisku môžu tešiť dve biatlonistky, ktoré dosiahli zhodne 103 bodov Lisa Hauserová a Dorothea Wiererová. Rakúšanka tak získava svoj prvý glóbus v kariére, Wiererová štvrtý. 

Paulína so štrnástym bežákom, na streľbe pohorela

Od úvodných dvoch streleckých položiek sa to pre Paulínu Fialkovú nezačalo vyvíjať ružovo. Na ležke nechala dva, na stojke tri terče, čo pre ňu znamenalo päť minútovú penalizáciu v pretekoch. S treťou a štvrtou položkou si poradila a s výborným štrnástym bežeckým časom sa zaradila na 50. miesto. Keďže nebodovala, nekvalifikovala sa ani do hromadného štartu. Čo je pozitívne, je stúpajúca bežecká forma, v streľbe sú jej percentá na hodnote 71%. 

Ani 79. Ivona Fialková so siedmimi chybami nezažiarila, pretekmi sa bežecky i strelecky pretrápila 89. Veronika Machyniaková. Slovenský tím sa po dnešku prepadol v rebríčku národov na 19. priečku. 


Medailová bilancia na MS

  1. nor Nórsko (3-0-2)
  2. fra Francúzsko (1-2-2)
  3. swe Švédsko (1-2-1)
  4. cze Česká republika (1-0-0)
  5. aut Rakúsko (0-2-0)
  6. blr Bielorusko (0-0-1)

Výsledkový servis

Foto: Markéta Davidová (Autor: Petr Slavík)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára