Sestry Fialkové nepodpísali reprezentačnú zmluvu. Vynechajú Svetový pohár? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

15. novembra 2018

Sestry Fialkové nepodpísali reprezentačnú zmluvu. Vynechajú Svetový pohár?

Paulína Fialková, Ivona Fialková

Paulína a Ivona Fialkové musia dva týždne pred štartom novej sezóny riešiť problémy so SZB. Odmietajú podpísať zmluvu o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie v tom znení, ako ju predložil Slovenský zväz biatlonu (SZB), a tak by v súčasnej dobe nemohli pretekať vo Svetovom pohári.

Podpísali všetci okrem Fialiek 

Podpis zmluvy je základnou podmienkou Prezídia Slovenského zväzu biatlonu pre reprezentovanie športovcov na medzinárodných podujatiach. Zmluvu podpísali všetky reprezentačné tímy vrátane trojnásobnej olympijskej medailistky Anastasie Kuzminovej.

Viceprezident zväzu a bývalý úspešný reprezentant Marek Matiaško predpokladá, že zväz neustúpi. Podľa neho nie je možné, aby niektorí mali individuálnu zmluvu. Pripúšťa, že Paulína a Ivona Fialkové skrátka nebudú akreditované pre úvodný Svetový pohár v Pokljuke.

Dukla podporila svoje zverenkyne

Do sporu sa zapojila aj banskobystrická Dukla, ktorá zaisťuje 61% nákladov na prípravu. Zväz dodáva 32%. "Chyba nastala v neskorej príprave zmluvy, ktorú zväz vo finálnej podobe schválil až na svojom zasadnutí 14. 9. 2018. V tejto dobe už reprezentantky absolvovali viac ako polovicu prípravy. Považujeme za neseriózne zo strany zväzu podávať návrh na zaradenie športovcov do strediska bez toho, že by nás uvedomili o možnosti vzniku podobnej situácie, " píše sa vo vyjadrení VŠC Dukla Banská Bystrica.

Súvisiaci obrázok V čom je problém?

Situáciou sa viac zaberal Denník Šport, podľa ktorého ide hlavne o nesúlad u marketingových záležitostí. Jadro problému môže byť podobné ako v nedávnej kauze českej snoubordistky Ester Ledeckej. Zo svojho pohľadu nevýhodné zmluvy predtým riešili napríklad aj slovenskí lyžiari na čele s Veronikou Velez-Zuzulovou.

Do sporu sa pridal aj Peter Fialka, otec biatlonistek. "Zväz z nepochopiteľných dôvodov odmieta do predložených návrhov zaradiť pre nás najpodstatnejší bod, a to garanciu účasti trénerov Murínová, Bajčičák a fyzioterapeuta Jambora na reprezentačných akciách v rovnakom rozsahu ako v predchádzajúcich sezónach a naopak má voči mojim dcéram neprimerané osobnostné nároky, ktoré nemajú žiadnu súvislosť s reprezentáciou krajiny, " napísal v otvorenom liste.

Vyjadrenie k zmluve sestier Fialkových

Spor medzi oboma stranami pokračuje a môže sa stať, že sestry nestihnú začiatok novej sezóny Svetového pohára. Ten je na programe 2. decembra v slovinskej Pokljuke.

Sestry Fialkové sa aktuálne pripravujú na novú sezónu vo švajčiarskom Lenzerheide, odkiaľ sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadrili k celej situácii.

„V súvislosti s medializovanými informáciami Slovenského zväzu biatlonu ohľadom nepodpísania Zmluvy o reprezentácii Slovenska musíme po obrovskom množstve dezinformácií v médiách povedať, že pravidlá zväzu zakazujú vyjadrovať sa športovcom v jeho neprospech, a my tak aktuálnu situáciu nemôžeme hlbšie komentovať a ani dokladovať konkrétnymi faktami.“ vyjadrila sa staršia zo sestier.

Zároveň dodáva: „Neostáva nám tak nič iné, ako plne dôverovať nášmu zamestnávateľovi VŠC Dukla Banská Bystrica a nášmu právnemu zástupcovi advokátskej kancelárií Garant Partner Legal, ktorí sa naďalej snažia so zväzom dohodnúť. Chceme Vám všetkým zdôrazniť, že možnosť reprezentovať Slovensko, možnosť prezentovať biatlonový zväz, jeho sponzorov a partnerov je pre mňa otázkou cti, športovej hrdosti a vďaky za podmienky, ktoré mi boli doteraz vytvorené. Od začiatku tohto sporu deklarujeme, že so všetkými časťami zmluvy definujúcimi naše povinnosti pri športovej reprezentácii Slovenska bezvýhradne súhlasíme.“

„Rovnako bez výhrad akceptujeme všetkých reklamných partnerov zväzu. Budeme ich počas reprezentačných akcii s hrdosťou prezentovať aj napriek tomu, že nám za to podľa zväzovej zmluvy neprináleží žiadna odmena. Sú však veci, ktoré nemôžeme akceptovať. Biatlonový zväz o nich vie a my sme do dnešného dňa od nich neobdržali žiadnu odpoveď.“

Dôjde k rozviazaniu reprezentácie Slovenska?

„Verím, že aj keby samotný proces nedopadol úspešne a zväz by nám zakázal reprezentovať Slovensko, bude príklad nášho príbehu signálom, že nie je zlučiteľné so základnými princípmi športu podmieňovať právo reprezentovať svoju domovinu podpísaním zmluvy, o ktorej nie je možné diskutovať, zmluvy ktorá reprezentáciu podmieňuje obchodom so športovcami.“



„V tomto prípade je šport na Slovensku na zlej ceste. Veríme, že tento pre nás zásadný rozpor kompetentní ľudia vyriešia tak, aby sme sa mohli my športovci sústrediť na čo najlepšie výkony v silnej svetovej konkurencii,“ znie vyhlásenie, pod ktorým sú podpísané obe sestry.

Na vyriešenie celej situácie zostáva už len minimum času. Štart sezóny 2018/19 je naplánovaný na 2.decembra. Ak by obe strany nenašli zhodu, utrpel by biatlon aj jeho fanúšikovia.


Foto: Paulína Fialková a Ivona Fialková (Autor: P.Fialková) Zdroje: biathlon.sk , dukla.sk , Šport.sk, Pravda.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára