Preview ženy: Prekoná niekto rýchle duo Kuzminová a Mäkäräinenová? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

1. decembra 2018

Preview ženy: Prekoná niekto rýchle duo Kuzminová a Mäkäräinenová?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kuzmina 2018

V minulej sezóne nebolo o najlepšej žene celkového hodnotenia rozhodnuté ešte v posledných pretekoch. Súboj bol napínavý až do samého záveru. Bude sa podobná situácia odohrávať aj tento ročník?

Najväčší súboj sa odohrával medzi Kaisou Mäkäräinenovou, Anastasiou Kuzminovou a Darjou Domračevovou. Zo súboja o výhru už skôr vypadla, hlavne kvôli zdravotným problémom, očakávaná kandidátka Laura Dahlmeierová, ktorá ako už vieme, nenastúpi do úvodných troch podnikov SP. 

ČÍTAJ TIEŽ: Dahlmeierová do konca roka mimo súťaží, najskôr sa vráti v januári

Do vlaňajšej sezóny vôbec nenastúpila Gabriela Koukalová. Rozhodnuté nebolo ešte ani pred poslednými pretekmi a dokonca ani po poslednej streľbe! V závode s hromadným štartom v Ťumeni, ktorý vyhrala Darja Domračevová a ešte tým tak zaútočila na možný triumf, nakoniec Kaisa Mäkäräinenová vďaka šiestemu miestu porazila s dostatočným bodovým náskokom Kuzminovú, odrazila nápor Domračevovej a iba o tri body získala veľký krištáľový glóbus pred druhou Kuzminovou a o 18 bodov pred treťou Domračevovou. Dúfajme teda, že aj nová sezóna svetového pohára prinesie čo najviac napínavých pretekov, a že sa o celkovej víťazke svetového pohára bude rozhodovať opäť až v samotnom závere.

A ktoré pretekárky podľa redakcie Biatlon magazínu budú usilovať o zisk veľkého krištáľového glóbusu? Vybrali sme 10 najpravdepodobnejších kandidátok na víťazstvo, ale keďže je biatlon veľmi nepredvídateľný šport, ako sme mali mnohokrát šancu vidieť, zdravotné komplikácie môžu skomplikovať cestu za poprednými priečkami. Pridali sme preto aj skupinku biatlonistiek, ktoré budú tzv. čiernymi koňmi a za ideálnej konštelácie môžu zasiahnuť do bojov o najvyššie pozície.


10 najväčších favoritiek

1. Kaisa Mäkäräinenová

V skupine najväčších favoritiek určite nemôže chýbať obhajkyňa víťazstva Kaisa Mäkäräinenová. Fínka sa nakoniec rozhodla pokračovať v kariére, a keďže každoročne patrí k najrýchlejším bežkyniam a nemáva narozdiel od Laury Dahlmeirovej tak často zdravotné problémy, tak s ňou musíme určite počítať znovu na popredných priečkach.

Otázkou teda len bude, či ako prvá žena od sezóny 2001/2002 a Magdalény Forsbergovej, obháji výhru v SP? Počas minuloročnej sezóny vylepšila streľbu až takmer k 85%, ak sa jej podarí túto úspešnosť zopakovať a udrží rýchlosť behu, tak by to nemuselo byť nereálne.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kAISA MAKARAINEN 2018


2. Anastasia Kuzminová

Druhou možnou adeptkou na zisk prvého veľkého krištáľového glóbusu môže byť slovenská zverenkyňa a trojnásobná olympijská medailistka z Pchjongčchangu, ktorú trénuje manžel Daniel Kuzmin. V minuloročnej sezóne ešte viac zrýchlila svoj beh a patrila medzi najrýchlejšie bežkyne Svetového pohára, streľba však bola často nevyrovnaná (81%) a po skvelom závode niekedy nasledovali menej vydarené preteky. Po takej úspešnej sezóne prišli otázky, či bude pokračovať, alebo skončí na vrchole. Napokon sa ešte rozhodla pokračovať. Ak udrží rýchlosť behu a streľbu stabilizuje a posunie priemer k 85%, tak bude ťažko k porazeniu. Pomôcť by jej k tomu mala aj spolupráca s novým trénerom Tomášom Kosom.


"Keď vidí, že si viem poradiť sama, nechá ma tak, ale keď vidí, že už si hľadám pomoc, príde a povie: Nasťa, rob to tak a tak," vravela Anastasia o novom trénerovi v rozhovore pre RTVS. 

Pôvodné informácie hovorili o tom, že v Pokljuke vynechá úvodné miešané štafety aj vytrvalostné preteky tak ako tomu bolo vlani, no posledné šumy hovoria o tom, že v stredu možno predsa len nastúpi. Je to teda otvorená otázka. Zaujímavosťou je, že stačí jej získať už iba 124 bodov k prekonaniu hranice 5000 bodov v pretekoch svetového pohára.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt anastasia kuzminová

3. Dorothea Wiererová

Doro, tak ako ju prezývajú takmer všetci, patrí dlhodobo k veľmi presným streľkyniam (vlani 86%) a keďže jej streľba býva navyše veľmi rýchla, kompenzuje tým o niečo pomalší beh, než majú najrýchlejšie ženy zo svetovej špičky. Jej cieľ pre tohtoročnú sezónu je opäť minimálne umiestnenie v top 5 celkového poradia SP a ak vydrží zdravá a zlepší bežeckú formu, môže atakovať aj stupeň víťazov. Skúseností už pozbierala dosť a najvyššie pozície budú tento rok na dosah, po konci niekoľkých vynikajúcich pretekárok v posledných rokoch.

4. Lisa Vittozziová

Stabilné strelecké výkony a na jej vek slušný beh zdobia aj túto reprezentačnú kolegyňu Dorothei Wiererovej a ešte len 23-ročnú biatlonistka. Tá sa stala kométou sezóny 2017/18 a nebude chcieť poľavovať ani po prelomovom ročníku. Práve naopak, podržať ju má predovšetkým streľba, z ktorej má percentuálnu úspešnosť kvalitných 86%. Trikrát sa dostala vo Svetovom pohári na stupne víťazov a celkovo obsadila vynikajúce 6. miesto. Zopakuje, prípadne dokonca vylepší, minuloročnú skvelú sezónu, alebo bude tento rok stagnovať, ako to tak niekedy po prvej extrémne vydarenej sezóne býva?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vittozzi wierer

5. Anais Bescondová

Vo francúzskej zostave už bude chýbať Marie Dorin-Habertová, ale ostatným pretekárkam rozhodne nechýba guráž. Anais Bescondová obhajuje siedme miesto v poradí, ale chce získať viac a verí, že môže skončiť v najlepšej trojke. Na trati síce nie je až taká rýchla, ani jej to najlepšie nestrieľa (83%), no vďaka svojej vyrovnanosti bodovala vo všetkých závodoch a podávala veľmi spoľahlivé výkony. V tejto sezóne bude jej cieľom zopakovať rovnako dobré predstavenie. Na splnenie tohto cieľu potrebuje zvýšiť streleckú úspešnosť, lebo minuloročných 83 percent jej na to nemusí stačiť.

Súvisiaci obrázok

6. Justine Braisazová

Zabudnúť nesmieme ani na túto Francúzku. Začiatkom minuloročnej sezóny nadväzovala na veľmi vydarený ročník 2016/2017 a ihneď v Östersunde vystúpila dvakrát na stupne víťazov a pred Vianocami doma v Annecy - Le Grand Bornand vyhrala svoj prvý závod Svetového pohára v závode s hromadným štartom. Po novom roku sa ale dostavili zdravotné problémy, a tak už sa len stihla v rámci možností pripraviť na olympijské hry a po nich svoje pôsobenie vo Svetovom pohári zakončila nepodarenými pretekmi v Kontiolahti.

Podľa prípravných pretekov to vyzerá, že sa zdravotných problémov zbavila a ak udrží minuloročnú bežeckú formu a vylepší presnosť streľby (vlani iba 78%), tak bude môcť pomýšľať na solídne umiestnenie.

Súvisiaci obrázok


7. Veronika Vítková

Keď je Veronika Vítková zdravá, tak patrí každoročne k kandidátkam na umiestnenie v najlepšej desiatke. V posledných rokoch jej však vždy k najlepším umiestnením niečo chýbalo. Buď neslúžilo práve to zdravie, alebo skvele behala, ale bojovala s presnosťou streľby, a to v jej prípade najmä pri položke v ľahu. Na lyžiach je silná a vie vytiahnuť presnú streľbu v potrebných momentoch, ale na strelnici by mohla pociťovať väčšiu istotu.

V minuloročnej sezóne v rýchlosti behu česká reprezentantka trochu ubrala, zato presnosť streľby zlepšila na 84%. V letnom období sa jej tiež darilo, a hoci mala na jeseň problémy s členkom, mala by byť na sezónu dobre pripravená. Ak sa Veronike podarí udržať úspešnosť streľby okolo 85% a oproti minuloročnej sezóne trochu zlepší beh, k čomu by mal pomôcť aj nový tréner Egil Gjelland, mala by častejšie atakovať stupne víťazov a treba prehovoriť do top 5 v celkovom poradí SP, v ktorom sa vlani, aj napriek neúčasť v Ťumeni, umiestnila na peknej 8. pozícii.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitkova 2018

8. Tiril Eckhoffová

Táto Nórka má v každom prípade veľký potenciál, ale v posledných rokoch predvádza veľmi nevyrovnané výkony. V jej prípade človek nikdy nevie, či bude v danom závode atakovať najvyššie pozície, alebo ani nepostúpi zo šprintu do stíhacieho závodu.



Na čo sa ale u Tiril Eckhoffovej, po novom Kapenhaugenovej spoľahnúť môžeme, to je jej skvelá bežecká forma. Aj v minuloročnej sezóne patrila medzi päť najlepších bežkýň vo svetovom pohári a podľa prípravných pretekov na tohtoročnú sezónu to vyzerá tak, že sa na tom nebude nič meniť. Navyše keď Tiril vie, že beží o skvelý výsledok, dokáže často v poslednom kole letieť podobným spôsobom ako Kaisa alebo Laura.



Všetko teda bude v tomto ročníku záležať na tom, či sa jej podarí konečne stabilizovať streľbu. V minuloročnej sezóne mala priemernú úspešnosť iba 75%, a tak potrebuje, aby sa dostala dlhodobo aspoň na 80%. Počas posledného prípravného víkendu v  Sjusjøene sa jej to, možno aj vďaka novému streleckému trénerovi Patrickovi Obereggerovi, podarilo.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eckhoff 2018


9. Laura Dahlmeierová

Áno, až takto nízko sme nemeckú biatlonistku odsunuli. Napriek tomu predvádza dlhodobo veľmi kvalitnú a stabilnú streľbu (vlani v priemere 90%) a ak je zdravá, tak patrí aj medzi najrýchlejšie bežkyne. Ale práve to zdravie je u nej v posledných rokoch najväčší problém. Dlhšiu dobu má problémy s oslabenou imunitou, a tak sa jej problémy nevyhli ani v minulom roku a ani v príprave na tohtoročnú sezónu. Aj cez tieto problémy vlani dokončila Svetový pohár na 4. mieste a patrila medzi najúspešnejšie biatlonistky na olympijských hrách.

Hoci zatiaľ nevieme, kedy presne sa po jesenných zdravotných problémoch v SP objaví, môžeme si byť istí, že to v tomto roku a prvých troch dieloch SP (Pokljuka, Hochfilzen, Nové Mesto) nebude. 


10. Denise Herrmannová

Medzi výpočet najväčších favoritiek sa nám vošla tiež Denise Herrmannová. Táto bývalá skvelá bežkyňa a špecialistka na kratšie trate vstúpila do Svetového pohára v sezóne 2016/2017 a minuloročná sezóna bola prvá, ktorú absolvovala kompletne. A začala ju fantasticky, keď sa jej darilo ako v prípravných pretekoch, tak hneď v prvom kole v Östersunde, kde vyhrala šprint a prekvapivo udržala svoju pozíciu aj v nasledujúcom stíhacím závode. V ďalšom priebehu sezóny už podávala výkony ako na hojdačke, na stupne víťazov sa už nepozrela a postupne vypadla aj z prvej desiatky celkového poradia.

V tohtoročnej sezóne sa u nej budeme môcť určite opäť spoľahnúť na vynikajúci beh, a ak sa jej podarí zlepšiť úspešnosť streľby nad vlaňajších 80% (najmä so stojkou ešte mala problémy), tak sa veľmi pravdepodobne minimálne v najlepšej desiatke SP umiestni.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt herrmann 2018 biathlon


Ďalšie favoritky

Okrem spomínanej desiatky žien sú tu ďalšie pretekárky, ktoré majú potenciál zapojiť sa o najvyššie priečky v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Z nemeckého tímu to môže byť prakticky každá pretekárka. Už v minuloročnej sezóne sa to podarilo Franziske Hildebrandovej a Vanesse Hinzovej a tento rok to pokojne môže byť aj Maren Hammerschmidtová alebo Karoline Horchlerová. Franziska Preußová má veľmi často zdravotné problémy, a tak u nej by to bolo isté prekvapenie, ak by vydržala po celú sezónu zdravá.

Z tímu Francúzsko môže mať po minuloročných problémoch vynikajúcu sezónu opäť Anaïs Chevalierová, Célia Aymonierová, ktorá by však musela výrazne vylepšiť streľbu a zvedaví budeme určite na Enore Latuillièreovú, ktorej sa pomerne darilo v prípravných pretekoch.

V talianskom tíme môžu okrem dvoch stálic iste zažiariť Gontierová, Sanfilippová či Runggaldierová, ale zatiaľ im vždy chýbala konzistencia.

Súvisiaci obrázok
Federica Sanfilippová
Veľkou neznámou sú pred štartom svetového pohára Rusky, ktoré vlani držala v špičke iba Jekaterina Jurlovová-Perchtová a tento rok bude určite chcieť svoje poradie na začiatku druhej desiatky ešte vylepšiť. Do nominácie sa dostala tiež skoršie dopingová hriešnica Iryna Starychová a veľmi dobrou sa poslednú dobou javí byť Uljana Kajševová.

Z nórskeho tímu bude okrem Tiril Eckhoffovej určite vyčnievať Marte Olsbuová Røiselandová, ktorá podáva v posledných rokoch lepšie výkony, ale tiež ju ešte chýbala vyrovnanosť. Rozhodne nesmieme zabudnúť na mladú Ingrid Tandrevoldovú, ktorá by tento rok mohla zažiť prelomovú sezónu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt marte olsbu røiseland
Marte Olsbuová Røiselandová aj s partnerom
Zámerne sme medzi desiatku najväčších ašpirantiek nezaradili žiadnu závodnicu z tímov Ukrajiny a Švédska. V tíme Ukrajiny nie je totiž v posledných rokoch úplne všetko v poriadku. Pred tohtoročným ročníkom odišla ich najlepšia minuloročná pretekárka (11. miesto v SP) Julija Džimová trénovať za svojím trénerom Velepcom do Slovinska. Vaľja a Vita Semerenkové často dokážu zažiariť skôr v jednotlivých pretekoch než v celkovom hodnotení SP.

To u Švédok je naopak predpoklad, že bude aj po tohtoročnej sezóne panovať veľká spokojnosť, a to najmä z toho dôvodu, že pri tíme zostáva Wolfgang Pichler, ktorý ich vlani dokonale pripravil na olympijské hry.

No a v tom je práve ten háčik, pretože tento rok sa v Östersunde budú konať Majstrovstvá sveta, a tak sa dá očakávať, že Švédi zvolia podobný model prípravy z minulého roka a všetko budú smerovať k úspechu na domácom MS. Zároveň už teraz avizovali, že na zámorský vzdor SP sa tento rok vydávať nebudú, čo samozrejme zníži ich šance v celkovom hodnotení. Najmä Hanna Öbergová môže určite atakovať veľmi často najvyššie priečky, ale zlepšujú sa všetky Švédky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hanna oeberg biathlon
Hanna Öbergová
Z ostatných tímov môže v nadchádzajúcej sezóne určite zažiariť Bieloruska Kryukovová, Švajčiarka Häckiová, Poľka Hojnizsová, Fínka Laukkanenová Ederová, Kanaďanka Crawfordová, Rakúšanka Hauserová, Japonka Tačizakiová, Američanka Dunkleeová či Frolinová, ktorá reprezentuje Južnú Kóreu. 

Do popredných miest zaraďujeme aj naše želiezka v ohni Paulínu a Ivonu Fialkové, u ktorých nevieme, ako sa psychicky vyrovnali po nezhodách v tíme. Dobrou správou je, že nastúpia už v prvom kole SP v Pokljuke.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt fuyuko tachizaki
Paulína Filaková (foto: Petr Slavík)

Titulná foto: Anastasia Kuzminová (Šport.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára