Zajtra sa ide tradičná exhibícia na štadióne Schalke. Derniéru zažije Bjørndalen s Domračevovou - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

28. decembra 2018

Zajtra sa ide tradičná exhibícia na štadióne Schalke. Derniéru zažije Bjørndalen s Domračevovou

Fotka Biathlon auf Schalke.

V sobotu sa v nemeckom Gelsenkirchene pôjde už 17. ročník exhibičného závodu World Team Challenge. Tešiť sa môžeme ako tradične, na 10 špičkových tímov, medzi ktorými štartujú aj legendy, ktoré nedávno ukončili kariéru.



Čo je to World Team Challenge?

Exhibícia s názvom World Team Challenge alebo Biathlon auf Schalke sa už stala tradičnou bodkou za biatlonovým rokom. Koná sa vo VELTINS-Arene, kde biatlonisti na jeden deň striedajú futbalistov bundesligového celku Schalke 04. Preteky sprevádza fantastická kulisa, veď už usporiadatelia hlásia 40-tisíc predaných lístkov. Ľudia budú nielen na tribúnach, ale aj mimo štadióna, kde trať vedie. Na jej pokrytie bolo treba 5000 kubických metrov snehu.




Diváci budú môcť sledovať preteky zmiešaných dvojíc zložený z dvoch polčasov. Tým prvým je hromadný štart, na ktorý nadväzuje stíhacie preteky. Do toho odštartujú tímy s maximálnou stratou 45 sekúnd. Ženy bežia v oboch pretekoch štyri kolá dlhé približne 1250 metrov, muži si jedno pridávajú. Strieľa sa štyrikrát, striedavo ľahmo-postojačky. Chyba znamená trestné kolo dlhé 75 metrov.



Minulé ročníky

Víťazstvo z vlaňajška bude obhajovať Rusko, hoci na mužskom úseku Alexeja Volkova nahradí Anton Šipulin, ktorý po vianočných sviatkoch ukončil kariéru. Duo dotvorí Jekaterina Jurlovová-Perchtová. Druhú priečku v predošlom ročníku obsadilo Česko, ktorých tohtoročné zloženie oslavuje premiéru. Evu Puskarčíkovú a Ondřeja Moravca nahradí Veronika Vítková s Michalom Krčmářom. Tretie miesto obsadilo pred rokom susedné Rakúsko, konkrétne Lisa Hauserová a Dominik Landertinger. Toho nahradí už skúsený Julian Eberhard.

Celkovo sa na WTC najviac darí Nórsku a Rusku, ktorí triumfovali zhodne štyrikrát. A pri všetkých výhrach bol Ole Einar Bjørndalen.


Dorothea Wiererová s Dominik Windischom na minulej exhibícii. (Autor: WTC)


Tento ročník

V štartovej listine nájdeme 10 dvojíc, vrátane manželskej bielorusko-nórskej. Je ňou práve Darja Domračevová s Olem Bjørndalenom, ktorý zatiaľ stál pri všetkých nórskych výhrach. 
,,Obaja máme dobré spomienky na exhibíciu v Schalke. Súťažil som tu mnohokrát, Darja len raz (v roku 2009 - pozn.red.). Bude to pre nás zábava." hovorí Ole a dodáva: ,,Žiadny iný štadión nemá takú senzačnú atmosféru ako tento. Skutočne sa tešíme posledný raz si zazávodiť pred toľkými fanúšikmi." hovorí nórska legenda. 


Ole Einar Björndalen und Darja Domratschewa in der VELTINS-Arena

Domáci reprezentanti majú k dispozícii dva tímy. V prvom je Vanessa Hinzová s Erikom Lesserom, spoluprácu si strihnú aj rýchlobežkyňa Denise Herrmannová so stálym Simonom Schemppom, ktorá nahradila jeho partnerku Franzisku Preußovú. Uvidíme ako im to pôjde.

Popri Nemcoch budú medzi hviezdy patriť napríklad Dorothea Wiererová s Lukasom Hoferom, ktorí vo Svetovom pohári majú dobrú formu. Zaujímavé je, že ešte ani raz nevystúpili na pódium, a tak ich cieľ bude jasný. Julia Džimová s Artemom Prymom budú hájiť ukrajinské farby. Anaïs Bescondovú uvidíme s Emilienom Jacquelinom. Tí budú chcieť vylepšiť ich štvrtú priečku z predošlého ročníka.

Exhibícia bude zároveň trojnásobnou rozlúčkou Oleho Bjørndalena, Darje Domračevovej i Antona Šipulina s kariérou.



Štartová listina

Štartová listina bola aktualizovaná v sobotu ráno z dôvodu zmien v nemeckom a rakúskom tíme.

č.1 - Jekaterina Jurlovová-Perchtová, Anton Šipulin
č.2 - Franziska Preußová, Simon Schempp
č.3 - Denise Herrmannová, Benedikt Doll
č.4 - Darja Domračevová, Ole Einar Bjørndalen
č.5 - Julia Džimová, Artem Pryma
č.6 - Dorothea Wiererová, Lukas Hofer
č.7 - Fujuko Tačizakiová, Mikito Tačizaki
č.8 - Lisa Hauserová, Dominik Landertinger
č.9 - Anaïs Bescondová, Emilien Jacquelin
č.10 - Veronika Vítková, Michal Krčmář

Závod s hromadným štartom začína o 18:15, stíhacie preteky budú nasledovať o 19:30. Priamy prenos na staniciach Eurosport 1 a ZDF vypukne o 18:00.

Hlavné foto: VELTINS-Aréna v Gelsenkirchene (Facebooková stránka B-A-S)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára