MS Östersund 2019: Poznáme zloženie zmiešaných štafiet. Slovensko bez najväčšej hviezdy - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

6. marca 2019

MS Östersund 2019: Poznáme zloženie zmiešaných štafiet. Slovensko bez najväčšej hviezdy

Súvisiaci obrázok
Prvé preteky Majstrovstiev sveta vo švédskom Östersunde sú tu. Biatlonisti a biatlonistky zahája svoje účinkovanie vo vyvrcholení sezóny 2018/19 zmiešanými štafetami. Žiadna reprezentácia si nemohla dovoliť výraznejšie oslabenie štafety, a tak na štarte uvidíme 26 naozaj silných kvartét.

Najvyššie ambície má Francúzsko. Z Hochfilzenu bude bronzovú medailu zo šprintu obhajovať Anaïs Chevalierová. K nej sa pridá Julia Simonová, ktorej sa v zámorí darilo (13., 23., 3.). Teraz si vyskúša prvýkrát majstrovstvá medzi elitou. Doplní ich stabilný Simon Desthieux, ktorému sa darí takmer vždy dôjsť v najlepšej desiatke pretekov a Martin Fourcade. Ten sa na tieto majstrovstvá mimoriadne pripravoval (vynechal zastávky v Canmore i Soldier Hollow) a ako ukázal na sociálnych sieťach, je na ne plne koncentrovaný. Aj keď mu záverečnú prípravu skomplikovala menšia choroba, medzi kandidátov na vysoké umiestnenia s ním musíme počítať. Čo sa týka štatistík, Martinovi Fourcadovi chýba jedno individuálne zlato na vyrovnanie rekordu Oleho Einara Björndalena. Ten vyhral 11-krát. Zároveň je Francúz v Östersunde jednoznačne najúspešnejší, keďže tu vyhral už 13 pretekov (Björndalen ich má "len" 9).
Martin Fourcade (Autor: Biathlonworld)
Pre mnohých prekvapivo vysoké číslo dostalo podľa umiestnenia v Rebríčku národov Švajčiarsko (č.2). Je to ukazovateľom toho, že sa im v tejto sezóne v mixoch darí (2., 19., 7., 4.). Reprezentovať svoju krajinu budú Elisa Gasparinová, Lena Haeckiová, Benjamin Weger a finišovať bude Jeremy Finello. Kľudne môžu s touto zostavou pomýšľať aj na medailové priečky.

Nemcom bude chýbať opora Simon Schempp, ktorý predčasne ukončil sezónu. Nahradí ho skúsený Arnd Peiffer a Benedikt Doll. Nezabudnime, že Doll bude obhajovať zlato v šprinte. Na svojom úseku bude favoritkou Laura Dahlmeierová, ktorá sa v Hochfilzene stala päťnásobnou majsterkou sveta. V Osle 2016 zas nechýbala na stupňoch víťazov ani v jednom závode. Nemka sa jednoducho vie pripraviť na veľké akcie, svoje plány má nastavené aj tento rok.
Laura Dahlmeierová (Autor: Biathlonworld)
Silné bude aj Nórsko s Marte Olsbuovou Røiselandovou, ktorá zažíva životné predstavenie. 28-ročná Nórka sa v tejto sezóne postavila trikrát na najvyšší stupienok (2x v Novom Meste, 1x v Soldier Hollow). Doplní ju motorová myška Tiril Eckhoffová, ktorá si už taktiež pripísala víťazstvo v skrátenom individuáli v Canmore. Jasným favoritom týchto MS je Johannes Thingnes Bø, ktorý vo Svetovom pohári už vyhral 12 z 18 pretekov. Aj keď v Soldier Hollow jeho výkony poklesli (4. a 5.miesto), stále je kráľom sezóny, čo bude chcieť potvrdiť aj vo Švédsku. Sekundovať mu bude a zároveň uzatvorí nórske predstavenie Vetle Christiansen, ktorý, naopak, za "veľkou mlákou" zažil výsledkový vzostup (4x na bedni medzi najlepšími, z toho v šprinte prvý).


Marte Olsbuová Røiselandová (Autor: Biathlonworld)
Za Rusko, ktoré v zmiešaných štafetách vyhralo dvakrát, uvidíme na prvom úseku Jevgeniju Pavlovovú. Jej maximom v tejto sezóne je 8.priečka z Pokljuky. Čo je u nej prednosťou, je presná streľba (priemer činí 92%). Pre Jevgeniju budú tieto majstrovstvá vôbec prvé medzi elitou. Za ňou vybehne na trať skúsená Jekaterina Jurlovová-Perchtová, ktorá hviezdila na nedávnych majstrovstvách Európy v Minsku (1., 2.). Len pripomeňme, že v Kontiolahti 2015 brala zlato. Mužská časť je o niečo favorizovanejšia na posun vpred. Zaháji ju Dmitrij Malyško, ktorý v tejto sezóne nemá príliš žiarivé výsledky, ale na veľké udalosti sa vie skoncentrovať o podať dobrý výsledok. Do cieľa štafetu dovedie Alexander Loginov. Tomu v celkovom hodnotení SP patrí druhé miesto a bude patriť určite medzi favoritov.

S ostrieľaným zložením prichádzajú aj Taliani, ktorí stavili na kvarteto Lisa Vittozziová, Dorothea Wiererová, Lukas Hofer a Dominik Windisch. Všetci štyria sa zdajú byť vo forme, preto s nimi musíme rátať medzi najlepšími.
Lisa Vittozziová (Autor: Biathlonworld)
Silné bude aj Švédsko, do ktorého nastupujú aj Sebastian Samuelsson s Hannou Öbergovou. Tí šetrili sily a ako vieme, v zámorí sa nepredstavili. Dobrými výsledkami sa prezentovali aj Linn Perssonová (7., 11.) s Jesperom Nelinom (12., 13., v Minsku na ME dvakrát strieborný). Uvidíme, kam vystrelia vo štvrtok.
Hanna Öbergová (Autor: Biathlonworld)

Kuzminová s menšou chrípkou absentuje

Anastasia Kuzminová do zmiešanej štafety nenastúpi. Dôvodom je menšie nachladnutie v stredisku a šetrenie síl na individuálne predstavenia, v ktorých sa bude chcieť vydať celá pred ukončením kariéry. 

Slovenskú štafetu s číslom 20 teda rozbehne Ivona Fialková, nasledovať bude staršia sestra a kométa sezóny Paulína Fialková. V celkovom hodnotení jej patrí 6.miesto. Z decembrovej úspešnosti streľby 89,6 percent klesla pred MS na 84,5, teda logicky strieľala iba niekde okolo 81 %. Alfou a omegou bude, ako sa jej podarí zabojovať v tejto zložke výkonu. Dovolíme si tvrdiť, že na trati bude veľmi silná. Z mužského dua sa predstaví Tomáš Hasilla s Martinom Otčenášom, ktorí sa pokúsia nepodarené celosezónne výsledky premeniť v zlepšenie.

Martin Otčenáš (Foto: Igor Stančík)

Štartová listina zmiešaných štafiet

Foto: Oficiálna fotka MS 2019 (www.2019ostersund.se)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára