Šéftrénerom Švédov sa stáva 25ročný Nemec. Na veku nezáleží, hovorí Lukas - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

10. júna 2019

Šéftrénerom Švédov sa stáva 25ročný Nemec. Na veku nezáleží, hovorí Lukas

Nemec vystriedal Nemca. Po tom, čo šesťdesiatštyriročný Wolfgang Pichler ohlásil koniec trénerskej kariéry, prevzal úlohu šéftrénera švédskych biatlonistov jeho takmer o štyridsať rokov mladší krajan Johannes Lukas. Relatívne nízky vek ale nevidí ako prekážku.


Za pár dní, 24. júla, oslávi Johannes Lukas 26. narodeniny. Po odchode Wolfganga Pichlera bolo jeho povýšenie logickou voľbou. Skúsenému rodákovi z Ruhpoldingu robil od roku 2016 asistenta. A tiež má čo do činenia so známym biatlonovým strediskom. Pochádza odtiaľ jeho otec (práve na jeho odporúčanie sa Lukas dostal k Pichlerovi) a on sám tu s biatlonom začínal. Mimochodom bol v jednom tíme s Laurou Dahlmeierovou. Jeho kariéru ale zastavilo vážne zranenie kolena. Dal sa tak na štúdiá športových vied na Technickej univerzite v Mníchove a neskôr sa z neho stal tréner.

Švédi chcú pokračovať v úspešnej filozofii, ktorú po svojom príchode nastolil Pichler a ktorá vyniesla medaily z olympijských hier a svetových šampionátov. "Od Wolfganga som sa toho veľa naučil," povedal Lukas v rozhovore pre Traunsteiner Tagblatt.

Trénovanie si už stihol vyskúšať na svojom prvom kempe so švédskym tímom na Kréte. Fotkou sa pochválil na Instagrame.


V Pichlerovom tíme mal zodpovednosť hlavne za beh a aj teraz ako šéftréner neplánuje, že by napríklad preteky sledoval spoza ďalekohľadu na strelnici. Bude sa pohybovať po trati. "Musíte mať dokonalý prehľad o tom, ako sa športovcom darí. Vyhodnotiť situáciu a v pravý čas im podať informácie. Napríklad analyzujete bežecké časy a hovoríte im, či majú pridať alebo držať tempo, "vysvetľuje mladý kouč.

Johannes Lukas so svojimi zverencami (© Håkan Blidberg)
Po jeho boku pokračujú doterajší asistenti Mattias Nilsson a Johan Hagström, tím posilnil športový šéf Anders Byström. "Preberá administratívne úlohy. Vďaka tomu sa my tréneri môžeme sústrediť na to hlavné - prácu so športovcami, "oceňuje Lukas, ktorý si už osvojil i švédčinu.

V 26 rokoch bude patriť k najmladším vedúcim trénerom vo Svetovom pohári, to ale nevidí ako nevýhodu.

Problém s autoritou nemám. Pracujem ako profesionál, a preto nehrá vek rolu. 

Lukas bude mať na čo nadväzovať. Na domácich Majstrovstvách sveta v Östersunde získali Švédi tri cenné kovy, o rok skôr na olympiáde v Pchjongčchangu dokonca štyri. "Nemôžeme čakať, že na každej vrcholnej akcii získame tri alebo štyri medaily. Musíme byť realistický. Náš tím je veľmi mladý a ja som zvedavý, kam až dokráča, "dodáva muž, ktorý na rozdiel od impulzívneho Pichlera patrí medzi pokojnejšie a tichšie trénerske typy.

Foto: Johannes Lukas (Autor: Håkan Blidberg)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára