Neskutočne to bolí, ozvala sa Domračevová a Skardinová. Ako protesty v Bielorusku zasiahnu biatlon? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

16. augusta 2020

Neskutočne to bolí, ozvala sa Domračevová a Skardinová. Ako protesty v Bielorusku zasiahnu biatlon?


Четырехкратная олимпийская чемпионка по биатлону, Герой Беларуси Дарья Домрачева.
Masové protesty v Bielorusku proti dvadsaťšesť rokov trvajúcemu autoritatívnemu režimu Alexandra Lukašenka sa dotkli aj športu. Bývalá biatlonistka Darja Domračevová vyzvala na ukončenie násilia v uliciach, iní športovci poslali ešte silnejší odkaz.


Už nie je možné viac mlčať

Darja Domračevová umiestnila pred pár dňami na svojej sociálnej sieti fotku dažďových kvapiek. K tomu pripísala: "Milujem svoje rodné mierumilovné Bielorusko! Práve také! Žiadam všetkých, na ktorých to závisí, všetkých, ktorí dávajú rozkazy, vedenie OMON (ide o špeciálne bezpečnostné zložky - pozn. red.). Zastavte násilie! Nedovoľte, aby v uliciach pokračovala táto nespravodlivá hrôza. Každý konflikt možno riešiť v mieri. "


V podobnom duchu sa vyjadrila aj jej bývalá kolegyňa z tímu Nadežda Skardinová, ktorá je momentálne mimo Bieloruska. "Sledujem fotografie, videá a čo ľudia píšu o tom, čo sa deje pri protestoch, počas zadržania alebo čo píšu o smrti ľudí... Neskutočne to bolí. Neviem, či ma vyslyšia tí, ktorí môžu túto situáciu zmeniť, ale nie je možné mlčať. Žiadam orgány činné v trestnom konaní a ľudí, ktorí za to zodpovedajú, ktorí stoja proti svojim ľuďom, aby zastavili násilie! Sú to vaši občania, priatelia, susedia, príbuzní, matky, otcovia, bratia, sestry a deti! "

Tieto vyjadrenia môžeme chápať ako zlom vo vnímaní Lukašenka. Domračevová sa v minulosti častokrát fotila v jeho blízkosti, režim ju s obľubou používal k propagande.

Domračevová tiež na začiatku augusta nechýbala na slávnostnom otvorení nového biatlonového areálu v meste Chausy. Prítomná bola aj súčasná reprezentantka Dzinara Alimbekavová, ktorá pre minskú televíziu STV uviedla: "Cítime, že prezident našej krajiny venuje športovcom pozornosť a podporuje ich."

Čo je pravda. Lukašenko ako veľký nadšenec športovcov významne podporoval, medzi jeho obľúbené športy patrí hokej alebo práve biatlon. Keď sa v Raubiči otváral zrekonštruovaný areál s medzinárodnými parametrami, nemohol chýbať. Tiež sa nechal odfotiť, ako sa areálom preháňa na lyžiach. Je tak možné, že Lukašenkovo rozhodnutie, či ostať vo vláde alebo podať demisiu, ovplyvnia práve biatlonisti.

Kto bude reprezentovať Lukašenka?


A práve v Raubiči by sa v roku 2022 mal uskutočniť dlho očakávaný Svetový pohár v biatlone, v súčasnej situácii si to ale ide len ťažko predstaviť. V budúcom roku majú Bielorusi spoločne s Lotyšmi hostiť majstrovstvá sveta v hokeji. Lotyšský premiér Krisjanis Karins však v televízii LTV7 povedal, že jeho krajina s Bieloruskom šampionát organizovať nechce a nemôže.

Otázkou je, kto zo športovcov by do Bieloruska za vlády Lukašenka vôbec išiel. Búria sa totiž aj tí domáci. Ako napríklad futbalový reprezentant Ilja Škurin, ktorý na svoj Instagram napísal. "Odmietam hrať za národný tím, pokiaľ bude existovať Lukašenkov režim." Jeho kolega Anton Saroka bol dokonca zatknutý za účasť na demonštrácii.

Dá sa očakávať, že reprezentovať režim Alexandra Lukašenka už nebudú chcieť aj ďalší športovci. Trebárs aj biatlonisti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára