Svetový deň jedla podľa Lisy Vittozziovej: Jesť ako šampión - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

16. októbra 2020

Svetový deň jedla podľa Lisy Vittozziovej: Jesť ako šampión

16.október je svetovým dňom jedla a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pozrieť do jednej z najrenomovanejších krajín sveta, čo sa kuchyne, výživy a samotného jedla týka - do Talianska. Sprevádzať nás bude ostrieľaná Lisa Vittozziová, ktorá je aj dobrou kuchárkou a vie, čo pre svoje telo potrebuje, ak sa jedná o jedlo a výživu.


Výživa je dôležitá súčasť našich životov

Pre biatlonistov je výživa jedným z kľúčových parametrov ich každodenného života a hľadanie rovnováhy medzi dodržiavaním diéty a akceptovaním priestoru pre pohodlné stravovanie je rovnako dôležité ako dlhé hodiny tréningov.


„Verím, že výživa je pre športovca zásadná, pretože je to základ energie do vašich tréningov,“ vysvetlil 25-ročná Lisa Vittozziová: „Vedieť, čo jesť, je veľmi dôležité. Pre nás biatlonistov je kľúčové vedieť, koľko kalórií potrebujete, pretože byť pri svojej cieľovej hmotnosti je skvelým východiskovým bodom pre novú sezónu. “


Dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy je bezpodmienečne nevyhnutné, nemalo by to však zájsť do posadnutosti zdravej výživy alebo k niečomu ešte horšiemu. 


Podvádzať v diéte? Bez problémov...

Vittozziová verí, že niekedy nedodržať jedálniček je najlepší spôsob, ako to všetko udržať v norme. 


"Aby z toho nebola posadnutosť, musíš nájsť svoju vlastnú rovnováhu a jesť veci, vďaka ktorým sa cítiš dobre. Napríklad, ak máte ťažkosti so žalúdkom, stravovanie sa určitým spôsobom vám pomôže cítiť sa lepšie, a preto nie je ťažké dodržiavať akúkoľvek diétu. Musíte si sem-tam dovoliť nejaké „podvádzanie“, aby bolo ľahšie diétu dodržať bez toho, aby ste sa až chorobne kontrolovali na každom kroku, “ hovorí o svojom stravovaní Vittozziová.


"Nemyslím si, že je niečo, čoho som sa skutočne vzdala, keď som sa stala športovkyňou. Je zrejmé, že čokoľvek, čo je vyprážané, treba čo najviac obmedziť, pretože je to veľmi tučné. Nemyslím si, že tu je niečo, čoho som sa vzdala, ide iba o to, aby som si všímala, čo celkovo jem, takže nič extrémne náročné. “ 


Takže aké sú tie komfortné jedlá, ktoré si občas Lisa dáva? „Podvádzanie mimo diéty, ktoré si dovolím, sa skladá z čokolády a dezertov, ale vždy s rozumom! Nie som až taká zlá vo varení, hlavne v prvých chodoch: cestoviny, halušky, rizoto ... ale to, čo mi skutočne pomáha zrelaxovať, je pečenie, “ podelila sa o svoje kuchynské majstrovstvá Vittozziová. 


Luxus na cestách

Život biatlonistu počas sezóny nie je vôbec ľahký, pokiaľ ide o dodržiavanie nejakej diéty a určite nie je stvorený na relax pri pečení dobrôt. Vittozziová o tom vie, ale pripúšťa, že v talianskom tíme to nie je až taký problém.


,,Dodržiavanie diéty počas sezóny nie je nikdy ľahké, pretože precestujeme toľko času v rôznych mestách, ale my, Taliani, máme šťastie, pretože cestujeme s vlastným šéfkuchárom." A tak si môže talianska reprezentácia kedykoľvek pripraviť, čo potrebuje.


Použitý zdroj: BiathlonWorld
Foto: Lisa Vittozziová robí cesto (Zdroj: BiathlonWorld)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára