Tímy pred sezónou 2020/21: Čína - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

24. novembra 2020

Tímy pred sezónou 2020/21: Čína

Aj napriek pandémii by čínsky tím pod vedením Oleho Einara Bjørndalena mohol v nadchádzajúcej sezóne atakovať elitnú desiatku.

Biatlon magazín sa pred štartom sezóny 2020/21 pozrie na 20 vybraných tímov. Dnes začíname Čínou.


Minulá sezóna

  • Pohár národov mužov: 23. miesto (kvóta: 3)
  • Pohár národov žien: 17. miesto (kvóta: 4)
  • Najlepší muž: 53. Čcheng Fang-ming
  • Najlepšia žena:  63. Tchang Ťia-lin

Zmeny v tíme

  • Trénerský tím opustil Nór Anders Bratli, ktorý sa stal trénerom poľských mužov.
  • Číňania strávili celú prípravu doma, mohli sa však pripravovať aj vo vyšších polohách.
  • Hlavný tréner čínskej reprezentácie Ole Einar Bjørndalen v máji na vlastnú päsť odcestoval do Číny za svojimi zverencami. Dostal sa k nim až po štrnásťdňovej karanténe na hotelovej izbe.
  • Bjørndalen zostal v Číne tri mesiace v kuse. Až neskôr sa k nemu pripojili asistenti Tobias Torgersen a Erik Kulstad, strelecký tréner Jean-Pierre Amat a trénerka žien a zároveň Oleho manželka Darja Domračevová.

Štyri zásadné veci

1) Číňania môžu ťažiť z Oleho oddanosti biatlonu. Ole Einar Bjørndalen na jar nemusel za svojimi zverencami jazdiť, stačilo poslať tréningové plány čínskym pomocníkom. Nór to ale videl inak. "Čínski športovci sú šťastní, keď majú pri sebe trénera. Je tu iná filozofia ako v Nórsku. Siegfried Mazet sa nemusí obávať toho, že by nechal svojich športovcov niekoľko mesiacov o samote, "vysvetľoval Bjørndalen televízii TV2, prečo sa vydal na náročnú cestu do Číny. Neskôr si v rozhovore pre adressa.no pochvaľoval, ako mu štvrť roka v cudzej krajine pomohlo k pochopeniu tamojšej kultúry. "Systém je úplne iný, než aký som kedy zažil. Ale keď ho pochopíte, naskytnú sa vám až neuveriteľné možnosti. "Z nich by čínsky tím mohol ťažiť.

Foto: Čínska reprezentácia pod vedením O.E. Bjørndalena a D. Domračevovej (Autor: Facebook)

2) Čcheng Fang-ming na ceste medzi elitu. Dvadsaťšesťročný Číňan bol jedným z najväčších prekvapení uplynulej sezóny. Na medzinárodnú scénu sa vrátil po štyroch rokoch, jeho najlepším výsledkom vo Svetovom pohári bolo 80. miesto. Hneď v prvých pretekoch v Östersunde však skončil 22. a v Novom Meste na Morave si maximum ešte o 6 priečok vylepšil. Postaral sa o najlepší výsledok čínskych mužov od sezóny 2007/08. Bolo na ňom poznať určitú taktickú nevyzretosť. Trebárs keď sa na prvom úseku štafety v Hochfilzene dral do vedenia a potom nezvládol stojku. Alebo keď v zmieňovanom Novom Meste postupne počas šprintu spomaľoval a neudržal 10. miesto po stojke. Aj týmito pretekmi ale naznačil, že ho môžeme častejšie vídať v popredí.

Foto: Čcheng Fang-ming (Zdroj: wikipedia)

3) Kto z mladých pretekárov vystrelí nahor? Vďaka dobrým výkonom v minulej sezóne sa čínskym mužom aj ženám zvýšila kvóta, a tak môžu dostať viac priestoru talentovaní biatlonisti. A že majú v Číne kde brať. Zaujímavé bude sledovať Čchu Jüan-meng, ktorej bude mať v novembri ešte len 21 rokov, ale už sa trikrát dostala vo Svetovom pohári na body. To sa tento rok podarilo aj dvadsaťdvaročnej Meng Fan-čchi, juniorskej majsterke sveta z roku 2019. V IBU Cupe získaval v uplynulej sezóne skúsenosti aj body dvadsaťročný Ču Čen-jü. Jeho 19. miesto z Osrblí je prísľubom do budúcnosti.

4) Najsilnejšie štafety za posledné roky. Muži dosiahli tento rok v Oberhofe na 16. priečku, čo je najlepší výsledok od roku 2013. Vzhľadom na to, že Číňania zatiaľ skôr zbierali skúsenosti medzi elitou, sa dá očakávať ďalšie zlepšenie. A napríklad aj priblíženie sa historickému maximu, ktorým je 12. priečka. Ženy asi zatiaľ nenadviažu na medailové úspechy z minulého desaťročia, ale aj ony zaznamenali zlepšenie. Ich 9. pozícia z Ruhpoldingu bola dokonca najlepším výsledkom od roku 2010.


Pravdepodobné zloženie štafiet

Muži

  1. Čcheng Fang-ming
  2. Len Sing-jüan
  3. Tchang Ťin-le
  4. Ču Čen-jü

Ženy

  1. Čchu Jüan-meng
  2. Tchang Ťia-lin
  3. Meng Fan-čchi
  4. Čang Len

Zhrnutie

V minulej sezóne sme mohli sledovať, čo urobila s čínskymi biatlonistami jedna príprava pod vedením špičkových trénerov. Čcheng Fang-Minga oprávňujú jeho výkony k myšlienkam na elitnú desiatku a podobné ambície by mala mať aj ženská štafeta. Nadchádzajúca sezóna v podaní Číňanov nám napovie, ako reálny je ich sen o medaile na olympiáde v Pekingu.


Použitý zdroj: biathlonresults.com, K.Halberštádt

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára