SP Hochfilzen: Druhé víťazstvo Lægreida, Hasilla siahal na body - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

17. decembra 2020

SP Hochfilzen: Druhé víťazstvo Lægreida, Hasilla siahal na body

Prví štyria nórski reprezentanti, Švéd a Ukrajinec. Tak dnes vyzeralo malé pódium po mužských šprintoch v rakúskom Hochfilzene, kde pokračoval Svetový pohár 4.kolom a vôbec záverečným v tomto roku. Najlepším Slovákom, ktorý takmer siahol po bodoch bol Tomáš Hasilla.


Dominancia Nórska

Víťazom sa stal Sturla Lægreid, ktorý bol suverénnym lídrom od prvej streľby po záver šprintu. Na strelnici nenechal ani jeden nespadnutý terč, navyše zaznamenal tretí najrýchlejší bežecký čas za najrýchlejším Johannesom Thingnesom Bø. Do štatistík si tak pripísal už druhé víťazstvo v tejto sezóne (prvé vybojoval prekvapivo v úvodných vytrvalostných pretekoch v Kontiolahti). Je zároveň jediným biatlonistom, ktorý ovládol dva preteky v tejto sezóne. V celkovom hodnotení sa po dnešných pretekoch usadil na štvrtej priečke so stratou 69 bodov na lídra Bøa. 

Tretíkrát v rade došiel na pódiu Johannes Dale. Mladík z Lørenskogu strácal po záverečnej streľbe na víťazného kolegu z reprezentácie 22 sekúnd, ktoré v poslednom kole výrazne sťahoval. V cieli nabral manko na Lægreida už iba 8 sekúnd a získal tak ďalšiu medailu, dokopy už štvrtú. 

Johannes Thingnes Bø musel byť spokojný s treťou priečkou. Dva omyly na strelnici bolo dnes príliš, ale stratu dokázal vylepšiť zásluhou rýchleho behu. V hodnotení disciplíny a v celkovom hodnotení Svetového pohára aj naďalej vedie a do najbližšieho šprintu v Oberhofe si ponesie červeno-žltý dres.

Foto: Najlepší nórski reprezentanti dnešného šprintu v Hochfilzene (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Naposledy slávili Nóri hetrik v Ruhpoldingu pred štyrmi rokmi. Vtedy na stupňoch víťazov spoločne stáli Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø a Emil Hegle Svendsen v desaťsekundových odstupoch. Martinovi Fourcadovi s jednou minelou ostala už len zemiaková priečka. 

K triu rýchlych Nórov sa pridal aj Vetle Christiansen, ktorý urobil jednu chybu na položke v ľahu a v behu zaostal o vyše 30 sekúnd za Bøom. 


Zvyšok sveta na inej vlne

Preteky sa dnes podarili aj ukrajinskému majstrovi sveta zo stíhačky z predminulej sezóny v Östersunde, šiestemu Dmitrovi Pidručnému. Azda len málokto by ho favorizoval do elitnej desiatky po nevýrazných výkonoch v Kontiolahti (57., 35., 38. miesta). Vysoko sa dostal aj Anton Dudčenko (21.), ktorý si vylepšil osobný rekord - 28.miesto. Tréner ukrajinskej reprezentácie Juraj Sanitra musel byť s výkonom svojich zverencov po dnešku nadmieru spokojný.

Vôbec sa nedarilo nemeckej repre. Žiadny biatlonista z tejto krajiny nefiguroval v prvej dvadsiatke. Najvyššie sa umiestnili Arnd Peiffer s Erikom Lesserom na 22., respektíve 23. priečke. 

Tesne pod pódiom zostali aj Francúzi. Siedmy Quentin Fillon Maillet a ôsmy Émilien Jacquelin jedenkrát zaváhali na strelnici a nestačili na najlepších. Vyššie pomýšľali určite aj švédski biatlonisti - Sebastian Samuelsson (5.) a Martin Ponsiluoma (9.), ktorí sa napokon prebojovali do elitnej desiatky. Ťažil ich najmä pomalý beh, keď im súperi nadelili obom minútu. 


Hasilla bol blízko bodov, obsadil 47.miesto

Zo slovenského tímu najlepšie vyšli preteky Tomášovi Hasillovi, ktorý si pripísal najlepší výsledok za posledné dve sezóny. Na strelnici zvládol obe položky bezchybne a umiestnil sa tesne za bodovanými priečkami, na 47.mieste. Na premiérové body mu chýbalo v cieli osem sekúnd. 


Zvyšní dvaja Slováci - Matej Baloga a Michal Šíma sa opäť na trati trápili. Matejovi v cieli patrilo 92. a Michalovi až 97. miesto so stratou vyše štyroch minút. Je to jeho najhorší výsledok v tejto sezóne. 

Tlačová beseda s najlepšími mužmi

🥇 Sturla Lægreid (Nórsko)
🥈 Johannes Dale (Nórsko) +7,9 s
🥉 Johannes Thingnes Bø (Nórsko) +19,9 s



Výsledkový servis


Foto: Sturla Holm Lægreid (Autor: Christian Manzoni/IBU)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára