Čo ukázali Majstrovstvá Európy v biatlone 2021? - BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

BiatlonMagazín™ - žijeme biatlonom

Žijeme biatlonom

NAJNOVŠIE SPRÁVY

Featured

3. februára 2021

Čo ukázali Majstrovstvá Európy v biatlone 2021?

Majstrovstvá Európy v poľskom stredisku Duszniki-Zdrój, ktoré sa uskutočnili na konci januára nám načrtli, kto má akú formu pred blížiacimi sa Majstrovstvami sveta v Pokljuke. To nám ukázala aj jedenásta Ivona Fialková a pätnásta Veronika Machyniaková. Čo ďalšie ukázal európsky šampionát?


1) Vyrovnaná streľba Michala Šímu sa usadila na 84%. V šprinte delila Michala jedna rana od piatej priečky, napokon to preňho bolo 20.miesto a keďže je v životnej sezóne, lepšie umiestnenie by ho potešilo. V stíhačke sa umiestnil na 26.mieste, vo vytrvalostných pretekoch nechal na jednej položke tri nespadnuté terče, čo pokazilo dojem zo slušného šampionátu. V zmiešanej štafete dvojíc ukázal, že v tejto disciplíne sa dá naňho spoľahnúť. Vo Svetovom pohári má streleckú bilanciu 83,6 %, schuti si zastrieľal aj v Poľsku. Pre slovenských mužov je to povzbudzujúce hodnotenie.

Foto: Michal Šíma (Autor: Igor Stančík/SZB)

2) Monika Hojniszová-Staręgová vie vyladiť formu k vrcholu. Poľka nemala ideálny vstup do sezóny, ale v Oberhofe už šiestym miestom potvrdila vzrastajúcu výkonnosť. Teraz si ju overila vo vytrvalostných pretekoch na domácich ME. Minula jediný terč a vybojovala zlato. Pridala ho k zlatám z individuálu u  Otepää 2010 a zo stíhačky v Bansku v roku 2013. Navyše, v bežeckej časti nadelila druhej najrýchlejšej Bendikovej 20 sekúnd. Hojniszová-Staręgová bude v Pokljuke obhajovať štvrté a šieste miesto.

Foto: Monika Hojniszová-Staręgová (Autor: Igor Stančík/SZB)

3) Dobré naladenie Ivony Fialkovej pred MS. Napriek nie veľmi podarenej sezóne si mladšia zo sestier Fialkových zajazdila výbornú 13.priečku aj s jednou chybou. V stíhacích pretekoch jej to ale nevyšlo na strelnici ani na trati, skončila až 32. Na záverečnú prípravu pred MS teda šla opatrne optimisticky naladená.

Foto: Ivona Fialková (Autor: Igor Stančík/SZB)

4) Rusi sa opäť hádajú. Ak posledné preteky Svetového pohára ruským fanúšikom zdvihli náladu, tak európsky šampionát ju zase trochu okresal. Ruskí biatlonisti zostali po prvýkrát od roku 1995 bez zlatej medaily a niektorí jednotlivci zostali výrazne za očakávaním. Skúsený Jevgenij Garaničev bol až 34. vo vytrvalostných pretekoch a za bronz v zmiešaných dvojiciach mohol vďačiť hlavne svojej parťáčke Kuklinovej. Tréneri napriek tomu tridsaťdvaročného biatlnoistu nominovali na majstrovstvá sveta, čo spustilo lavínu kritiky zo strany fanúšikov.

Foto: Jevgenij Garaničev (Autor: Anton Mozgovoy)

5) Nová ruská hviezda na dohľad. Daniil Serochvostov si v šprinte vyjazdil desiate miesto, hoci musel na dve trestné kolá. Dvadsaťjedenročný Rus zažiaril štvrtým bežeckým časom a povedal si o nomináciu na majstrovstvá sveta. Tam nakoniec nepôjde, okrem iného kvôli prepadnutému pasu. Snáď si ho stihne obnoviť do juniorského svetového šampionátu, kde by mal patriť k najväčším favoritom.


6) Litovčan v životnej forme. Vytaustas Strolja začal sezónu životným 16. miestom v Kontiolahti, potom bol ešte 20. v Oberhofe. A forma ho pred vrcholom sezóny neopúšťa - v stíhačke na ME poskočil z 27. miesta až na 9. a zmiešanú štafetu doviezol do cieľa na 4. priečke. Litovskí fanúšikovia sa majú prečo tešiť na svetový šampionát.


7) Johannes Kühn si (pravdepodobne) zašiel majstrovstvá sveta. V predošlom ročníku Svetového pohára skončil nemecký rýchlik na 13. priečke, teraz sa nachádza až na 39. mieste. Tréneri ho poslali na európsky šampionát, kde spolu s ostatnými bojoval o nomináciu na šampionát svetový. Po treťom mieste v šprinte a štvrtom v stíhačke by Kühna cesta do Pokljuky nemala minúť.

Foto: Johannes Kühn (© Eurosport)

8) Slovinský zázrak. Tak sa dá označiť vystúpenie Leny Repincovej. Iba sedemnásťročná biatlonistka rozbehla zmiešanú štafetu na druhom mieste, odovzdávala takmer súčasne ako prvá Švédka Högbergová. Individuálne štarty sa jej priveľmi nevydarili, istá nevyrovnanosť je ale vzhľadom k nízkemu veku pochopiteľná. Svoj potenciál ukázala napríklad aj piatym miestom v skrátených vytrvalostných pretekoch na IBU Cupe v Arbri.

9) Zvyšok slovenských žien má veľké rezervy. Svetlou výnimkou bol výkon Veroniky Machyniakovej hneď v úvodných vytrvalostných pretekoch. Druhýkrát v sezóne zastrieľala štyri nuly, čo na ME znamenalo pre ňu skvelé pätnáste miesto. Snáď jej to vlialo nový elán do tvrdej práce, rovnako ako trénerovi Daubnerovi, ktorý verí v podobné umiestnenie a predovšetkým presnú streľbu aj na MS. Následný šprint jej už ale vôbec nevyšiel (80.miesto). Samostatnou kapitolou je už Lucia Michaličková a Aneta Smerčiaková, ktoré musia popracovať predovšetkým na streľbe. Ani bežecky najrýchlejšia Henrieta Horvátová nemôže byť s 53. a 69. miestom spokojná. 

Foto: Henrieta Horvátová (Autor: Igor Stančík/SZB)

10) Ďalšia posila do francúzskeho tímu pre Svetový pohár. Po odchode Martina Fourcada hľadá francúzsky tím šiesteho biatlonistu, ktorý by dokázal minimálne pravidelne bodovať. Zatiaľ tomu bol najbližšie v Oberhofe 33. a 39. Émilien Claude, ktorý mimochodom na ME získal striebro v pretekoch zmiešaných dvojíc. Možno ešte zaujímavejší bol pre trénerov 11. bežecký čas Erica Perrota v šprinte, Claudovi nadelil pol minúty. Perrotovi to stačilo na piate miesto, čím úspešne nadviazal na ôsmu priečku z Arbru.

Foto: Émilien Claude (Autor: Igor Stančík/SZB)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára